Anlık Bildirim

Zen 2 mimarisiyle yonga diziliminde büyük değişiklikler olabilir

Zen 2 mimarisiyle birlikte AMD yaşanan darboğazın önüne geçmek için bant genişliğini daha verimli kullanan bir düzene geçiş yapıyor. Bu düzen ilk kez EPYC ROME işlemcilerde karşımıza çıkacak.

İşlemci pazarında çekirdek yarışı iyice kızışırken yakın zamanda 64 çekirdekli yongaları görme şansımız olacak. AMD’nin 7nm sürecinde tasarladığı Zen 2 mimarisi ilk kez EPYC ROME sunucu işlemcilerinde yer alacak. AMD bu mimaride yeni bir yonga dizilimi üzerinde çalışıyor.

8+1 yonga düzeni

AMD’den emekliye ayrılmış bir mühendisin paylaştığı şablonlara göre daha verimli bir aktarım sağlamak ve darboğaz yaşanmaması adına farklı bir yonga dizilimi üzerinde çalışılıyor.

Zen ve Zen+ mimarilerinde AMD’nin 4 zar ve her birinde 8’e kadar çekirdek yerleştirdiği çoklu yonga modülleri kullanılmıştı. Her zarda 2 kanal DDR4 bellek ve 32 hat PCIe Gen 3 bağlantısını kontrol eden bir kuzey köprüsü yer alıyordu.

Çok çekirdeğe ihtiyaç duymayan ancak yoğun bant genişliği kullanan uygulamalarda EPYC ve Threadripper işlemcilerde darboğazlar yaşanmıştı. Örneğin video çözme testlerinde girdi-çıktı modülüne doğrudan erişimi olmayan zarlar zorlanmaya başlıyordu.

Zen 2 mimarisiyle yonga diziliminde büyük değişiklikler olabilir Tam Boyutta Gör
 

Zen 2 mimarisinde karşımıza çıkacak yeni dizilim kuzey köprüsünün pasif edilebildiği bir yapı arz ediyor. Yeni dizilimde her biri 8 çekirdekli 8 zar yer alırken tam ortalarında ise bir Sistem Kontrolcüsü bulunuyor. Tümü ise InfinityFabric arabirimi ile iletişim kuruyor.

Sistem Kontrolcüsü içerisinde 8 kanal DDR4 bellek kontrolcüsü 2TB ECC bellek adresleyebiliyor. Yine PCIe Gen 4 x96 arabirimi de x16 bant genişliğinde 6 ekran kartına veya x8 bant genişliğinde 12 ekran kartına bağlanabiliyor. Ayrıca SATA, USB gibi arabirimleri ve düşük bant I/O birimlerini barındıran güney köprüsü de yer alıyor.

Yeni dizilim ile birlikte Zen 2 işlemcilerin daha düşük gecikme ve daha iyi performans değerlerine imza atacağına inanılıyor. Ayrıca mühendis soket AM4 ürünlerinin iki işlemci zarı ve arasında bir Sistem Kontrolcüsü şeklinde tasarlandığını da belirtiyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim