Anlık Bildirim

Nvidia, Volta mimarisi için Samsung’a göz kırpıyor

Güney Kore’den gelen bilgilere göre Samsung rakibine büyük bir çalım atmak üzere olabilir zira Nvidia’nın bir sonraki nesil grafik mimarilerinin üretimini almaya çok yakın.

Mobil tarafta TSMC ile sıkı bir rekabete girişen Samsung, masaüstü tarafında da aynı rekabeti sürdürüyor. Büyük pasta olan Nvidia’yı TSMC’ye kaptıran firma, bununla birlikte GlobalFoundries ön planda olmak kaydıyla AMD Polaris ve Zen mimarilerinin ihalesini almayı başarmıştı.

Güney Kore’den gelen bilgilere göre Samsung rakibine büyük bir çalım atmak üzere olabilir zira Nvidia’nın bir sonraki nesil grafik mimarilerinin üretimini almaya çok yakın. Nvidia, 14nm sürecinde ürettireceği ekran kartları için Samsung ile görüşmeler yapıyor.

Bilindiği üzere Samsung, 14nm üretim teknolojilerinde üçüncü ve son nesle geçiş yapmıştı. Bu nesilde yongaların, aynı performansı yüzde 10 daha düşük enerji tüketiminde sunabileceği belirtiliyor. Nvidia’nın yeni mimarisi de bu imkanlardan sonuna kadar faydalanacak.

İkinci Nesil Pascal

Samsung’un yılın sonlarında yeni mimari için hacimli üretime başlayacağı ifade ediliyor. Bu noktada tabii işler karışmaya başlıyor zira Volta mimarisi, en erken gelecek yılın sonlarında veya 2018 yılının başlarında bekleniyordu ve 10nm mimarisine geçişin ilk adımları olarak görülüyordu.

Daha önce internete sızdırılan bazı iddiaları da dikkate alırsak, Nvidia’nın gelecek yıl için elden geçirilmiş bir Pascal mimarisi piyasaya sürmesi daha akla yakın geliyor. Performansı arttırılan ve enerji verimliliğinde ilerleme sağlayan bu yeni mimari, muhtemelen GTX 1100 isimlendirmesi altında piyasaya sürülecek.

Nvidia’nın, Pascal geliştirmeleri için yaklaşık olarak 2-3 milyar dolar harcadığı biliniyor. Bu bakımdan, elinden geldiği kadar daha fazla meyve toplamak istemesi normal. İkinci nesil Pascal mimarisi, bu doğrultuda firmanın Volta mimarisine kadar boşluk bırakmamasını sağlayacak.

Volta mimarisi ise, çok daha büyük geliştirmelere ev sahipliği yapacak. Aynı AMD Vega mimarisinde olduğu gibi, HBM2 belleklerin yaygın olarak son kullanıcıya ulaştırılacağı mimari Volta olacak. Volta mimarisinde, profesyonellere yönelik Titan X ekran kartının temel alacağı GV102, GTX 1200 serisinin temel alacağı GV104 ve daha orta seviye ekran kartlarının yer alacağı GV110 şeklinde çekirdeklerin olması bekleniyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7727 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia pascal ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim