Anlık Bildirim

2003 yılından beri bir ilk: Apple gelirleri düşüş gösterdi

Geçen yıl ortalarındaki finansal tablolarda zirveye çıkan Apple’ın artık gerilemeye başladığını görüyoruz. Firma, 2003 yılından bu yana ilk kez üstelik çift hanelerde düşüş gösterdi.

Yıllardır artan gelirleri, rekor kıran faaliyet karları ve iPhone satış rakamları ile okumaya alıştığımız Apple, 2016 yılına iyi bir başlangıç yapamadı. Firma, 2003 yılından bu yana gelirlerde ve iPhone satışlarında ilk kez gerileme yaşıyor. Hatta tahminlerin bile ötesinde kayıp olduğunu söyleyebiliriz.

Düşüşün en önemli sebebi elbetteki iPhone satışları. 2007 yılında piyasaya çıkışından itibaren satışlarını katlayarak artıran iPhone ailesi, artık eski gücünde değil. Akıllı telefon pazarının genelinde yaşanan yavaşlama bunda etkili olurken, uzmanlar pazarın artık iPhone modellerine doyduğunu düşünüyor.

Satışlar

Firmanın büyük bir kar marjı elde ettiği ve gelirinin büyük kısmını oluşturan iPhone satışları, yılın ilk çeyreğinde 51.2 milyon civarında gerçekleşti ve yıllık yüzde 15 düşüş kaydetti. iPhone haricinde 10.3 milyon satan iPad ailesi de yüzde 18 düşüş gösterdi. Mac satışları da 4 milyon ile kayıplar kervanına katıldı. Yani firmanın yükseliş gösteren hiç bir cihazı yok.

Satışların düşmesi gelirleri de olumsuz etkiliyor. Yılın ilk çeyreğinde kasaya giren gelir 50 milyar dolar civarında olurken, yıl bazında yüzde 13 kayıp yaşandı. Uzmanlar, Apple’ın 52 milyar dolar gelir elde edeceği tahmininde birleşmişti. Net gelir de yine 10.5 milyar dolar ile yıl bazında yüzde 20 civarında gerileme kaydetti. Apple, Çin'de yüzde 25 gelir kaybına uğradı ancak Hindistan'da iPhone satışları yüzde 56 artış gösterdi. Firma, geçen yılın son çeyreğinde Hindistan gibi büyümekte olan pazarlara ağırlık vermek istediğini belirtmişti. Anlaşılan bu strateji başarılı oldu.

Tim Cook, ekonomideki fırtınalara rağmen finansal tablonun oldukça güçlü olduğunu belirtiyor. Apple’ın yükseliş kaydeden tek bölümü Hizmetler oldu. Firmanın kasasına ise 11.6 milyar dolar nakit girişi sağlandı.

Yılın ikinci çeyreği itibariyle Apple’ın mali durumu yine sıkıntılı olacak. Zaten pek çok uzman iPhone 7 ile çıkış yakalanmazsa, bu yıl Apple’ın büyük kan kaybedeceğini öngörüyor. Firma, içinde bulunduğumuz çeyrek için 41-43 milyar dolar arası gelir ve 6 milyar dolar işletme gideri öngörüyor. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 50 milyar dolar gelir ve 5.5 milyar dolar işletme gideri elde edilmişti. Bu bakımdan gelirlerin yanında net karda da çift haneli düşüşler bekleniyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5764 kez okundu.
29 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
apple 2nd quarter 2016, Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim