Anlık Bildirim

Microsoft bütün driverlar için WHQL sertifikasını zorunlu hale getirdi

Geçtiğimiz aylarda 2. büyük güncellemesini alan Windows 10’da, bu güncellemeyle birlikte sürücülerle ilgili büyük değişiklikler yapılmış. WHQL sertifikası olmayan sürücüler kullanılamayacak gibi görün
Microsoft bütün driverlar için WHQL sertifikasını zorunlu hale getirdi Tam Boyutta Gör

Geçen Ağustos ayında Yapı 1607’e güncellenen Windows 10 ile birlikte gerek görsel gerek de işleyişe dair pek çok yenilik yapıldı.

Yıllar önce 64 bitlik ilk Windows sürümüyle birlikte hayatımıza giren WHQL sertifikası, temelde bilgisayarımıza driver adı altında zararlı yazılımların kurulumunu engelleme amaçlı bir sertifika sistemiydi.  Lakin daha sonraları kötü niyetli kimseler tarafından donanım üreticilerinden bu sertifikaların çalınmasıyla birlikte WHQL’nin güvenliğine dair zayıflıklar ortaya çıkmıştı.

Bu duruma çare bulmak isteyen Microsoft, son Windows 10 güncellemesiyle birlikte sertifikanın uygulanmasına dair bazı değişiklere gitti. Bundan sonra işletim sistemine yalnızca Microsoft tarafından onaylı driverlar kurulabilecek.

Microsoft bütün driverlar için WHQL sertifikasını zorunlu hale getirdi
 
Windows 10'un yıldönümü güncellemesinden sonra kurulması engellenmiş bir sürücü kurulmaya çalışıldığında alınan uyarı.

Engeli Aşmak Mümkün

Bu yeni strateji akıllara AMD ve Nvidia’nın hotfix veya beta sürüm driverlarının akıbetini getirdi. Açıklamalara göre bu yeni durum sadece Windows 10’u temiz kurulum yaparak bilgisayarına yüklemiş olanlar ve Secure Boot özelliği aktif olan bilgisayarlar için geçerli. Eğer temiz bir kurulum yaptıysanız bile Secure Boot özelliğini devre dışı bırakarak hotfix driverlarını kullanmaya devam edebiliyorsunuz. 

Öte yandan Nvidia yıldönümü güncellemesinden beri hotfix durumunda bir driver yayınlamadığından ötürü AMD'nin çıkardığı beta driverlarla yapılan testte (Secure Boot devrede iken) herhangi bir sorun yaşanmamış. Bu bir driver’ın tam WHQL sertifikasına sahip olmasa da eninde sonunda Microsoft tarafından imzalı olmasından da kaynaklanıyor olabilir.

Ayrıca konuyla ilgili olarak uzmanlar yeni uygulamanın normal bilgisayar kullanıcılarını etkilemeyeceğini belirtiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4445 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
microsoft, windows 10 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim