Anlık Bildirim

Yerli uçan arabanın prototipi yayınlandı: Önümüzdeki ay uçacak

Bayraktar TB2, Akıncı gibi İHA'ları ile önemli başarılar elde eden BAYKAR A.Ş. şimdi de uçan araba tasarlıyor. Uçan arabanın prototip tasarımı ortaya çıktı. 17 Eylül'de uçması hedefleniyor.


İHA teknolojisinin firmalara kazandırdığı bilgi birikimi, uçan araba teknolojisinin önünü açtı. Eskiden yalnızca bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz uçan otomobiller, bugün bazı şirketler tarafından gerçek hayata geçirildi. Audi, Boeing, Airbus gibi taşımacılık sektörünün devleri, uçan otomobil prototiplerini sergiledi.

Ürettiği İHA’lar ile önemli başarılar elde eden ve Türkiye’nin savunma gücüne önemli katkıda bulunan BAYKAR A.Ş., İHA’lardan elde ettiği tecrübeyi şimdi de uçan otomobillere aktarıyor.  Baykar CTO’su Selçuk Bayraktar, bugüne kadar kapalı kapılar ardında çalışmaları yürütülen CEZERİ isimli uçan arabanın prototip görsellerini paylaştı.

Uzun süredir çalışması devam eden fakat ilk kez bugün halka gösterilen CEZERİ isimli aracın prototip geliştirme çalışmalarının ilk 8 ayı tamamlandı. CEZERİ’nin prototip çalışmalarının önümüzdeki ay tamamlanması planlanıyor. Yetişmesi halinde, 17 - 22 Eylül tarihlerinde düzenlenecek TEKNOFEST etkinliğinde uçuş gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Dört pervaneli ve tek kişilik kabine sahip CEZERİ, bireysel taşımacılık için kullanılacak. Prototipin final öncesi tasarımı tamamlandı. Final tasarımında iniş takımlarının tasarımı değişecek ve süsleme detayları yapılacak. Aracın prototipi sadece dijital tasarım olarak değil, fiziksel prototip olarak da hazırlanıyor. CEZERİ’nin özellikleri hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Selçuk Bayraktar, Twitter üzerinden yaptığı paylaşım ile 4 farklı seçenek sunarak CEZERİ’nin final tasarımını Twitter kullanıcılarının belirlemesine imkan tanıdı. Siz de beğendiğiniz tasarıma Twitter'dan beğeni atarak, aracın geliştirilme sürecine katkıda bulunabilirsiniz.

İsmini Türkiye’nin önemli bilim insanlarından El-Cezeri’den alıyor

Eylül sonunda ilk uçuşunu gerçekleştirmesini ümit ettiğimiz uçan araba CEZERİ, ismini 1100’lü yıllarda Cizre’de yaşayan El-Cezeri isimli bilim insanından alıyor. Cezeri, sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim insanı olarak tanınmaktadır.

Cezeri, “Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap” (kısaca Kitab-ül Hiyel) isimli eserinde sibernetiğin ilk örneklerine yer vermiştir.

Cezeri, günümüz robotik teknolojisinin temelini oluşturan teknolojiler tasarlayarak fıskiye, saat, oyuncak ve hizmetçi robotlar tasarlamıştır. Birtakım tarihçiye göre dünyada ilk robot örneğinin M.Ö. 350 yılında yılında Yunan filozof Archytas tarafından geliştirilen The Pigeon isimli robot olduğu kabul edilirken birtakım fizikçiye göre de ilk robot örneği M.S. 1100’lü yıllarda Cezeri’nin eserleriydi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16843 kez okundu.
230 kişi, toplam 284 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, iha ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim