Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Apple iPhone 6 Plus video inceleme "Apple'ın ilklerini taşıyan iPhone"

Apple'ın en büyük akıllı telefon modeli olan iPhone 6 Plus, özellikle ekran ve pil kapasitesiyle önceki modellerden ayrılmayı başarıyor. Bu videoda sizler için telefonu en ince ayrıntısına kadar, kullandığı teknolojiler anlatarak incelemeye çalıştım. Ayrıca telefonla ilgili ufak bazı notlar da aldım ve mini inceleme formatında bir araya getirdim. Video izlendikten sonra okunmasında fayda var, zira birbirlerini tamamlayıcı detaylar olduğunu söylemem gerekiyor.
Tasarım 
- iPhone 6 Plus büyük bir telefon. Simetrik tasarım ögelerine önem veren Apple, iPhone modellerinin alt ve üs kısımlarda eşit oranda boşluk bırakmaya özen gösteriyor. Hal böyle olunca, telefonun ekranına oranla kasası genelde daha büyük oluyor. Ekran / kasa oranının %85'ler seviyesine geldiği Android ekosistemindeki kimi cihazlara kıyasla, iPhone 6 Plus %70'in altındaki ekran/kasa oranı nedeniyle kendisinden daha büyük ekrana sahip kimi cihazlarla benzer fiziksel ölçülere sahip. Bu durumun son kullanıcı olarak bizlere yansıması ile malesef tek elle kullanımın zorlaşması oluyor. Apple, bazı yazılımsal özelliklerle tek elle kullanım konusunda adımlar atmış olsa da, çok pratik değil ve üstelik yeterli gelmiyor.
- Kasa kaliesi Apple'dan alıştığımız üzere oldukça yüksek ancak bir iPhone 5s gibi aksesuarımsı hava taşımıyor malesef. Bunda büyüyen kasa ve yuvarlatılan hatların etkisi de yok değil. Her noktasında yüksek işçilik standartlarını hissedebildiğiniz telefon, ses butonlarının altında kalan zayıf nokta itibariyle bükülme potansiyeli taşısa da, biraz dikkat ve arzu edenler için iyi bir kılıf ile bu endişe kısmi yada tamamen ortadan kaldırılabilir. Ancak kasa iç tasarımı yapan ekibin, bu konuda bir şeyleri eksik hesapladığı da bir gerçek. Bu sorun ortaya çıktığında Apple'ın bunu kabul ederek değişim programına dahil etmesi de aynı sonuca götürüyor bizler. Bu arada üretim numarası/haftasına göre bazı iPhone 6/iPhone 6 Plus modellerinin ağırlığında birkaç gramlık artışlar söz konusu olabiliyor ve bu durum kimilerince, Apple'ın bükülme sorununa zemin hazırlayan zayıf noktayı güçlendirdiği şeklinde yorumlanıyor ama işin aslı pek öyle değil. Şirket uzun süredir, daha önceki iPhone modellerinden bu yana teknik özellik sayfasında ufak bir nota yer verirken ağırlık konusunda birkaç gramlık değişimler olabileceğini söylüyor. Bu durum tedarik zincirindeki hammade değişimi ya da üretim süreci esnasındaki bir takım değişken parametrelere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Ekran 
- iPhone 6 Plus'ın ekranı gerçekten çok başarılı. IPS panel teknolojisinin en marifetli yanı olan geniş görüş açısı, Apple'ın yaptıpı altpiksel seviyesindeki dizilim yeniliği ile daha da öte bir noktaya taşınmış. İlginç olan bir detay ise, en azından kağıt üzerindeki verilerde iPhone 6 Plus'ın ekranı 1.300:1 kontrast değeri ile iPhone 6'nın ekranından (1.400:1) az geride. Ama bu durumu günlük kullanımda hissetmek imkansız, belki çok profesyonel bazı aygıtlar ile ölçülebilir ama her iki cihazı kullandığım için biliyorum, çıplak gözle böyle bir fark sezemezsiniz. Bu arada büyük ekran ve yüksek çözünürlüğe bağlı olarak inç başına düşen piksel yoğunluğu ~%25 artış ile 401ppi seviyesine çıkması sayesinde, özellikle tarayıcı üzerinde bir sayfada yazı okurken, aradaki keskinlik farkını biraz dikkatli bakarak fark edebilmek mümkün. Yeniden renk üretimi ve ısı gibi konularda da oldukça başarılı olan ekranın toplam deneyimi gerçekten çok iyi.
Donanım 
- Son birkaç jenerasyondur kendi işlemci tasarımlarını kullanan Apple, çekirdek yarışına bulaşmadan yüksek verimlilik mimari felsefesiyle, az çekirdek sayısı ve düşük frekansa rağmen çok iyi yazılım optimizasyonu sayesinde başta Snapdragon serisi olmakla üzere, Android dünyasındaki neredeyse tüm SoC platformlarını geride bırakabiliyor. Nvidia K1 gibi bazı istisnalar benzer ya da yer yer az daha iyi sonuçlara imza atsa da, yaygın olarak kullanılmıyorlar. Dolayısıyla Apple A8, saf çekirdek performansında çok iyi durumda. Üstelik işlemci thermal throttling dediğimiz ısınmaya bağlı frene basma dolayısıyla performans kaybetme sorunu yaşamadığı için, çok daha stabil performans grafiği ortaya koyuyor. İşlemcinin 20nm olması da, fabrikason teknolojisi olarak ta Samsung Exynos 54xx serisi dışındaki işlemcilerin önüne taşıyor Apple'ı. A8 işlemcisi grafik performansı olarak ta çok güçlü, büyük ekranın da etkisiyle iPhone 6 Plus oyunlarda en fazla keyif aldığım iPhone modeli olurken, son dönemde denediğim en eğlenceli akıllı telefon hissi yaşattı bende.
- iPhone 6 Plus pahalı bir telefon dolayısıyla kimi kullanıcılar için uzun dönem yatırımı, kimiler içinse yenisi çıkana kadar değerlendirilecek herhangi bir Apple modelinden biri. Özellikle ilk gruba giren kullanıcı kitlesi için, telefondaki 1GB RAM'in şu an olmasa da orta-uzun vadede sistemi darboğaza sürekleyecek en zayıf nokta olduğunu düşünüyorum. İşlemci ve işletim sistemlerinin yetenekleri artarken, RAM tarafının da gelişim göstermesi gerekiyor, üzerinde çalışan ana işletim sistemi çok verimli çalışsa da, 1GB RAM'in ileriye dönük yetersiz kalacağı hissini çok sekmeli bir tarayıcı kullanımında yaşamaya başlıyorsunuz. Apple'ın yazılım konusunda geriye dönük hassasiyeti oratada, belki geçiş sürecinde her şey tam hazır olana kadar, donanım seviyesinde RAM miktarını aynı seviyede tutmaya karar vermiş olabilirler çünkü donanımsal kaynaklar arttıkça, geliştiriciler daha fazla istifade etmek hissedecek bu da kuşkusuz uygulama-cihaz seviyesinde bir takım sorunların ortaya çıkma riskini arttıracak.
- Performans demişken, ısı konusuna da ayrıca değinmek istiyorum.  Yoğun kullanım esnasında yaptığım ölçümlerde, telefonun sol arka tarafının en yüksek 43.8 derece seviyesine çıktığını gördüm. Alt kısımlarda ise bu değer 38 derecenin altına kadar inerken, orta bölümlerde ise 39-40 derece aralığında seyrediyor. Telefonun ekranı ise oldukça serin. Biliyorsunuz, kullanılan panel teknolojisine bağlı olarak bazı ekranlar ciddi şekilde ısınabiliyor. 
Çoklu Ortam Yetenekleri 
- iPhone 6 Plus'un sunduğu çoklu ortam deneyimi genel olarak oldukça iyi. Yüksek kaliteli ekran aynı zamanda Full HD çözünürlük desteği sunduğu için film ve Youtube videoları keyifle izleniyor. Tabi, IOS cihazlara doğrudan PC bağlantısı ile veri aktarımı yapmak diğer platformlar kadar kolay değil dolayısıyla bu durum kısmi zorluk çıkartabiliyor. Tabi çoklu ortam deneyiminde, iTunes'un avantajını da yadısmamak gerekiyor. Google'dan farklı olarak Apple'ın pek çok sanal hizmeti ülkemizde satılıyor ve arzu ederseniz güncel film ya da müzikleri birkaç basit adımda satın alıp hızlıca telefonunuza indirebiliyorsunuz. Apple'ın sunduğu dahili müzik ve video oynatıcıları, Android dünyasındaki kimi modellerin oldukça gerisinde olsa da genel olarak ana ihtiyaçları yeterli düzeyde karşılıyor. Stereo hoparlör sistemine sahip Android telefonlarla kıyasladığımızda, sahip olduğu dahili hoparlör ses çıkış gücü olarak iyi iş çıkartıyor ancak hem çıkış gücü hem de sesin berraklığı açısından daha iyi telefonlar piyasada mevcut. Ayrıca hoparlörün konumu itibariyle yatay modda örneğin oynarkey ya da telefon elinizde film izlerken, avuçiçinizin hoparlörü örtmesi ve ses kaybı yaşamanız olası. Bir de önemli bir eksiklik olarak malesef iPhone 6 Plus'ta da FM Radyo özelliği yok ki bu bence olmalı.
Kamera 
- iPhone 6 Plus'ın en güçlü olduğu yanlardan biri de kamerası. Sony'nin IMX 200 serisi kamera sensörünü kullanan telefon, 1/3-inç ile en büyük sensörlerden birine sahip olmasa da çok iyi optimizasyon düzeyi, yetenekleri başka bir noktaya taşımış. Faz algılama netleme teknolojisi, oto-fokus hızını geliştirerek, bence mobil kameraların en önemli unsurlarından birini daha rekabetçi hale getirmiş. f/2.2 lense ile bütünleşen kamera, aynı zamanda kamera modülü seviyesinde çift eksende hareket ederek optik görüntü stabilizasyonu gerçekleştirebiliyor. 8 Megapiksel çözünürlük, günümüzün 20.7MP ya da 41MP çözümleri karşısında çok mütevazi görünse de keskinlik seviyesi oldukça yüksek. Kameranın genel performansına baktığımda ise hem aydınlıkta hem de geceleyin çok başarılı fotoğraflar çektiğini görüyorum. Benzer şeyler video için de yeterli, görüntüler çok başarılı olduğu gibi ses kaydı da muazzam seviyede. Arzu ederseniz 720p çözünürlüğünde 240 kare/saniye hızıyla video çekerek Slo-Mo etkisi elde edebilirsiniz  ama peşinen uyarayım, Microsoft'un ifade ettiği 720p, bizim o alışık olduğumuz 720p değil. Bu modda görüntü kalitesinin ciddi kayıp yaşadığını görüyorsunuz. Böylesi iddialı bir kamera, sade bir arayüzle de birleştirilince ortaya kullanması kolay, pratik bir sistem çıkmış. Ön kamera içinse aynı güzel yorumları tam manasıyla tekrarlayamayacağım. Önceki jenerasyona göre %81 daha fazla ışık almasına ve FaceTime görüşmeleri için h.265 hızlandırmasına sahip olasa da, 1.2MP çözünürlüğündeki kamera düşük ışıkta çok iyi çekemiyor hatta Android dünyasında daha iyi çeken önemli modeller bulunmakta. Selfie yani özçekim patlaması yaşanırken, Apple'ın bir sonraki jenerasyonda bu alan eğilmesi gerek.
Batarya 
- iPhone 6 Plus'ın pil performansına gelecek olursak. İyi optimize edilmiş donanı, ayağını yoganına göre uzatan güçlü yazılım altyapısı ve 2915mAh kapasiteli pili sayesinde iPhone 6 Plus ile tam şarjda 2 gün boyunca kullanabiliyorsuuz. Buradaki süre kullanım alışkanlıklarınıa göre değişebilir, zira çok iyi bir oyun deneyim sunan cihazla saatlerce oyun oynamak istiyorsunuz ki böyle bir durumda 2 gün değil bir gün civarında pil süresi elde edersiniz. Evrensel bir test olarak işlemciyi yük altında tutup pil ölçümü yapan GeekBench 3.3 testinde alınan batarya sonucu ise yaklaşık ~ 5.5 saat civarında. Kısacası Apple'ın en iyi pil performansı sunan cihazı iPhone 6 Plus, pil konusunda da artık rakiplerine meydan okuyabiliyor. Tabi rekabet çerçevesinde daha iyisini veren telefonlar da piyasada yok değil.
Sonuç 
- Peki iPhone 6 Plus'ı almaya değer mi ? Açıkçası fiyatla başlamak gerekiyor, eğer 128GB kapasiteli seçeneği almak isterseniz minimum 3500TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor. Benzer kapasite sunup yaygın bulunan bir başka telefon olmadığı için Apple, bu kapasitede  fiyatı iyice yukarıda tutmuş ve kar marjına oynamış diyebilirim Biliyoruz ki, kapasite arttıkça evet maliyet te kısmen artıyor ama son kullanıcı satış fiyatı daha sert artıp üretici firmanın kar marjı hallice yükselebiliyor. Hız, entegrasyon ve bazı başka değişkenlerden ötürü birebir mukayese doğru olmasa bile, 128GB'lık SanDisk microSD kartın 350TL civarı bir fiyatla satıldığını düşündüğümüzde 16GB ve 128GB'lık modeller arasında satış yerine göre 750TL-1000TL arasındaki fark daha fazla dikkat çekiyor. Böyle bir fiyatlandırma çerçevesinde Apple'ın en azından 16GB değil ama aynı fiyata 32GB'lık kapasite sunmasını beklerdim. Premium bir cihazın, bu noktada da kendisini ayrıştırması gerekiyor, örneğin rakibi Samsung Galaxy Note 4'de olduğu gibi.
Fiyat bağımsız düşündüğümüzde ise iPhone 6 Plus, gerçekten çok başarılı bir cihaz. Performansı çok iyi, oyunlarda sunduğu deneyim muzzam. Sunduğu pil ömrü de oldukça rekabetçi. Eğer fiyatı boşver abi, büyüklüğü de benim için sorun değil ben hızlı çalışan keyifli ve kamerası çok iyi bir telefon arıyorum diye soranlardansınız, iPhone 6 Plus'a mutlaka göz atın derim çünkü videoda da ifade ettiğim gibi dört dörtlük telefon sıfatını en fazla hak eden nadir cihazlardan biri olduğunu söyleyebilirim iPhone 6 Plus için.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim