Anlık Bildirim
Sıradaki Video

iOS 9 inceleme videosu "Yeni iOS sürümünün 23 özelliği"

Apple her sene düzenlediği WWDC konferansını bu senede yine San Francisco'da gerçekleştirdi ve yeni iOS sürümü iOS 9'u tanıttı. Bizde iOS 9'u cihazlarımıza yükledik ve ne gibi yenilikler var sizlere göstermeye çalıştık. Öncelikle hemen belirteyim bu sürümden büyük yenilikler kimse beklemesin. Bir kaç ufak değişikliğin yanında daha çok kararlılık ve stabilite üzerinde durulmuş. iOS 9 üzerindeki en büyük gelişme bölünmüş ekran görünümü, yani bir ekranda iki uygulama ile pil ömrüne artı sağlayabilecek özel bir pil modu olarak söylenebilir.
Ayrıca Apple beklenin aksine iPhone 4S modeline de bu sürümün yüklenmesine izin verdi. En son geçen sene iPhone 4 devre dışı bırakılmıştı ve bu senede beklenen iPhone 4S'in destek almaması idi. Ancak Apple bu telefona destek verdi. Böylece ilk olarak 4 Ekim 2011 tarihinde tanıtılan 4S seneye bir sürpriz olmaz ise tam 5 sene boyunca teknik destek almış olacak. 
 iOS 9 Yüklenebilen Cihazlar :
iOS 9 inceleme videosu 'Yeni iOS sürümünün 23 özelliği'
 

1) Bölünmüş Ekran

Android telefonlarında yıllardır var olan bu özellik nihayet Apple tarafından da destekleniyor. Ancak sadece iPad Air 2 yani en son iPad modeli bu özelliğe sahip olacak.  iPad kullanıcıları, artık bir ekran üzerinde aynı anda iki uygulamayı ekranı bölme yöntemi ile kullanılabilecek.
Slide Over özelliği ile ekranın sağ tarafında ayrı bir uygulama açılabilecek, Split View ile ekran ikiye bölünerek uygulamalar tarafından kullanılabilecek ve son olarak Picture in Picture özelliği ile tıpkı televizyonlarda olduğu gibi görüntüyü ufaltarak, bir uygulama üzerinde seyredebilmenize olanak  sağlayacak. Slide Over ve Picture in Picture özellikleri tam anlamıyla multitasking yani bölünmüş ekran mantığı ile çalışmasa da iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 ve iPad mini 3 ile kullanılabilir olacak. Aynı anda iki uygulamanın çalışmasını sağlayan SplitView ise sadece iPad Air 2 üzerinde işlevsel olacak.
Facetime yaparken veya video seyrederken bu özelliği aktif edebileceksiniz. Tüm bu özellikler ilk olarak sadece Apple uygulamarında çalışacak ancak zamanla geliştiricilerin entegre etmesi ile diğer uygulamalarda da kullanılabilecek.
 
iOS 9 inceleme videosu 'Yeni iOS sürümünün 23 özelliği'
2) Daha Akıllı Siri
Arabaya bindiğiniz zaman Siri bunu artık algılayabilen bir yapıya sahip olacak. Aynı şekilde koşarken de Siri bunu anlayacak ve zevkinize göre müzikler çalabilecek. Bunun dışında görsel animasyon da ufak bir şekilde değiştirilerek, Sirinin dinleme sırasında daha şık bir efektle sizi karşılaması sağlanmış. Siri'nin ayrıca istediğiniz zaman aralığında çekilen fotoğrafları da göstermesini sağlayabiliyorsunuz.
Ancak bu özelliğin tabi ki biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Siri ayrıca yine size farklı  aksanlarda cevap verebilme yeteneğine de sahip. Örneğin Amerikan aksanı ile soru sorduğunuz Siri'den, cevabı İngiliz aksanı ile alabiliyorsunuz. Tabi bu özellik şu an için Türkçede açık değil.
Siri ayrıca size gelen bir numarayı telefonunuzdaki Email yada başka bir içerikten tarayabilecek ve eğer rehberinizde kayıtlı değil ise size kim olduğuna dair bilgi sunabilecek. Proactive Assistant adı verilen bu daha akıllı Siri versiyonu ile gün içerisinde yaptığınız işlemler takip edilecek ve size uyan uygulamalar zevkinize göre önerinize sunulacak.
3) Daha Detaylı Şifreleme
iPhone normalde 4 haneli şifre yerine artık 6 haneli veya alfa sayısal kodlar atama imkanı veriyor. Yani artık şifrelerinizde hem rakam hem de harfleri aynı anda kullanabilmeniz mümkün. Touch ID olmasına rağmen Apple yine de güvenlik önlemlerini ihmal etmemiş ve daha ileri bir seviyeye taşımış.
4) Spotlight
Apple'ın Mac ve iPhone'larda kullandığı arama özelliği olan Spotlight, iOS 9 ile beraber daha kapsamlı arama özellikleri sunabiliyor. En büyük özellik ise uygulama içi arama yapabilmesi. Tabi uygulamaların öncelikle buna destek vermesi de gerekiyor.  Spotlight ayrıca size haber başlıklarını da sunabilecek. Örneğin her gün aynı saatte veya aynı lokasyonda bir kişiyi arıyorsanız, Proactive Assistant bunu algılayacak ve Spotlight içerisine bu kişinin resmini kısa yol olarak ekleyecek.
5) Wallet
Passbook uygulamasının adı Wallet olarak değiştirilmiş. Bu uygulama ile tüm kartlarınızı ve biletlerinizi tek bir yerde toplayabiliyorsunuz. Ülkemizde de bir çok uygulama Wallet'a destek veriyor. Ayrıca Wallet Apple Pay ile de uyumlu hale getirilmiş ancak Apple Pay henüz Türkiye'de kullanıma açık değil.
6) Notlar
Notlar uygulamasının tasarımı değiştirilmiş. Eski basit yapısına oranla artık daha gelişmiş notlar almanızı sağlıyor. Notlarınız için klasörler yani yeni kategoriler oluşturabiliyorsunuz. Bunun dışında çizimlerinizi yada fotoğraflarınızı da not olarak tutabilirsiniz. Ayrıca yine harita üzerinde adresleri de not olarak saklayabilmeniz mümkün. Bunlar haricinde yine safari üzerinde gezindiğiniz bir web sayfasını notlar bölümüne ekleyebilir ve buradan direk olarak ilgili sayfaya geçiş yapabilirsiniz.
Klavyeye eklenen yeni bir özellik ile, iki parmağınızla ekrana bastırdığınız anda imleci istediğiniz noktaya götürebilirsiniz.  Notlar uygulamasında çizim veya fotoğraf dışında, ayrıca yapılabilecekler listesi şeklinde seçenekler oluşturabileceğinizi de belirtelim. Klavye üzerinde gerçekleştirilen bir başka özellik ise shift tuşuna bastığınız zaman harflerin büyüyüp küçülmesi.
Evet, yanlış duymadınız eski klavye üzerinde shift basılı bile olsa hangi harflerin büyük veya küçük olduğunu anlayamıyorduk.
7) Gelişmiş Harita
Haritalar uygulamasına toplu taşıma desteği getirilmiş. Ancak bu özellik şu an için Amerika, Çin ve Almanya'da kullanılabiliyor. Toplu taşıma araçlarında ödemeyi de Apple Pay ile yapabilmek mümkün. Apple haritalar servisi ayrıca yakınlarınızda bulunan işletmeleri de size gösterebilecek.
8) Gazetelik Uygulaması Tarih Oluyor
Gazetelik uygulaması News olarak değişiyor. Ancak beta 1 sürümünde henüz bu özellik aktif olmamış. Diğer beta sürümlerinde bu özellik aktif hale gelecektir. Şu an için gazetelik klasörü altında yayınlara ayrı bir uygulama şeklinde ulaşabiliyorsunuz.
9) QuickType
QuickType özelliği ile kopyala, kes,yapıştır ve fotoğraf ekle gibi araçlar iPad üzerinden kullanılabilecek. Ancak bu özellik malesefki iPhone'lar için aktif değil.
10) Güç Tasarruf Modu
Senelerdir beklenen bu özellik de nihayet iOS 9 ile beraber iPhone'a geldi. Android ortamında yıllardır var olan bu özellik ile iPhone telefonlarınızla şarjı minimum seviyesinde iken, 3 saate kadar ek kullanım yapabileceksiniz. İlk beta sürümünde ise bu özellik sistem genel olarak stabil olmadığı için düzenli çalışmıyor. Örneğin bu mod aktif iken gece yüzde 100'den sabah yüzde 75'lere kadar düşebiliyor.
Ancak diğer beta sürümleri ile beraber bu özellik de daha stabil çalışır hale gelecektir. Güç tasarruf modu aktif haldeyken ekran üzerindeki pil görüntüsü de sarıya dönüyor. Güç tasarruf modu anlık mail alımını, arka plan uygulama yenilemesini, hareket efektlerini ve animasyonlu duvar kağıtlarını kapatıyor.Ayrıca yine bir yenilik olarak pil bölümünde uygulamaların artık ne kadar aktif ve ne kadar arka planda çalıştıklarını süre bazında görebiliyorsunuz.
11) Daha Az Yer Kaplayan Uygulamalar
iOS 9 sistem üzerinde sadece 1.3Gb yer kaplıyor. iOS 8'in kapladığı alan ise 4.58GB idi. Yani eskiye oranla 4/1 oranında düşüş söz konusu. "App Thinning" özelliği ile Uygulamaların daha az yer kaplaması ile iOS 9 özellikle düşük depolama kapasitesine sahip iPhone'lara ilaç gibi gelecek. iOS 9 ayrıca artık daha seri , uygulamalar arasında dolaşmak veya sayfaları kaydırmak gibi işlemler çok daha hızlı olacak.
Bunlar dışında ise   Kit, SceneKit, GameplayKit, Model IO ve ReplayKit özelliği ile mobil oyunlar artık daha gelişmiş grafiklere sahip olacak ve Swift 2 ile de daha az yer kaplayacak. Bunun haricinde ReplayKit ile artık yerleşik oyun içi videosu kaydedilebilecek. Tabi geliştiricilerin bu özelliğe destek vermesi şartı ile. GameplayKit ise daha gelişmiş bir yapay zeka oluşturulmasına olanak verecek. Tüm bu yeniliklerin oyunlara olan etkisini tabi ki iOS 9'un Eylül ayında çıkışından sonra görebileceğiz.
12) Yeni Multitasking
Home tuşuna iki kere basmanız ile aktif olan bu özellik önceki sürümlere göre ekranın daha büyük bir bölümünü kaplayarak, kolay bir kullanım sağlıyor. Bu şekilde uygulamaları kapatmak da daha basit bir hale gelmiş.
13) iCloud
iCloud Drive nihayet artık Dropbox ve Google Drive gibi özellikler kazanmaya başladı. Telefonun ayarlar menüsünden iCloud Drive uygulamasının ana sayfaya eklenmesini sağlayabiliyorsunuz. Bundan sonra ise Windows için iCloud yazılımın indirerek tıpkı Dropbox gibi iCloud'u kullanabilmeniz mümkün.
14) Apple Music
iOS 9 Beta 1 sürümünde henüz aktif olmasa da, iOS 9'un en önemli yeniliklerinden biride Apple Music. Tıpkı Spotify veya Deezer gibi aylık sabit bir ücretle sınırsız müzik dinlemenize olanak sağlayacak olan bu servis özellikle Apple'ın son dönem düşen müzik gelirlerine bir alternatif oluşturması ve Spotify gibi çevrimiçi müzik sektöründe lider olan bir firma ile rekabete girebilmesi için yapılmış.
15) Yazım Denetimi
iOS 9 ile beraber artık Türkçe kelime tahmini de yazım sırasında mümkün.  
iOS 9 inceleme videosu 'Yeni iOS sürümünün 23 özelliği'
 
16) San Francisco Fontu
Ayarlar menüsüne ilk girdiğimiz anda mevcut fontun yeni San Francisco fontu ile değiştirildiğini de görebiliyoruz.
17) Ayarlar İçinde Arama
Yine uzun zamandır beklenen bir özellik olarak Apple artık ayarlar menüsü içerisine arama özelliği getirdi. Bu sayede artık istediğiniz ayarın hangi menü altında olduğunu kolay bir şekilde bulabileceksiniz.
18) Tarihe Göre Sıralanan Bildirim Çubuğu
Bildirim çubuğu artık çok daha faydalı bir şekilde gelen bildirimleri uygulamalara göre değil tarihe göre sıralıyor. 10 dakika önce gelmiş olan bir bildirimi sayfanın en altında aramak zorunda kalmadan tarihe göre sıralandığı için sayfanın en üstünde kolay bir şekilde bulabiliyorsunuz.
19) Detaylı HealthKit
Apple WWDC etkinliği sırasında ayrıca ufakta olsa HealthKit içerisinde değişiklikler yapıldığını da belirtti.  HealthKit artık günlük alınan su miktarını ve maruz kalınan UV ışınlarının da kayıtlarını tutabilecek. Çok ilginç olarak HealthKit ayrıca cinsel aktivite sayımızı da tutabilme kapasitesine sahip olacak.
Senelik kaç kere cinsel birliktelik yaşadığımızı grafiksel olarak görebilmek değişik bir deneyim olacaktır.  Bunlar dışında bayanlar içinde üçüncü parti adet günlerini takip programlarına gerek kalmıyor çünkü HealthKit içerisinden bu datalar kolaylıkla takip edilebilecek.
20) CarPlay
iOS 9 ile beraber araçlarımıza entegre olan CarPlay artık kablosuz olarak çalışabiliyor. CarPlay araç içerisinde size sesli olarak mesajlarınızı okuyabilme veya harita üzerinden navigasyonu kullanabilme gibi bir çok gelişmiş özelliğe sahip.
21) Android Geçiş Uygulaması
The Move to iOS uygulaması ile kablosuz olarak Android cihazınızda yer alan içerikleri kolay bir şekilde iPhone'nunuza geçirebileceksiniz. Henüz yayınlanmayan uygulama ayrıca ücretsiz uygulamalarınızı da tespit ederek AppStore üzerinden iOS versiyonlarını indirmenize olanak sağlayacak. Ücretli uygulamaları ise AppStore istek listesine kaydedebilecek.
22) Contiunity Artık daha kontrol edilebilir.
iPhone üzerinde bir çağrı aldığınızda aynı anda hem Mac veya iPad'inizin çalması bazen sinir bozucu olabiliyor. Ancak  iOS 9 ile beraber artık hangi cihazda telefon görüşmesini yapabileceğinizi seçebiliyorsunuz. Bir Mac kullanıcısı olarak açıkçası ben bu özelliği çok sevdim.
23) Randevular İle Entegre Trafik Tahmini
iOS 9 ile beraber artık takviminiz de yer alan bir randevuya geç kalmamanız için trafik koşulları da dikkate alınarak bulunduğunuz mekandan çıkma saati size önerilecek. Türkiye'de henüz trafik yoğunluğu ölçülemediğinden dolayı bu özellik yakın zamanda ülkemizde çalışmayacak olsa da verimlilik açısından oldukça heyecan verici bir yenilik.  

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim