Anlık Bildirim

Huzurlarınızda AMD Radeon R9 295X2; Çift GPU'lu canavar ortaya çıktı

Huzurlarınızda AMD Radeon R9 295X2; Çift GPU'lu canavar ortaya çıktı
AMD'nin oyuncular tarafından merakla beklenen yeni nesil "süper" ekran kartı modeli Radeon R9 295X2 tüm ihtişamı ile ortaya çıktı. Resmi lansmanı önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleştirilecek olan Vesivius kod adlı ekran kartına ait tüm detaylar, videocardz sitesi tarafından sızdırıldı. AMD'nin şu ana kadar hazırladığı en kaslı, en hızlı ve sınırları en çok zorlayan ekran kartı olarak Radeon R9 295X2'in detaylarına birlikte bakalım. 
Öncelikle şunu söylemekte fayda var; AMD Radeon R9 295X2 oyunlarda sınırları görmek adına tasarlanmış bir ekran kartı. Lanse edildiği dönemde sunduğu performansına karşın Nvidia'nın rakip çözümünden daha uygun fiyatı ile yankı uyandıran Radeon R9 290X'teki Hawaii XT grafik yongasının çiftine sahip olan ekran kartı, teknik özellik seviyesinde oldukça kaslı bir profil çiziyor. 2x 2816 adet paralel işlem birimine, 2x 176 adet doku ünitesine, 2x 64 adet ROP birimine ve her GPU için 4GB olmak üzere toplamda 8GB GDDR5 bellek ile donatılan ekran kartı için saat hızlarıysa grafik işlem birimleri için 1018MHz, bellekler içinse 5000MHz olarak belirlenmiş. Performans iddiasını 2x 512-bit bellek veri yolu ile pekiştiren ekran kartı, ihtiyaç duyduğu güü iki adet 8pin PCIe güç konnektöründen alıyor. 
Aynı zamanda kullanıldığı slotun sağladığı 75 Watt'lık gücü de eklediğimizde ortaya çıkan toplam değer 375 Watt olmak ile birlikte AMD, Radeon R9 295X2'nin resmi TDP değerini 500 Watt olarak belirlemiş durumda.  AMD'nin yeni tasarımında Hawaii XT grafik yongalarının her biri, aynı Radeon R9 290X ekran kartında olduğu için 5+1 VRM tasarımını kullanırken, grafik işlem birimlerinin haberleşmesi için çift GPU'lu çözümlerden aşina olduğumuz PLX üretimi anahtar yonga tercih edilmiş. AMD'nin xDMA teknolojisi ile birden fazla ekran kartında ölçeklenebilirlik başarımını arttırdığı biliniyor lakin Radeon R9 295X2'te bağlantı teknolojisi tercihi PLX'ten yana kullanılmış.
Performans konusunda çıtayı belirleyen kart olması beklenen Radeon R9 295X2, çok özel bir soğutucu ile geliyor. Project Hydra kod adıyla Asetek tarafından geliştirilen soğutucuda, iki adet fan ile soğutulan 120mm çapında bir radyatöre yer veriliyor. Melez yapıdaki soğutucu sistemin hava soğutma kısmı için ekran kartı bloğunun üstünde 92mm çapında bir fan bulunuyor. Hem fan hem de ekran kartının üst kısmındaki Radeon logosu kırmızı led'ler ile ayndınlatılarak aynı zamanda daha güçlü bir görsellik oluşturulmuş. Yüksek performansına rağmen özel soğutucusu ile ısı problemi yaşamayacağı belirtilen DirectX 11.2 destekli ekran kartı, resmi dökümanlara göre 11.5 TeraFLOP seviyesinde tek hassasiyetli işlem gücü sunuyor ve bu özelliği ile oyuncuların yanı sıra içerik üretici profesyonellere de sinyal veriyor. 
Doku doldurma performansı saniyede 358.3GT, piksel doldurma performansı ise saniyede 130.8GP olarak açıklanan Radeon R9 295X2, özellikle 4K oyun deneyimini yaşamak isteyenler için hem performansı hem de fiyatı ile çıktığında çok ses getirecek gibi görünüyor. Mantle teknolojisine destek veren kart, görüntü aktarımı içinse bir adet DVI ve dört adet mini DisplayPort konnektörünü kullanıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde, 8 Nisan'da lanse edilecek olan Radeon R9 295X'in yurt dışı satış fiyatı 1500 dolar civarında olacak. Bu kartın rakibi olan Nvidia GeForce GTX Titan Z'nin 3000 dolarlık fiyatı dikkate alındığında AMD'nin ciddi bir avantaja sahip olduğunu görüyoruz. Şimdi gözler AMD cephesinde, özel bir bond tipi çanta içerisinde dağıtılan Radeon R9 295X2'nin performansını görmemize sadece sayılı günler kaldı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2383 kez okundu.
43 kişi, toplam 45 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, erdi özüağ
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim