Anlık Bildirim

Nvidia GeForce GTX 1050 için Ekim ayı sonları işaret ediliyor

Nvidia’nın Pascal mimarisindeki en alt seviye ekran kartını temsil eden GTX 1050 ile ilgili işaretler çoğalıyor. Firmanın Ekim ayı sonlarında ekran kartını tanıtması bekleniyor.

Bu yıl özellikle düşük fiyat seviyesindeki ekran kartı segmentinde yoğun bir rekabetin yaşandığını görüyoruz. Nvidia ve AMD en yeni grafik mimarileri ile tüketiciye en iyisini sunmaya çalışıyor. Önümüzdeki dönemde rekabete önemli bir isim daha katılacak.

Bir süredir gündemde olan Nvidia GeForce GTX 1050 ekran kartı için tarih de netleşmeye başladı. Kaynaklar Ekim ayının sonlarına doğru yeni ekran kartının satışa sunulacağını ifade ediyor. GTX 1060 ekran kartında olduğu gibi herhangi bir lansman yapılması da planlanmıyor.

Nvidia GeForce GTX 1050

Pascal mimarisindeki GP107 çekirdeğini temel alacak ilk ekran kartı olma özelliğine sahip olan GTX 1050 ayrıca Pascal ailesinin de en güçsüz üyesi olacak. Hitap ettiği fiyat seviyesi itibariyle Nvidia’nın bazı kırpmalar yaptığı ekran kartı ayrıca GTX 1060 ekran kartından daha farklı bir bellek seçeneğiyle gelecek.

GeForce GTX 1050 ekran kartı 768 CUDA çekirdeği barındırıyor. Ekran kartının belleği 128-bit veri yolunda 112GB/s bant genişliğine ulaşabilirken temel hızı 1316MHz, arttırılmış hız ise 1380MHz seviyesinde. Ekran kartında 48 desen haritalama birimi, 32 ROP birimi ve 84GTexel/s doku doldurma oranı yer alıyor. GM107 çekirdeğine göre iki kat artan doku doldurma oranı sayesinde ekran kartının belleği daha verimli kullanacağını söyleyebiliriz.

GTX 1050 ekran kartında firmanın farklı olarak 2GB ve 4GB GDDR5 bellek seçeneklerine yer verdiği ifade ediliyor. Fiyatlar da elbette bu seçeneklere göre değişiyor.

Isıl tasarım gücü 75W seviyesinde olan ekran kartının sadece PCIe üzerinden enerji temin edeceği belirtiliyor. Bu bakımdan ek bir güç bağlantısına ihtiyaç olmayacak. Aslında GTX 1060 için bu iddia gündemdeydi ancak Pascal ekran kartlarının güç bağlantısı gerektirmeyen modelleri GP107 ve aşağısı ile mümkün olacak.

Fiyatlar

Elbette kartın fiyat seviyesi büyük önem taşıyor. AMD Radeon RX 470 ve 460 ekran kartları ile mücadele edebilmesi için benzer seviyelere konumlanması gerekiyor. İlk gelen bilgiler 2GB GDDR5 seçeneğinin 149$ olacağı yönünde. Bu bakımdan fiyat olarak Radeon RX 460 ve 470 modellerinin arasına konumlanıyor. 4GB GDDR5 versiyonu için ise 180$-199$ arası tahmin ediliyor.

Nvidia’nın yeni ekran kartı için acele etmediği ve önce mevcut ekran kartlarının beklenen satış rakamlarına ulaşmasını beklediği düşünülüyor. Bu bakımdan en erken 24-28 Ekim 2016 tarihleri arasında bir duyuru bekleniyor. Devam eden ayda ise ekran kartı yaygın olarak satışa sunulacak.

Bu noktada en son karar tabii ki tüketicinin olacak. Verilen karar da Nvidia ve AMD’nin grafik pazarındaki paylarına da doğrudan etki edecek. Rekabetin her zaman tüketiciye yaradığı bilinen bir gerçek. AMD ve Nvidia rekabeti sayesinde 200$ altı seviyesinde tüm Radeon RX serisi ile Nvidia GTX 1060 ve GTX 1050 ekran kartlarına ulaşabilmek mümkün olacak. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim