Anlık Bildirim

iOS 5 beta 6 sürümü geliştiricilere UDID erişimini kapatıyor


Yeni iPhone ve iPad modellerinin çıkış tarihinin pek çok uzman tarafından yayınlanma tarihine bağlı olduğu iddia edilen iOS platformunun yeni güncellemesi iOS 5 sürümünün 6. betası da 19 Ağustos tarihinde 9A5302b yapı numarasıyla geliştiricilere sunuldu.

iOS 5 sürümünün sunduğu yeniliklere kısaca değinmek gerekirse; anlık bildirimleri tek bir Bildirim Merkezi altında toplaması, iMessage ile internet üzerinden zengin içerikli SMS tazı mesajlaşma, iBooks tarzında satın aldığınız degilerinizi depolayabileceğiniz NewsStand, gelişmiş yapılacaklar listesi Reminders, ses artırma tuşunun kamera deklanşörü olarak kullanılabilmesi, entegre Twitter uygulaması, kablosuz olarak yazılım güncellemesi yapabilme ve bilgisayarlar ile senkronize etme şimdiye kadar bilinenler.

iOS 5 güncellemesinin 5. sürümünde ise Apple’ın Nuance firmasından satın aldığı ses tanıma teknolojisinin Dictation veya Asisstant adında platforma entegre edileceği ortaya çıkmıştı. Her betada yeni bir özelliği gün yüzüne çıkaran Apple 6. sürümde de önemli bir yeniliği geliştiricilere sundu.

Yenilik ise benzersiz cihaz kimliği anlamına gelen UDID erişiminin geliştiricilere kapatılması. Bu kimlik cihazı operatöre tanıtan bir anahtar görevi görüyor. Değiştirilemeyen bu kimliği geliştiriciler Apple’a kayıt ederek beta sürecine katılıyor. Kullanıcının davranışlarını anlamakta önemli bir yere sahip UDID ile bir uygulamayı hangi cihazın kullandığı veya cihazın kullanım şekli gibi reklamcılara yönelik bilgiler de elde edilebiliyor.

Bu değişimle birlikte geliştiriciler tarayıcı çerezleri gibi uygulamaları için özel bir tanımlayıcı oluşturmak zorunda. Analiz firmaları ise eskisi gibi daha etkin olarak bir uygulamanın kullanımını veya çoklu uygulamalardan çapraz olarak kullanıcı bilgisini elde edemeyecek.

Bunun yanında geliştiriciler için kullanıcının bir uygulamayı yüklemesini veya silmesini takip etmesi de kullanıcı bu özel tanımlayıcıyı silebileceği için oldukça zorlaşacak.

UDID’in kapatılmasındaki diğer bir faktör ise geliştiricilerin ve reklam ağlarının kullanıcıları bilgisi olmadan nasıl takp edeceğine ilişkin gizlilik koşullarını biraz hafifletmek.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4748 kez okundu.
8 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iOS / OS X / tvOS / watchOS, Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim