Anlık Bildirim

Mac bilgisayarları uzun vadede daha ucuz

Fiyatları çok yüksek seyreden ve herkesin kolayca erişemeyeceği bir seviyede olan Mac bilgisayarların uzun vadede maliyeti düşürdüğü savunuluyor. Savunan ise IBM.

Apple’ın Mac bilgisayar ailesi genelde yüksek fiyat seviyeleri ile bilinir. Herkesin erişiminin kolay olmadığı Mac ailesinde en düşük fiyat seviyesi, PC tarafında zaman zaman orta halli bir oyuncu bilgisayarına bile denk gelebiliyor. Gündelik işlemler için sistem arayan tüketiciler için ise Mac ailesi bir hayalden ibaret oluyor. IBM ise Mac bilgisayarlarının PC rakiplerine göre daha ucuz olduğunu düşünüyor.

Uzun Vadede Maliyet Düşüyor

IBM çalışanları üzerinde yaptığı araştırmada, 4 yıllık bir süre içerisinde Mac bilgisayar başına PC bilgisayarlara göre 273$-543$ arasında tasarruf edileceğini görmüş. Eğer tüm çalışanlar Mac bilgisayarlara geçiş yaparsa uzun vadede IBM büyük bir tasarruf yapabilecek.

Bu analizler elbette salt satış fiyatı üzerinden yapılmıyor. Bir bilgisayarın 4 yıllık süreç boyunca ne kadar arıza verdiği, ne kadar bakım gerektirdiği, ne kadar teknik servis aramasının yapıldığı gibi unsurlar ön plana alınıyor. Windows bilgisayarlar bu bakımdan yer yer iki kata kadar masraf çıkartabiliyor.

Geçmiş yıllarda Apple ve Microsoft işletim sistemi stratejisi arasında büyük farklar bulunuyordu. Örneğin Apple, yıllarca ücretsiz güncelleme vererek kullanıcıların her yıl yeni bir sisteme kavuşmuş hissi yaşamasını sağlıyordu. Böylece kullanıcılar da uzun bir süre aynı Mac bilgisayarını kullanıyordu.

Microsoft ise uzun bir süre Windows yükseltmelerini ücretli olarak sundu. Kullanıcılar ya eski sürümde kalmayı tercih etti ya da yükseltme yapmaktansa yeni bir bilgisayar almaya karar verdi. Windows 10 ile birlikte ilk yıl ücretsiz yükseltme gündeme geldi. Yine yeni bir sürüm çıkartmaktansa Redstone gibi ücretsiz büyük güncellemeler ile önümüzdeki yıllarda da Windows 10 işletim sisteminin devam etmesi düşünüldü.

Microsoft yeni strateji ile muhtemelen daha sadık Windows kullanıcıları kazanacak ancak çekirdek seviyesinde henüz mükemmeliyetin yakalanamamış olması ayrı bir tartışma konusu. Sık karşılaşılan mavi ekranlar, hata raporları, kilitlenmeler, kasılmalar, geç açılmalar kullanıcının çilesi haline geliyor. Evet Windows işletim sisteminin kullanımı büyük bir kesime göre daha kolay bulunuyor ancak MacOS platformunun hata oranlarını en aza indirmesi avantajı bu tarafa kaydırıyor.

IBM’e dönecek olursak, çalışanların yüzde 73’ünün bir Mac bilgisayar talebi olmuş. IBM de bu talebi karşılamak adına her hafta 1300 Mac bilgisayarı tedarik ediyor. Firmanın gelecekte büyük bir tasarruf beklentisi mevcut.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10765 kez okundu.
57 kişi, toplam 63 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
macbook, ibm ve
2 etiket daha macbook pro Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim