Anlık Bildirim

Linley Group : A6 işlemcisi Jobs'un projesiydi




iPhone 5 lansmanını geçen hafta geride bıraktıktan sonra, modelin detaylandırılmayan özellikleri hakkındaki analizler artarak devam ediyor. Bunların arasında en merak edileni yeni A6 işlemcisi.

Qualcomm gibi Apple'ın da ARM çekirdeği üzerinde kendi özel tasarımlarını kullanmak üzere kolları sıvadığı anlaşılmış ve A6 işlemcisinin ne Cortex-A9 ne de Cortex-A15 tabanlı olmadığı ortaya çıkmıştı. iPhone 5 uygulamalarının yeni bir mimari varyantı olan ARMv7s için yeniden derlenmesinin gerekmesi de buna bir işaret olarak kabul ediliyor. 
A4 ve A5 işlemcilerde Cortex mimarilerini temel alan Apple, A6 işlemcisinde kendi tasarımı olan iki adet çekirdeğe yer veriyor. Benchmark sonuçlarında görünen işlemcinin saat hızı 1.02GHz olsa da, 1.2GHz saat hızında hızında çalıştığını ifade eden çevreler de bulunuyor. İşlemci üretiminin yine Samsung tarafından 32nm fabrikasyon süreci kullanılarak yapıldığı sanılıyor. A5 işlemcisinin kapladığı 96mm2'lik alan 82mm2'ye iniyor ve 14mm2'lik alan, hem daha güçlü bir çekirdek tasarımı için hem de yeni görüntü sinyal işlemcisi için gerekli boşluğu sağlıyor. Böylece lansmanda belirtilen yüzde 22 daha küçük alan ifadesi yerini bulmuş oluyor. 
Linley Group : A6 işlemcisi Jobs'un projesiydi
 

Linley Group ise araştırma yazısında daha önceki işlemcilerde ARM firmasından çekirdekler için lisans aldığını ancak yeni işlemcisinin tasarlanma sürecinin 2008 yılına kadar gittiğini belirtiyor. 2008 yılında Apple, 278 milyon dolara işlemci tasarım firması PA Semi'yi bünyesine katıyor.
Linley Group : A6 işlemcisi Jobs'un projesiydi
 

PA Semi ekibi Apple'ın yüksek performanslı PowerPC işlemcisini Jim Keller ve Pete Bannon liderliğinde geliştiriyor. Diğer bir ayrıntı ise firmanın ekibinden bazılarının, patronu Dan Dobberpuhl ile birlikte 1990'lı yıllarda DEC firması altında düşük güç tüketen StrongArm işlemci üzerinde çalışmış olması.

Satın almanın bir ay sonrasında Apple sessizce ARM ile bir mimari lisansı anlaşması imzalıyor ve kendi ARM uyumlu işlemcilerini tasarlamak için imkan elde ediyor. Bu andan itibaren de çalışmalar başlıyor. 

PA Semi ekibinin bir kısmı Apple A4 işlemcisi üzerinde çalışırken, diğer bir kısım ise yeni nesil bir işlemcinin mikro mimarisini tanımlama çalışmalarına başlıyor. 
Linley Group : A6 işlemcisi Jobs'un projesiydi
 

Kaynaklara göre bu yeni işlemci için Steve Jobs, kendi tabiriyle delicesine güçlü bir performans sınırı koyuyor. Ancak Jobs'un sonradan farkettiği ise geçerli fizik kurallarının o dönemde böyle bir performansa izin vermeyeceği oluyor. Büyük umutlarla başlayan proje, çok uzun bir süre sonra tasarım aşamasına geçebiliyor.

Bu süreçte PA Semi ekibinin patronu Dobberpuhl, yöneticiler Leo Joseph ve Mark Hayter, Apple'dan ayrılma kararı alıyor ve işlemci tasarım ekibinin dağıldığı yönünde dedikodular yapılmasına sebep oluyor. Bu yöneticilerin, işlemci geliştirme çalışmalarına çok fazla katkı yapmıyor olmaları, Apple'ı çok fazla zorlamıyor. Keller ve Bannon ise Apple'da işlemci çalışmalarına liderlik etmeye devam ediyor. 2010 yılında ARM firmasından Cortex-A8 ve A15 mimarisinin geliştiricilerinden Gerard Williams, işlemci mimarisi şefi olarak Apple'a katılıyor ve çalışmalar hızlanıyor. Keller ise kısa süre önce bilindiği gibi AMD bünyesine katılmıştı.
Linley Group : A6 işlemcisi Jobs'un projesiydi
 
2010 yılı başlarında yeni ekip A6 işlemcinin mikro mimarisini tasarlamayı bitiriyor ve fiziksel tasarım safhasına geçiyor. Bu safhada işlemciye önemli yetenekler kazandırmak için Apple, Intrinsity firmasını Nisan 2010'da satın alıyor. Bu ekip de tam o dönem Samsung'un Hummingbird işlemcisi üzerindeki çalışmalarını tamamlamış ve deneyimini artırmış bir durumda bulunuyor.

Bir yıl sonra A6 işlemcisi tamamlanıyor ve o yıl yaz döneminde ilk örnekler Apple'ın eline ulaşıyor. Ardından üretime hazır hale gelmesi için Haziran 2012'ye kadar da gerekli testler yapılıyor.

Apple kendi tasarımı olan ilk işlemciyi kullanıma sundu ancak çalışmalar elbette bununla sınırlı kalmayacak. Rekabette güçlü olmak için Apple'ın birkaç yılda bir yeni bir tasarım geliştirmesi gerekiyor. Beklentiler Apple'ın 64 bit ARMv8 direktif setini temel alacak yeni nesil bir işlemci için çalışmalara başladığı yönünde. Ancak bu işlemci 2014 yılında piyasaya çıkacağı için bu döneme kadar aynı tasarım 4 çekirdekli ve gelişmiş GPU performansıyla karşımıza çıkacak.

Apple'ın işlemci tasarımı için katettiği yola bakıldığında yüz milyonlarca dolar yatırım yaptığı görülüyor. Ancak sonuçta Cortex-A15 sınıfında bir işlemci ortaya koyan Apple, rakibi Samsung'dan birkaç ay önce bu başarıyı elde etmiş bulunuyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4303 kez okundu.
17 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iphone 5, Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim