Anlık Bildirim

Apple’da düşüş sürüyor

Dün geç saatlerde üçüncü çeyrek mali raporlarını paylaşan Apple’da düşüşün sürdüğünü görüyoruz. Donanım tarafı beklentilerin altında kalırken, hizmet tarafı ise yükselişte.

Bu yılın başından itibaren doygunluğa ulaşan akıllı telefon pazarının da etkisiyle düşüş yaşamaya başlayan Apple, üçüncü çeyreği geride bıraktığımızda yine toparlanma sürecine girememiş gibi görünüyor. Yıl bazında tüm ürünlerde düşüş sürüyor.

Yılın üçüncü çeyreğine denk gelen mali dördüncü çeyrek raporlarına göre iPhone, iPad ve Mac satışlarında gerileme yaşanıyor. Cihaz gruplarında yaşanan gerileme elbette gelirleri de etkiliyor. Düşüş oranları yüzde 5-15 arasında değişiyor.

Satışlar

Raporlara baktığımızda toplam satış gelirinin 46.9 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Yıl bazında yüzde 9 civarında bir düşüş söz konusu. Faaliyet karı ise 9 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Yıl bazında yüzde 20 civarında bir gerilemeye şahit oluyoruz.

Bilindiği üzere iPhone 7 serisi bu çeyrek içerisinde satışa sunuldu ve 17 günlük bir dönem dahil edildi. Son çeyrekte toplam 45.5 milyon adet iPhone satılırken, daha önceki analizlere bakarak 17 milyon civarında iPhone 7 satıldığını tahmin edebiliriz. Yıl bazında yüzde 5.2 düşüş var.

Diğer taraftan 9.3 milyon iPad satışı yıl bazında yüzde 6 düşüşe işaret ediyor. Yine Mac satışları da 4.9 milyon olarak yüzde 14 civarında bir düşüş kaydetmiş. Apple Watch ve iPod gibi ürünlerin olduğu Diğer kategorisinde ise yüzde 21 civarında bir düşüş yaşanmış.  

Tek İyi Nokta

Apple’ın gelirlerde artış sağladığı tek bölüm yazılım tarafı. Apple Music, iTunes gibi hizmetlerin olduğu bu bölümde 6.3 milyar dolar gelir elde edilmiş ve yüzde 23.5 artış yakalanmış. Özellikle Apple Music hizmetinin sürekli artan abone sayısının katkısı oldukça büyük.

Sonraki Çeyrek

Genelde Apple’ın en iyi olduğu dönemler yılın son çeyreği oluyor. Yeni nesil iPhone modellerinin yaygın kullanıma sunulduğu ve bir anlamda satışlarının oturduğu bu dönemde gelirler de artıyor. Apple’ın yılın son çeyreği için gelir beklentisi 75-76 milyar dolar civarında. Yine tatil dönemi olduğu için Apple Watch Series 2 ve Mac bilgisayarların da ilgi göreceği tahmin ediliyor.  

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5828 kez okundu.
36 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iphone 7, apple fourth quarter ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim