Anlık Bildirim

iPhone X açıklamasından sonra tedarikçi hisseleri tepetaklak

iPhone X sevkiyatlarının gelecek yılın ilk çeyreğinde yüzde 40 azaltılacağı iddialarının ardından Asyalı tedarikçi firmaların hisse senetleri borsada adeta çakıldı.

Apple’ın pazara hakimiyeti o kadar güçlü ki tek bir açıklamayla şirketler zarar ediyor, batıyor veya hisseleri tepetaklak oluyor. Kendi grafik birimini geliştireceğini açıklamasının ardından Imagination Technologies’in değer kaybederek satılması buna en son örnek.

Bir aşağı bir yukarı

Şu sıralar iPhone X amiral gemisinde yaşanan gelişmeler tedarikçilerin hisselerini son derece kırılgan hale getirdi. iPhone X iddialarının güçlenmeye başladığı günden bu yana hisseler bir iniyor bir çıkıyor.

Özellikle TrueDepth kamera sisteminde yaşanan üretim sıkıntısı nedeniyle iPhone X modelinin gecikeceği iddiaları ile birlikte pek çok tedarikçinin hisseleri sarsılmaya başlamıştı. Lansman sırasında gerçekten de modelin geç piyasaya çıkacağı açıklanınca hisseler düşüş göstermişti.

Aralık ayı itibariyle üretimin biraz daha dengelenmesi ve Kara Cuma haftasında rekor satışlar hisseleri yeniden çıkışa geçirmişti. Apple’ın satış beklentilerini yükselttiği haberi de işin tuzu biberi oldu.

Ne var ki bu hafta yaşanan gelişmeler dikkat çekici oldu. Apple’ın gelecek yıl ilk çeyrekte beklentileri yüzde 40 düşürdüğü ve tahmini rakamların 50 milyondan 30 milyona indirildiği gündeme geldi. Analiz uzmanları yüksek fiyat etiketi ve piyasa şartlarında yetersiz olan yeniliklerin bunda etkili olduğunu belirtiyor. iPhone X için birleştirme yapan Foxconn’un Zenzhou’daki tesisleri de işçi alımını durdurmuş durumda.

Yaşanan gelişmeler tedarikçilerin pek çoğunun hisselerinin tepetaklak olmasına neden oldu. Borsada kayıplar yüzde 9 seviyesine kadar çıktı. Borsa uzmanları Apple’ın hisselerini al seçeneğinden tut seçeneğine getirdi.

iPhone X üretiminde onlarca ülkeden yaklaşık 200 firma görev alıyor. Genelde bu tür açıklamalarla çalkantı yaşayan üreticiler önemli ölçüde Apple’a bağımlılığı olan ve onun sayesinde bugünlere gelen firmalar. Örneğin Largan Precision, Lens Technology, Finistar bunlardan bazıları. Foxconn da çok büyük bir tedarikçi olmasına rağmen yatırımları hep Apple odaklı ürünler için oldu. Bu bakımdan kayıpları tolere etme şansı yok.

Samsung da iPhone X için OLED ekran bileşenini tedarik ediyor ve beklediği kazanç da bir hayli yüksek. Ne var ki firma kendi ürünlerinden tutun başka üreticilerin cihazlarına kadar önemli bir müşteri portföyüne sahip. Bu bakımdan yaşanacak durgunluk veya düşüşlerde tolere etme şansı çok yüksek. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5996 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iphone x, Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim