Anlık Bildirim

Apple e-kitap tekeli davasında tazminata mahkum oldu

Apple'ın 2012 yılından bu yana başını ağrıtan en önemli davalardan birisi olan e-kitap fiyatlarının adil rekabet dışında belirlenmesi davası firmanın aleyhine sonuçlandı ve firma tazminat ödemeye mahkum oldu.

Apple e-kitap hizmetini başlattığında Hachette Book Group, Simon & Schuster Inc.,HarperCollins Publishers LLC, Penguin ve Macmillan yayınevleri ile işbirliğine gitmişti ve elektronik kitaplarını kullanıcılarına sunmaya başlamıştı. 

Ancak hizmet popüler olduktan sonra Amazon'a karşı üstünlük sağlamak adına yayıncılara kendi fiyatlarını belirleme imkanı vermeyi planlayan Apple, bu beş yayınevi ile ortak karar alarak e-kitap fiyatlarını Amazon'un 9.99$'lık seviyesinin üzerine çekmişti. 

E-kitap fiyatlarının bir anda fırlamasına neden olan bu karar sonrasında da 2012 yılında tüketicilerden birbiri ardına davalar gelmeye başlamıştı. Haksız kazanç iddiasına dayanan bu davalarda toplam 840 milyon dolar tazminat talep ediliyordu. 

2013 yılında mahkeme Apple'ın 450 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Apple da bir yandan bu tazminatı iTunes çekleri olarak küçük küçük kullanıcılara dağıtmaya başlarken, bir yandan da kararı temyize götürdü. Zira karar temyiz edilirse Apple'ın tazminatı 70 milyon dolara inecekti ve o güne kadar kullanıcılara dağıttığı çeklerle bu tazminatı kapatacaktı. 

Ancak temyiz mahkemesi Apple'ın haksız kazanç elde ettiğine hükmetti ve kararı bozmadı. Böylece Apple'ın 450 milyon dolarlık tazminatı kesinleşmiş oldu. Bahse konu davaya 33 eyaletten müdahil olanlar mevcut. Bu tazminatın büyük kısmı kullanıcılara ödenecek. Ayrıca anlaşma yapılan 5 yayınevi de tazminat talebini kabul etti.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim