Anlık Bildirim

En hızlı GPU yarışında AMD yeniden lider; Radeon HD 7970GHz Edition tanıtıldı

Ocak ayında duyurduğu Radeon HD 7970 ile dünyanın en hızlı ekran kartının piyasaya süren ancak Nvidia'nın GeForce GTX 680 ve GeForce GTX 690 modelleriyle hem tek GPU hem de çift GPU yarışında geriye düşen AMD, bugün yeniden ringe çıkıyor. Uzun süredir konuşulmakta olan Radeon HD 7970 GHz Edition şirket tarafından resmi olarak lanse edildi. Radeon HD 7770 GHz Edition ve Radeon HD 7870 GHz Edition modellerinde olduğu gibi 1GHz GPU hızıyla gelen HD 7970 GHz Edition ile AMD, tek GPU'lu en hızlı ekran kartını sunduğunu belirtiyor.
Hatırlanacağı üzere birkaç yıl önce Radeon HD  4870 modelinin üzerine Radeon HD 4890 modelinin lanse edildiğini görmüştük. Radeon HD 7970GHz Edition için bu yönde bir benzetme yapılıyor olsa bile amaç aynı fakat durum farklı. Radeon HD 4890 modeli için yeni revize edilmiş yeni bir GPU tasarımı hazırlayan AMD, Radeon HD 7970 GHz Edition modelinde ise donanım tasarımı anlamında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Kullanılan GPU'ların seçimi, BIOS ve Catalyst sürücü seviyesinde birtakım güncellemeler yapan AMD, ekran kartının fiziksel özelliklerinde ise herhangi bir değişikliğe gitmedi. Teknik özelliklere baktığımızda ise beklendiği üzere saat hızlarının hem GPU hem de bellek için arttırıldığını görüyoruz.
TSMC firmasının 28nm üretim teknolojisinde yaşadığı verimlilik problemlerinden ötürü Radeon HD 7970 modelinde GPU hızını muhafazakar tutarak 925MHz olarak belirleyen AMD, gelişen verimlilik seviyesi ve olgunlaşan üretim teknolojisiyle birlikte vites yükseltiyor. Radeon HD 7970 GHz Edition standart olarak 1000MHz'de görev yaparken, Boost özelliği kazandırılan PowerTune teknolojisi ile GPU hızı otomatik olarak 1050MHz'e kadar çıkabiliyor ki burada yeni eklenen P-State modu ve geliştirilen güç hesaplama özelliğinin etkisi de büyük. 
Grafik işlemci çalışma frekansına ek olarak bellek hızları da gelişme gösteriyor. 5500MHz GDDR5 bellek hızında çalışan Radeon HD 7970'ten farklı olarak GHz Edition ibaresi taşıyan yeni model 6000MHz bellek hızında görev yapıyor. GPU ve bellek hızlarını masaya yatırdığımızda, Radeon HD 7970 GHz Edition, ilk modele göre %8-%13.5 daha yüksek GPU hızı ve %9 daha yüksek bellek frekansında çalışıyor. Tabi artan bellek hızları ile birlikte kartın ulaştığı en yüksek bellek bantgenişliği miktarının gelişim gösterdiğini de not düşmek gerek.
En hızlı GPU yarışında AMD yeniden lider; Radeon HD 7970GHz Edition tanıtıldı
Yukarıda da belirttiğimiz gibi saat hızları dışında kalan teknik özellikler ve fiziksel tasarımda hatta baskılı devre kartında dahi bir değişim söz konusu değil. Teknik özellikleri kısaca hatırlamak gerekirse, Radeon HD 7970 GHz Edition 2048 adet paralel işlemci, 32 ROP birimi, 384-bit bellek veri yolu desteği ve 3GB GDDR5 bellek ile geliyor. Tabi zaman içerisinde ekran kartı üreticileri 6GB GDDR5 bellek kapasitesine sahip HD 7970 GHz Edition çözümlerini de lanse edeceklerdir. Radeon HD 7970 GHz Edition için saat hızı kazanımının performans noktasında ortalama %10 civarında bir artış getirmesi beklenebilir ki bu değerin GeForce GTX 680 ile aradaki farkın kapanması noktasında AMD'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olduğu söylenebilir. Hatta AMD de hazırladığı sunumda, Radeon HD 7970 GHz Edition'ı en hızlı GPU olarak tanıtıyor üstelik yeni kartını dünyanın ilk 1 TeraFLOP çift hassasiyetli kayar nokta işlem gücüne sahip çözümü olarak gösteriyor.
Resmi satışı önümüzdeki hafta başlayacak, yaygın bulunabilirlik seviyesine ise Temmuz ayında ulaşacak Radeon HD 7970 GHz Edition, yurt dışında çıkan ilk incelemelere göre, GeForce GTX 680'e geride bırakarak AMD'yi yeniden en hızlı GPU üreticisi konumuna taşıyor. Ayrıca Radeon HD 7970 GHz Edition'ın hız aşırtma konusunda kabiliyetli olduğu da altı çizilen bir başka detay. Olumsuz özellik olaraksa yük altında gürültülü çalışan bir fana sahip olması gösteriliyor.
En hızlı GPU yarışında AMD yeniden lider; Radeon HD 7970GHz Edition tanıtıldı
Güç tüketimine gelecek olursak aynı Radeon HD 7970 modelinde olduğu gibi Radeon HD 7970 GHz Edition da 250 Watt TDP ile geliyor. Yani enerji verimliliği olarak GeForce GTX 680 hala sınıfında lider. Bu kadar detay sonrasında sözlerimizi fiyat bilgisi ile noktalayalım. AMD yeni kartı Radeon HD 7970 GHz Edition'ı yurt dışında 499$ etiket fiyatı ile yani GeForce GTX 680 ile aynı fiyat seviyesinden satışa sunacak. Yeni kartın raflara düşmesiyle birlikte Radeon HD 7970'in fiyatı da gerileyecek kaldı ki bugün mail-in-rabete ile yurt dışında 420-430$ seviyesinden Radeon HD 7970 alınabiliyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15192 kez okundu.
40 kişi, toplam 48 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, radeon ve gpu
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim