IE 8 WebSlice
IE 8 Hızlandırıcı
IE 8 Görsel Arama
BSC
Asus Xonar şimdi de USB   Palit GeForce 8800GT Sonic'i duyurdu
Intel'in 45nm atakları; Penryn X9000 gösteri maçına çıktı
Günlük Haberler
Fx57'ın Haberi
Yayın Tarihi: 29 Kasım 2007, Perşembe 05:08

İşlemci dünyasının lider ismi Intel'in durmaya pek niyeti yok gibi gözüküyor. 12 Kasım itibariyle lans etmeye başladığı 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri ile sektörde bir ilki gerçekleştiren firma, masaüstü işlemcilerinin yanı sıra dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı mobil işlemcilerini de 45nm üretim teknolojisine adapte etmeye hazırlanıyor. Centrino platformu ile dizüstü bilgisayar dünyasında mutlak bir hakimiyet elde eden Intel, geçtiğimiz Mayıs ayında duyurduğu Santa Rosa platformu ile hakim konumunu da pekiştirmişti. Her yeni platform güncellemesinde kullanıcıları şaşırtan yeniliklere imza atmayı başaran şirket yeni mobil işlemcilerini Santa Rosa Refresh platformu ile kullanmaya başlayacak fakat bu konuda asıl atılım önüzmüzdeki yılın ilk yarısı içerisinde duyurulması beklenen Montevina kod adlı yeni mobil platform ile olacak.

45nm mobilize oluyor; Penryn X9000

12 Kasım'da 15'i Xenon biri ise Core 2 Extreme serisi dahilinde yer alan 45nm üretim teknolojisine sahip toplam 16 işlemcisini anons eden Intel, önümüzdeki Ocak ayında özellikle masaüstü kullanıcılarına sevindierecek bir hamle ile çift ve dört çekirdekli pek çok yeni modelini de kullanıma sunacak. 45nm üretim teknolojisi ile birlikte gelişen üretim tekniğine ve küçülen boyutlara paralel olarak işlemcilerin güç tüketim değerleri de azalıyor ve nihayetinde daha yüksek performans değerlerine daha düşük güç tüketimi ile ulaşabilmek mümkün kılınıyor. Tabi özellikle güç tüketimi ve termal konularda yeni üretim tekniğinin getirdiği avantajlar dizüstü bilgisayarlar için de ciddi bir potansiyel oluşturmakta. Zira bilindiği gibi taşınabilir bilgisayarların sahip oldukları en önemli handikaplar donanımların yüksek güç tüketimine paralel olarak düşen pil süreleri ve yaşanan ısı sorunlarıdır.

CPU-Z'nin en yeni versiyonu v1.42'i Penryn X9000'in detaylarını ortaya koyuyor

45nm üretim sürecine geçilmesi ile birlikte daha az güç tüketen performans odaklı işlemcilerin mobil versiyonlarını da görebilmek mümkün olacak. Taşınabilir bilgisayarlara yönelik olarak ta performans odaklı hamleler atmaya başlayan Intel, geçtiğimiz aylarda masaüstü bilgisayarlar için hazırladığı yüksek performanslı Core 2 Extreme serisi işlemci ailesinin mobil dünyaya uyarlanmış ilk temsilcilerini de kullanıma sunmuştu. Firmanın hazırladığı Core 2 Extreme X7800 ve X7900 modelleri sahip oldukları saat hızları (2.6GHz - 2.8GHz) ve peformans seviyeleri ile dikkat çekmeyi başarmışlardı. 45nm üretim teknolojisi ile birlikte çıtayı biraz daha yukarı taşımaya ve rakibi AMD'yi de ciddi ciddi köşeye sıkıştırmaya çalışacak olak Intel, daha yüksek saat hızına ve daha yüksek bellek miktarına sahip olan mobil işlemcilerini de piyasaya sürerek AMD'nin atmayı planladığı olası mobil hamlelerin de önüne geçmeyi amaçlayacak.

Everest tam yük altında Penryn X9000'in sıcaklığını 93C olarak gösteriyor. İşlemci muhtemelen yüksek saat hızı ile pek serin çalışmayacaktır ama 93C ibaresi yazılımsal bir sorun olabilir ve yeni bir Everest versiyonu ile bu sorun aşılabilir.

Tayvan'ın önde gelen hız aşırtma uzmanlarından Coolaler, Intel'in dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı 45nm üretim teknolojisine sahip Mobile Penryn X9000 işlemcisi ile bazı testler yapabilme şansını yakalamış. İşlemcinin başındaki "X" ibaresinden de anlaşıldığı üzere Intel'in performanslı odaklı "extreme" serisi dahilinde yer alan işlemci 2.8GHz'lik saat hızına, 6MB seviye 2 belleğe ve 800MHz FSB hızına sahip. Dual Core yani çift çekirdekli olan Mobile Penryn X9000, kendi ürün gamı dahilinde hazırlanan ilk etap işlemcilerin en performanslısı olacak zira Pneryn X9000'i sırası ile T9500 (2.6GHz), T9300 (2.5GHz), T8300 (2.4GHz), T8100 (2.1GHz) gibi modeller takip ederken 9000 serisi işlemcilerin 6MB seviye 2 belleğe, 8000 serisi işlemcilerin ise 3MB'lık seviye 2 belleğe sahip olacaklarını ifade edelim. Şimdi isterseniz Coolaler'in ilk incelemesini yaptığı B1 revizyonlu mühendislik örneği (ES) Mobile Penryn X9000 işlemcisinin performans değerlerine birlikte bakalım.

Test sonuçlarına geçmeden önce kullanılan dizüstü bilgisayar hakkında da mevcut bilgileri paylaşmakta yarar var. Grafik çözümü olarak GeForce 8600M GT kullanan dizüstü bilgisayar üzerinde 2GB'lık sistem belleği bulunuyor ve ekran çözünürlüğünde 1280x800 olarak ayarlanmış durumda. Sahip olduğu SSE4.1 komu seti paketi ile de dikkat çeken işlemcinin ortauya koyduğu performans dizüstü bilgisayarların geleceği hakkında bizlere adeta ipuçları veriyor. Günümüzün en popüler test uygulamalarından biri olan 3DMark 2006'da 2,569 puanlık işlemci skoruna imza atmayı başaran işlemci bir diğer popüler uygulama olan SuperPi testinde de 1M hesaplamasını da 16.973 saniyede tamamlıyor. Test sonuçları ile ilgili detaylı bilgilere Coolaler'ın yayınladığı aşağıdaki görseller üzerinden ulaşabilmeniz de mümkün.

Özellikle son kullanıcıların sıklıkla başvurduğu iki popüler test uygulaması 3DMark 2006 ve SuperPi, Penryn X9000 ile tanıştı

Masaüstünden sonra dizüstü bilgisayar dünyasını da 45nm üretim süreci ile tanıştırmaya hazırlanan Intel'in açıkçası durmaya pek niyeti yok gibi gözüküyor. Eylül ayında yapılan IDF'te 32nm konusunda ilk ipuçlarını veren firma bu yılın ikinci yarısı itibariyle de Nehalem kod adlı yeni mikroişlemci mimarisini işlemcilerinde kullanmaya başlayacak. 2008 yılı işlemci rekabeti açısından son derece çetin bir yıl olacağa benziyor.

Kaynak : http://www.coolaler.com/content/node/1785

Etiketler :


 
Haberle ilişkili diğer haberler

Kullanıcı Yorumları

Hirotaro
29.11.2007 Saat: 06:06
Everest muhtemelen çıkmamış bir işlemcinin ısısını yanlış ölçüyor.denildiği gibi yeni bir everest sürümü,cpu nun sıcaklığını doğru ölçecektir.Zaten -21C de ile aslında yanlış ölçtüğünü bir nevi gösteriyor.
ilkercom
29.11.2007 Saat: 09:46
İşlemci çok iyi ancak bir laptop üzerinde bözyle bir işlemciye gerek var mı asıl bu konu sorgulanmalı. İntel kendi açısından bakıldığında mükemmel iş çıkarmış. Ancak hala bir diz üstü sistem ile masaüstü arasında çok fark var. Desktop replacement denen sistemler bile fiyatıyla kıyaslandığında kendinden 3 kat ucuz masaüstünü geçemiyor. İntel kendi platformu olan centrino için yeni standartlar getirmeli. ilk başta harddisk ve veri yollarındaki dar boğazı aşmalı.

Diğer yandan amd ile farkı açıyor. Ancak dediğim gibi asıl sorun işlemcide değil.
şoray uzun yolda
29.11.2007 Saat: 10:03
ben e2160 ile 3dmark06 dan bunda iyi puan alıyorum(2700 üstü) ama 1m yi 20sn de bitiriyor
xLazine
29.11.2007 Saat: 10:51
ben şansımı Q6600 den yana kullanacam bunları bekleyemem :)
max975
29.11.2007 Saat: 10:51
Dizüstü için kıyasıya bir rekabet var.
iRoNMaSTeR
29.11.2007 Saat: 11:24

quote:

Orjinalden alıntı: şoray uzun yolda

ben e2160 ile 3dmark06 dan bunda iyi puan alıyorum(2700 üstü) ama 1m yi 20sn de bitiriyor

Dizüstüne mi Monte ettin e2160 işlemcini?


Bahsedilen işlemci Dizüstü bir platform
ilkercom
29.11.2007 Saat: 11:26

quote:

Orjinalden alıntı: iRoNMaSTeR


quote:

Orjinalden alıntı: şoray uzun yolda

ben e2160 ile 3dmark06 dan bunda iyi puan alıyorum(2700 üstü) ama 1m yi 20sn de bitiriyor

Dizüstüne mi Monte ettin e2160 işlemcini?


Bahsedilen işlemci Dizüstü bir platform


Arkadaşın bahsettiği ile benim yukarda bahsettiğim aynı konu. Ayrıca yapay testlerde sadece sandra ya güvenirim.
Albatros83
29.11.2007 Saat: 14:34
haber için teşekkürler fx57. Süper pi skoru gayet iyi. Ama önemli olan süper pi de aldığı skor değil işlevselliği. Ama teknolojini geldiği noktayı görmek açısından güzel gelişme.
rec
29.11.2007 Saat: 22:11

quote:

Orjinalden alıntı: şoray uzun yolda

ben e2160 ile 3dmark06 dan bunda iyi puan alıyorum(2700 üstü) ama 1m yi 20sn de bitiriyor


İşlemci puanı göz önünde bulundurman gerekiyor. 3dmark testinde ekran kartı limitini takılmış işlemci oyüzden düşük puan.
MoNZaREs
29.11.2007 Saat: 22:34
e6750 yi 3.2ghz e oc lu olarak super pi yi 16sn de alıyorum laptop işlemcisi olarak çok iyi burada hem penyrn mimarisinin hemde cache belleğin 6mb olmasınında rolü var
firatdo
29.11.2007 Saat: 22:47
Bu işlemci eski soket 478 olan masaüstü anakartlari çaliştirir mi mesala P4P800-X gibi anakartlar?
rec
30.11.2007 Saat: 01:03

quote:

Orjinalden alıntı: firatdo

Bu işlemci eski soket 478 olan masaüstü anakartlari çaliştirir mi mesala P4P800-X gibi anakartlar?


Tabikide Çalışmaz
PongoLLe
01.12.2007 Saat: 20:23
bu arada bu montevina ile 1066 fsb iye geçmiyecek miydi bunlar

1

DURUM
E-POSTA
MESAJ




 

Ana Sayfa | Arşiv | Video incelemeler | Forum | Ekran kartı testleri | Hakkımızda
Sitede yer alan tüm içeriğin hakları saklıdır. Site Sahibinin izni olmaksızın kullanılamaz.
İletişim bilgileri için tıklayınız. ©2008

0,157