Anlık Bildirim
Sıradaki Video

MSI GTX 960 Gaming 2G Ekran Kartı Video İnceleme


Bu videomuzda Nvidia’nın merakla beklenen orta seviye kartı GTX 960’ın MSI tarafından özelleştirilmiş GTX 960 Gaming 2G modelini inceliyoruz.



Nvidia’nın Maxwell 2.0 mimarisiyle piyasaya sunduğu GTX 980 ve GTX 970 kartlar kullanıcıların beğenisini toplasa da, bu modellerin üst seviye kartlar olması malesef çoğu kişi için bu ürünleri fiyatlarından dolayı ulaşılabilir kılmıyor. Bu sebeple bir çok kullanıcı firmanın yeni orta seviye kartı GTX 960’ı beklemekteydi.


Teknik Özellikler:

28nm GM206-300 Yongası

2.94 Milyar Transistör

8 SMM Modülü - 1024 Cuda Çekirdeği

64 Doku Ünitesi

32 ROP Birimi

1126/1178 MHz Referens GPU Hızı

1216/1279 MHz MSI GTX 960 Gaming 2G GPU Hızı

2 GB, 128-bit GDDR5 Video Belleği

7008 MHz Efektif Bellek Hızı

120W+ TDP

Twin Frozr 5 Soğutucu


GTX 960:

GTX 960, teknik özellikleri ve sahip olduğu işlem birimleriyle GTX 980’in tam olarak yarı gücünde bir silikonla tüketicilere ulaşıyor. Orta segmentte Full HD yani 1920x1080 çözünürlükde oyun oynatacak şekilde tasarlanan kartın belki de en büyük handikapı 2 GB’lık video belleği. Bir diğer önemli argüman da 128-bitlik bellek veriyolu. Uzun süredir x60 serisi kartları 192 ve 256 bit kartlardan oluşturan Nvidia, Maxwell mimarisinin getirdiği yeniliklere güvenerek uzun süre sonra ilk defa x60 serisi bir kartı 128-bit bellek veriyoluyla piyasaya sürüyor.


MSI GTX 960 Tasarım:

Nvidia GTX 960 serisinde referans kart oluşturmayarak üreticilerin direkt olarak kendi kart tasarımlarını yapmasını sağlamış. İncelememize konuk olan MSI GTX 960 Gaming 2G ‘de bu kartlardan birtanesi. Kartın hem baskı devresi hemde soğutucusu MSI tarafından özel dizayn edilmiş. Kullanılan üst seviye bileşenlerle de kartın kararlılığını ve 8pinli ek güç girişiyle de hızaşırtma potansiyeli ileriye taşınması hedeflenmiş.


Soğutucu:

Kartta soğutucu olarak MSI’in güncel soğutucusu Twin Frozr V’i görüyoruz. Tabiki bu soğutucu serinin büyük abilerindeki modellere kıyasla biraz daha sadeleştirilmiş. Zaten GTX 960 çok fazla ısınan bir kart olmadığından (120W TDP), kartı serin ve sessiz çalıştırmak için abartılı bir soğutucuya gerek yok. Kartın zaten çok sessiz olduğunu da belirtelim. Twin Frozr V soğutucu 45 dereceye kadar ekran kartının fanlarını kapadığından, masaüstü kullanımlarda ki buraya basit oyunları da dahil edebiliriz, kartın fanları kapalı kalarak 0 ses oluşturuyor. Sıcaklıklar 60 derece celcius civarına geldiğinde de fanlar çalışarak kartı soğutuyor ve en ağır senaryolarda bile sıcaklık 65 dereceyi geçmiyor.


Performans:

Kartın performansı hakkında ise karışık duygular içinde olduğumuzu belirtmek gerek. Nvidia’nın GTX 960 için paylaştığı söylemler şu an için doğruluğunu korusa da, yakın gelecekte bu durum biraz şaibeli gözükmekte. GTX 960 serisi kartlar yüksek bellek hızları, hızaşırtma ve Maxwell optimizasyonlarıyla veriyolunu verimli kullansa da, 2GB video belleği oyunlarda limitleyici faktör olmaya başlıyor. Bugün günümüzdeki bir çok modern oyunda Full HD çözünürlük ve yüksek detay seviyesinde 2 GB video belleği kolayca doluyor. Konsolların da 8 GB rami olduğunu düşündüğümüzde, 3 platformda ortak olacak yapımların PC tarafında video bellek kullanımı ciddi boyutlara ulaşabiliyor.


Hızaşırtma:

MSI’ın GTX 960 çözümü, yüksek kaliteli bileşenlerin kaymağını hızaşırtma tarafında yemeye başlıyor diyebiliriz. Hızaşırtma işi her ne kadar şansa bağlı olsa da, kullanılan komponentlerin tercihi de burada önemli rol oynayabiliyor. Bizde test örneğimizi rahatlıkla 1500 MHz GPU ve 8 GHz bellek hızlarına çıkarabildik. Bu işlemin katkısı bazı oyunlarda rahatlıkla hissedilebiliyor. Özellikle bellek frekansını arttırınca kartın adeta rahatladığını hissediyorsunuz.


Coil Whine:

Kartın Coil Whine (Bobin zırıltısı) problemini de sizler için test ettik. Videodan da görülebildiği gibi karta yakın konumlandırılan mikforon yük altındaki parazit seslerini rahatlıkla duyabiliyor ancak genel kamerada bu seslerin duyulmadığını belirtmek isterim. Bizim test örneğimiz için konuşacak olursak, kapalı bir kasa içerisinde bu sesin kullanıcıya ulaşması oldukça zor. Tabi bu durumun bizim test ettiğimiz kartı bağladığını ve her kartın farklı olabileceğini de unutmamak gerek.


Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim