Anlık Bildirim

Nvidia Tesla P100 ekran kartına PCIe desteği

Nvidia’nın şimdiye kadar ki en güçlü grafik birimi GP100 üzerine şekillenen süper ekran kartı Tesla P100, artık PCIe bağlantısı üzerinden haberleşen bir versiyona sahip.

Nvidia’nın şimdiye kadar ki en güçlü grafik birimi GP100 üzerine şekillenen ve süper bilgisayarlara yönelik olarak tasarlanan Tesla P100 ekran kartı, hedef kitlesini artırma bakımından bağlantı seçeneklerinde optimizasyon yapıyor. Artık PCIe bağlantısı da listede.

Tesla P100

Süper ekran kartı şeklinde de bir ünvana layık görülen Tesla P100, mevcut çözümlere göre 30 kat daha fazla performans sunuyor. HBM 2 bellek ile de sektörde bir ilke imza atan Tesla P100, Mezzanine adı verilen bir sistem içi bağlantı çözümü kullanıyordu.

610 milimetrekarelik bir zar alanına sahip olan Tesla P100, 15 milyar transistör barındırıyor. Nvidia, yeni ekran kartında CUDA çekirdeklerini SM başına 64 olarak revize etti. Böylece ekran kartındaki toplam SM sayısı 56 oldu. Yani 3584 CUDA çekirdeği. Tam kapasite grafik çekirdeğinde ise 60 SM birimi yer alıyor.

1480MHz artırılmış hıza sahip olan ekran kartının, tek hassasiyetli kayar nokta performansı 10.6 TFLOPS, çift hassasiyetli kayar nokta performansı 5.3 TFLOPS ve FP16 performansı da 21.2 TFLOPS seviyesine ulaşıyor. Nvidia NVLink iç bağlantı teknolojisi ile de iç bağlantılarda 160GB/s bant genişliği elde ediliyor. Mezzanine çözümü de NVLink bağlantısını temel alıyor. Kartın ısıl tasarım gücü 300 Watt seviyesinde.

PCIe Versiyonu

Nvidia, farklı senaryolara yönelik olarak NVLink yerine PCIe bağlantısını kullanan Tesla P100 versiyonunu da piyasaya süreceğini açıkladı. Normalde, Tesla P100 ekran kartının 160GBps hızlarından yararlanabilmek için sunucuların da NVLink üzerinden kart ile haberleşmesi gerekiyor. Bu da ekstra masraf demek.

PCIe tabanlı Tesla P100 ise, uyumlu sunucularda ekstra bir bağlantı optimizasyonuna ihtiyaç bırakmayacak. Bununla birlikte güç dengesi ve hız değerlerinde biraz kısıntıya gitmek gerekiyor. Bu bakımdan kartın performansı orijinale göre biraz daha düşük kalıyor.

Yeni versiyonda aşırtılmış hız 1300MHz seviyesine düşüyor. Ayrıca 12GB HBM2 ve 16GB HBM2 bellek seçenekleri geliyor. Isıl tasarım gücü de 250 Watt olarak revize ediliyor. 12GB HBM2 bellekli versiyonda 720GB/s bant genişliği, 16GB HBM2 bellekli versiyonda ise 540GB/s bant genişliği sunuluyor.

Performans değerlerine bakacak olursak; tek hassasiyetli kayar nokta performansı 9.3 TFLOPS, çift hassasiyetli kayar nokta performansı 4.7 TFLOPS ve FP16 performansı da 18.7 TFLOPS seviyesine ulaşıyor. Yine asıl versiyondan bir miktar daha düşük.

İsveç Süper Bilgisayar Merkezi, 4500 adet sunucu sınıfındaki ekran kartını Tesla P100 ile değiştireceğini açıkladı. Pek çok süper bilgisayar merkezi de Nvidia ile işbirliği yapmaya hazırlanıyor. Tesla P100 ekran kartlarının yıl sonu veya gelecek yıl başında piyasada olması bekleniyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim