Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Android'in en iyi tarayıcısı hangisi ? Özel İnceleme Videosu

 
Donanımhaber’den herkese merhabalar ben Berkan Sezer. Android üzerinde bildiğimiz gibi bir çok tarayıcı bulunmakta. Google Chrome veya Firefox gibi hepimizin bildiği markaların dışında ayrıca irili ufaklı yüzlerce uygulamada Google Play üzerinde yer alıyor. Şimdi Bu videomuz da seçtiğimiz tarayıcıların performanslarını ölçüp hangisinin en iyi seçenek olduğunu bulmaya çalışacağız. 
İlk olarak testimize katılan tarayıcılarımız sırasıyla UC, Dolphin, Yandex, Firefox, Chrome, Puffin, CM, Next, Boat, Habit, Maxthon, Opera ve Note 4 içerisinde yer alan Samsung Tarayıcısı.  
İlk performans tablomuz Google Play üzerinden. Uygulamaların kullanıcı başına aldığı puanları tablomuzda görebilirsiniz. Bu tabloya yakından baktığımız zaman en yüksek puanı 4,6 ile Dolphin ve CM tarayıcılarının aldığını görebiliyoruz. Ancak indirme sayısı ve toplam kullanıcı yorumunu göz önüne aldığımız zaman beş buçuk milyon kişiden 4,5 puan alan UC Browser bu alanda Google Play memnuniyet sıralaması açısından birinci oluyor. İkinci sıraya Dolphin üçüncülüğe ise Cm Browser uygulaması yerleşiyor. 
İkinci performans tablomuz ise sayfa yükleme süreleri ile ilgili. Hangi tarayıcının test sayfalarımızı ne kadar sürede yükleyeceği testimizin sonucuna direk etken olacak. Bu testi Android Lolipop 5.1.1 kullanan bir Note 4 üzerinde gerçekleştirdiğimizi ve wipe işleminin yapıldığını da belirtelim.  Tarayıcıların ilk yükleme öncesi tüm verileri silineceği için herhangi bir cache depolaması olmayacak,  dolayısıyla sayfalar ilk defa tarayıcıda açılacağı için doğal olarak da yükleme süreleri biraz artacak. Test için kullandığımız sayfalarımız ise donanımhaber.com, hurriyet.com, huffingtonpost.com, milliyet.com.tr ve amazon.com içerisindeki özel bir sayfa. Özellikle huffingtonpost üzerindeki ağır kodlama tarayıcıların performansını ölçmek açısından faydalı olacak. İlgili sitelerin mobil sürümlerinden ziyade masaüstü sayfaları testimizde yer alacak. Destekleyen tarayıcıların, flash içerikleri açma özelliği de kapalı konuma getirilecek.   
Evet, adını son günlerde Fenerbahçe ile yaptığı antlaşma ile duyuran Yandex firmasının mobil tarayıcısı, testimizi birinci sırada bitirmeyi başardı. Özellikle son dönemde Fenerbahçe Spor Kulübü ile yaptığı milyon dolarlık antlaşma sonrasında, Eylül ayı içerisinde Fenerbahçe taraftarına özel bir uygulama çıkarması ve aramaların bu uygulama üzerinden yapılmasını isteyen Yandex, testimizi de 8,76 saniye ortalama ile birinci sırada bitirdi. Huffingtonpost sitesi dışındaki diğer tüm sayfaları Yandex en hızlı sürede açmayı başardı. Testimizin ikinci sırasında ise 8,92’lik puanı ile Yandex’e çok yakın bir skor yakalayan Puffin Browser geliyor. Üçüncü sırada ise Next Browser var. Firefox 19,93’lik ortalaması ile test ettiğimiz tarayıcılar arasında en kötü zamanı yakalayan uygulama. 
Sıradaki testimiz tarayıcı açılış hızlarını belirlemek. Hangi tarayıcı daha hızlı bir şekilde açılıyor? Note 4 üzerinde yaptığımız bu testi değerlendirirken ayrıca uygulama boyutlarını da dikkate aldığımızı hemen belirtmek istiyorum. 
Uygulama açılış hızlarında en hızlı zamanı 0,24 ile UC Browser elde ediyor. Samsung Note 4 tarayıcısı 0,38 ile ikinci, Maxthon ise 0,41 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Birazda ufaktan performans testleri yapalım diyoruz ve tarayıcılarımızı browsermark testine sokuyoruz. Tarayıcıların Javascript ve HTML işlemedeki yeteneklerini ölçen bu testimizin galibi 1947 puanla Chrome oluyor. İkinci sırada ise 1904 puanla Habit tarayıcısı var. Üçüncü sırayı 1873 puanla Samsung Note 4 tarayıcısı alırken son sırada 1294 puanla UC Browser var. Html5 desteğinin test edildiği ikinci performans testimizde ise yine Chrome 518 puanla ilk sırada yer alıyor. Chrome’u 514 puanla Opera ve 511 puanla Yandex tarayıcısı izliyor. Son sırada ise yine 413 puanla UC Browser var. 
Evet, Genel olarak testlerimiz bu kadar şimdi gelelim bireysel yeteneklere. Bu testimizdeki kriterlerimiz Türkçe Dil Desteği, iz bırakmadan sörf yapmanıza olanak sağlayan Incognito Modu, web sitelerindeki yazıyı algılayarak size daha basit bir okuma imkanı sunan Okuma Modu, bilgilerin sıkıştırılarak daha tasarruflu ve hızlı bir sörf imkanı sunan Veri Tasarrufu, web sayfalarının çevrilmesini sağlayan Çevirme Hizmeti, Türkçe içerikli kaynaklara direk olarak tarayıcı ana sayfası üzerinden ulaşmanızı sağlayan Yerel Destek, telefonda, durum çubuğunu da kapatarak, tam ekran sörf yapmanızı sağlayan Tam Ekran Modu, parmak hareketleri ile şekiller çizerek web sayfalarını açmanıza yarayan Kısayollar, web sayfası içerisinde arama yapmanızı sağlayan özellik, tablet ve PC üzerinden web sayfalarınızı eşitlemenize yarayan Cihaz Eşitleme, tarayıcınızın görüntüsünü değiştirmenizi sağlayan tema desteği ve son olarak tarayıcılarımız ile beraber gelen ve hayatımızı kolaylaştıran Eklenti Desteği.

UC Browser 
Testlerimizde en düşük skoru alan UC Browser’ın aslında birçok yeteneği mevcut. Eklenti olarak Gestures yani parmak hareketleri ile internet sayfaları açmadan tutun, sayfayı çevirme yeteneğine kadar çeşitli özelliklere sahip. Ancak yerel ülke desteği olarak maalesef Türkçe içerikli kaynaklara ulaşmamızı sağlamada pek başarılı değil. Ayrıca bir tarayıcının bence en önemli özelliklerinden biri olan Reader yani okuma Modu gibi bir özellik de bu uygulama içerisinde yer almıyor. UC Browser’ın özellikleri bakımından aldığı puan 10 üzerinden 5,5. 
Dolphin
Performans testlerinde ilk üçe giremeyen Dolphin, içerik konusunda ise adeta ders veriyor. Uygulama tüm etken özelliklerden önümüze birkaç hizmet getirebiliyor. Eklenti desteği, okuma Modu, tema desteği ve Gestures desteğini bizlere sunabiliyor. İlk açılış ekranında Türkçe haberler sunması ve hava durumu gibi bilgilere yer vermesi de ayrıca uygulamaya artı puan getiriyor. Veri tasarrufu özelliği dışında diğer tüm özelliklerin Dolphin içerisinde yer alması ile bu tarayıcı bizden 8 puanı almayı hak ediyor. 
Yandex Browser
Performans testlerimizin şampiyonu, sayfaları en hızlı yükleyen tarayıcımız Yandex, iş belli başlı özelliklere gelince geride kalıyor. Öncelikle Yandex’in okuma Modu yok. Aynı şekilde Gestures hareketlerini desteklemiyor ve yine çok önemli bir özellik olan eklenti desteğine de sahip değil. Ayrıca tam ekran özelliği yok. Bunlar dışında ise Yandex veri tasarrufu ve yerel destek açısından ön plana çıkıyor. Özellikle arama motorunun Türkiye’ye yaptığı yatırımları göz önüne alırsak lokal aramada bu tarayıcının da ne kadar ön plana çıktığını görebiliriz. Yandex’in bizden aldığı puan 4.
Firefox
Firefox ’un en önemli öne çıkan özelliği geniş eklenti desteği. Birçok uygulamaya destek veren Firefox diğer tüm denediğimiz tarayıcılar arasında adeta eklenti şampiyonu. Bunun dışında okuma modunun olması, kaydırma hareketlerini desteklemesi, tema desteğinin olması gibi birçok önemli özellik Firefox’u ön plana çıkarıyor. Mozilla’nın Windows ve diğer platformlardaki özellikleri Android üzerinde de bizleri sunması, uygulamaya en yüksek 8,5 puanı, vermemizi sağlıyor. 
Puffin 
Sayfa açılış hız testinde ikinci sırayı alan Puffin, söz konusu özellikler olduğunda yeterli deneyimi sunamıyor. Cihazlar arası eşitleme, tam ekran yapma, veri tasarrufu gibi önemli konularda destek sağlayamıyor. Uygulamanın okuma Modu olduğu gibi ayrıca sınırlı sayıda eklenti desteği de var. Puffin ayrıca dahili flash desteği ile bazı ufak flash tabanlı oyunları da oynayabilmenize olanak sağlıyor. Tarayıcı içerisinde yer alan sanal bir trackpad ve klavye ile web sayfalarının kontrolünü sağlayabilmeniz de mümkün. Puffin tarayıcısının puanı 4,5.
CM Browser
Okuma Modu, veri tasarrufu, cihaz eşitleme, tema desteği ve eklenti desteği gibi birçok önemli özellik bu tarayıcıda mevcut değil. Uygulama içerisinde yer alan dahili anti virüs programı ile güvenlik üst düzeyde tutuluyor. Tüm temel tarayıcı özelliklerinin birçoğunu sunamayan CM Browser, bizden 3 puan alıyor. 
Next Browser
Okuma Modu, veri tasarrufu yerel destek gibi özelliklerin olmadığı Next Browser, eklenti desteği sağlamasına rağmen, bu eklentiler hata mesajı vererek indirilemiyor. Uygulama kısayolları da yine aynı şekilde mevcut değil. Next Browser bizlerden 3 puan alıyor.
Boat Browser
Boat Browser okuma Modu ve cihaz eşitleme gibi iki önemli özelliğe sahip değil. Tasarım olarak da çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Sınırlı sayıda eklentiyi ve Gestures yanı kaydırma hareketlerini desteklese de uygulamanın bizden aldığı puan 4,5 
Maxthon 
Bulut tabanlı bir tarayıcı olan Maxthon tarayıcı üzerinden oturum açtığınızda tüm bilgilerinizi bulut sunucularına gönderiyor. Bu sayede gezintiye diğer cihazlarda kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Maxthon Google Play üzerinde yer alan çok kısıtlı bir eklenti desteğine de sahip. Yerel web sitelerine de ana sayfa üzerinden erişim sağlayabilmesi güzel bir özellik. Ancak tüm bunlar dışında okuma modunun olmaması, veri tasarrufu yapamaması, tam ekran modunun olmaması gibi dezavantajları var. Uygulamanın bizden aldığı puan 4,7.
Chrome
Masaüstünde en çok tercih edilen tarayıcının Android versiyonunun hayal kırıklığı yaratmasını Bekler miydiniz? Hele ki bu uygulama Android ’in yaratıcısı Google firmasının ise? Evet, maalesef ki Google Chrome masaüstünde sunduğu tüm gelişmiş özellikleri mobil tabana yayamıyor. Okuma modunun eksikliği, browser üzerinden herhangi bir yerel destek sağlamaması, tam ekran Modu ve kısayollara sahip olmaması ve en ilginci de, masaüstü versiyonunun müthiş bir eklenti mağazasına sahip olmasına rağmen Android versiyonunda bu özelliğin yer almaması tarayıcının en büyük eksikleri.  Tüm temel özelliklerin eksik olduğu Google Chrome’un, hız testinde de beklenen performansı gösterememesi üzerine bizden aldığı puan 3.
Opera
İnternetin en eski tarayıcılarından birisi olan Opera yine tıpkı Chrome gibi masaüstünde sergilediği performansı Android ortamında gösteremiyor. Okuma Modu, Tam ekran özelliği, kısayollar ve eklenti desteğinin olmaması, kısaca bir tarayıcıyı özel kılan tüm bu özelliklerin mahrum kalması, Operanın hanesine eksi olarak yazılıyor. Artı olarak gösterebileceğimiz en önemli özellik ise ana sayfa üzerinden erişebileceğimiz RSS tabanlı haberler. Opera için bizim puanımız 3.
Habit Browser
Habit Browser’ın en öne çıkan özelliği tamamen özelleştirilebilir olan yapısı. Uygulamada bir çok özelliği değiştirebiliyorsunuz. İsterseniz adres çubuğunun yerini bile değiştirebilmeniz mümkün. Uygulama içerisinde bir çok ayar barındırıyor. Yapısı itibarı ile tamamen sizin zevkinize göre bir tarayıcı içerisinde yer alan tüm yapılarla oynanabiliyor. Uygulamanın ayrıca kaydırma hareketleri desteği de mevcut. Parmak hareketleri ile cihaz menüsü içerisinde istediğiniz ayara kolay bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Uygulamanın eksi yönleri ise, menüsünün aşırı derecede karışık olması. Menü içerisinde adeta kayboluyorsunuz. Bunun dışında yerel destek, cihaz eşitleme ve eklenti desteği gibi çok önemli özellikten yoksun. Uygulamanın bizden aldığı puan 5.
Samsung Note 4 Tarayıcısı 
Sade, basit ve fazla özellikleri olmayan bir tarayıcıyı tarif etmek istesek Note üzerinde yer alan Samsung tarayıcısını göstermemiz yeterli olur. Okuma Modu, veri tasarrufu, yerel destek ve eklenti desteği gibi bir çok özellik bu tarayıcı içerisinde yer almıyor. Samsung hesabınızla kullanabileceğiniz eşitleme özelliğinin dışında hiçbir temel özelliğe sahip olmaması ile bu tarayıcı bizden en düşük puan olan 2’yi alıyor. 
Sonuç
Evet, bugün tarayıcılarımıza bir çok test yaptık ve ilginç sonuçlar aldık. Tercihlere göre en iyi tarayıcıyı ikiye ayırmak istiyorum. Eğer aradığınız performans ve web sayfalarına hızlı erişim ise kesinlikle tercihiniz Yandex Browser ile Puffin olmalıdır. Özellikle Yandex, hız açısından oldukça verimli bir uygulama. Salise farkları benim için önemli değil ben özelliklere bakarım diyorsanız da bu alanın şampiyonu kesinlikle Firefox. Masaüstündeki deneyime benzer bir tecrübeyi Mozilla Android ortamına da getirmeyi başarmış. Firefox’dan sonraki tercihiniz ise sahip olduğu birçok farklı özellik ile Dolphin Browser olabilir. 
Ben Berkan Sezer bir sonraki videomuzda görüşmek üzere hoşça kalın.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim