Anlık Bildirim

Apple, sattığı her iPhone için Ericsson'a para ödeyecek

Patent kavgası denildiğinde, adı daha çok Samsung ile anılan Apple'ın farklı firmalarla da bazı anlaşmazlıkları mevcut. Bunlardan birisi Ericsson ile yaşanıyor.

Hücresel bağlantı altyapıları konusunda on binlerce patentin sahibi olan Ericsson, geçtiğimiz Şubat ayında patent ihlali yaptığı iddiasıyla Apple aleyhine tazminat davası açmıştı. Tazminat ve satış yasağı gibi talepleri olan Ercisson'la Apple'ın uzlaşmaya vardığı duyuruldu.

Ercisson; GSM, UMTS ve LTE gibi altyapılar ile ilgili yaklaşık 35 000 adet patentin sahibi. Bu altyapılara cihazlarında yer vermek isteyen üreticiler sık sık Ericsson'un kapısını çalıyor ve belirli şartlar altında bu patentleri lisanslıyor. İzinsiz patentleri kullananlara ise Ericsson dava açıyor ve tazminat talebinde bulunuyor. Daha önce de Samsung, izinsiz patent kullanımı gerekçesiyle Ericsson'a 650 milyon dolar uzlaşma bedeli ödemeyi kabul etmişti. 

Apple ve Ercisson arasında uzun yıllara dayalı bir patent anlaşması mevcuttu. Geçen yıl anlaşmanın süresi bitti ve yeniden bir anlaşma yapma ihtiyacı doğdu. Apple, LTE desteği sunduğu iPhone ve iPad cihazlarında Ericsson'un patentlerine yer veriyor. 
LTE teknolojileri ile ilgili patentler için iki firma 2 yıldan bu yana görüşmeler yapıyordu ancak bir sonuç alınamadı ve anlaşma ortamı da oluşmadı. Sonrasında Apple, Ericsson'un kablosuz teknolojiler ile ilgili lisanslama yaparken adaletsiz davrandığını belirterek mahkemeye başvurdu. Ericsson ise davaya müdahil oldu ve Apple'a yaptığı lisanslama teklifinin adil olup olmadığının incelenmesini talep etti. 

Süreç bu şekilde işlerken, Apple'ın kullandığı teknolojiler de artık lisanssız duruma düştü. Ericsson da tam bu noktada Apple'ın 41 adet patenti ihlal ettiğini iddia ederek; ABD, İngiltere, Almanya ve Hollanda'da mahkemeye başvurdu. Ericsson, patent ihlali yapan iOS cihazlarının satışının durdurulmasını talep etmişti. 

Davanın büyüklüğü nedeniyle riske girmek istemeyen Apple, Ericsson ile uzlaşı yollarını aramaya başladı. Nihayet iki dev 7 yıllık bir lisanslama planı üzerinde uzlaşma sağladı. Sözleşmeye göre bu yıla ait tüm patent bedelleri hesaplanacak ve toptan ödenecek. Sonraki 6 yıl boyunca ise üç aylık veya yıllık periyotlarda satılan her hücresel destekli iOS cihazı başına belirli bir oranda ödeme yapılacak. 

Şimdilik hesaplanan patent bedelinin ne kadar olduğu açıklanmadı ancak önceki yorumlara bakıldığında, Apple'ın satışlara göre yıllık olarak 250-750 milyon dolar arasında bir bedel ödemesi gerekiyor. Ericsson'un ise bu yıl 1.5-1.6 milyar dolar arasında patent geliri elde edeceği tahmin ediliyor. 

Bununla birlikte iki firmanın ortaklık yaptığı başka konular da var. 5G teknolojilerinin geliştirilmesi, video ağlarındaki trafiğin yönetilmesi ve ağ optimizasyonu konusunda iki firmanın ortak çalışmaları devam edecek. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9080 kez okundu.
24 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
apple ercisson, apple ericsson patent dispute ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim