Anlık Bildirim

Apple, tablet işlemci pazarında lider

Tablet pazarının lideri, akıllı telefon pazarının ikincisi olan Apple, mobil işlemci pazarında da benzer bir durumla karşı karşıya. Firma Qualcomm ile rekabet ediyor.

Uzun yıllardır iOS cihazlarının kalbine A serisi yonga setlerini yerleştiren Apple, bir milyarı aşan cihaz sayısı sayesinde, mobil işlemci pazarında da önemli başarılara imza atıyor. Akıllı telefon işlemcileri pazarında ikinci olan firma, tablet işlemcileri pazarında da lider durumda. 

Strategy Analytics tarafından yapılan yeni bir analize göre, akıllı telefon işlemci pazarında Qualcomm yüzde 42 ile lider durumda. Apple ise yüzde 21 pay ile ikinci sırada geliyor. Üçüncü sırada yüzde 19 ile Tayvanlı tasarımcı MediaTek yer alıyor. Bu üçlü toplamda yüzde 82 civarında bir pazar payı elde ediyor. Diğer tasarımcılara ise yüzde 18 civarında bir pay kalıyor. Geçen yıl sevkiyatlarını ikiye katlayan Samsung ve yüzde 66 artış gösteren Intel, henüz çift haneli rakamlara ulaşabilmiş değil. Akıllı telefon işlemci pazarında toplam büyüklük 20 milyar dolar civarında. 


Tablet tarafına geçtiğimizde ise Apple'ın büyük hakimiyetini görüyoruz. Firma toplamda yüzde 31 pay sahibi. İkinci Qualcomm ise yüzde 16 seviyesinde. Intel, yüzde 14 pay ile üçüncü sırada geliyor. Diğer firmaların pazar payı ise yüzde 39 olarak belirlenmiş. Pazarda yaşanan daralma nedeniyle, toplam ciro yüzde 33 düşüşle 2.7 milyar dolara kadar gerilemiş. 

Apple'ın halen yıllık 50 milyon civarında iPad satışı yapıyor olması, işlemci üretimini de doğrudan etkiliyor. Samsung ve Huawei gibi firmalar tabletlerinde çoğunlukla kendi işlemcilerini kullanıyor. Bu bakımdan, Intel ve Qualcomm'un pazar payı biraz daha sınırlı kalıyor. Önümüzdeki dönemde Phablet sınıfının büyümesi nedeniyle, tablet pazarının daha fazla kayıp içerisine gireceği ifade ediliyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim