Anlık Bildirim
Şu anda 1 kişi burada

Aselsan ve Roketsan’dan “Yerli Manpads” projesi

Aselsan ile Roketsan önemli bir proje için birlikte çalışmaya hazırlanıyor. Hali hazırda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de bulunan ve 30 ülkede kullanılan Stinger benzeri bir silah hazırlanıyor.

Ülkemizdeki yerli savunma sanayii projelerine bir yenisi daha ekleniyor. Son dönemde bir çok önemli projede lokomotif rol üstlenen Aselsan ve Roketsan aynı kapsamda önemli bir geliştirmeye daha imza atmaya hazırlanıyor.

Söz konusu silah bu kez “Yerli Manpads”. Üzerindeki çalışmaların titizlik ve gizlilikle sürdüğü silah, ülkemizin önemli bir alandaki dışa bağımlılığını ortadan kaldırmış olacak. Hali hazırda Türkiye’nin de dahil olduğu 30 ülkede kullanılan FIM-92 Stinger ile aynı işlevde bir silahın üretilmesi için çalışılıyor. Geliştirilmesi 1978, üretimi ise 1981 yılına kadar uzanan bu silah, alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlere karşı kullanılıyor. Tek başına bir askerin omuzuna alarak ateşleyebildiği Stinger, pasif güdümlü yapısı ile ateşle-unut tipi savunma odaklı füze sistemi.

Daha Uzun Menzil

Hedeften yayılan kızılötesi ve mor ötesi ışınlarla yönelim sağlayan silah, isabet başarısı ve menili içerisinde etkili tahrip sistemi sayesinde stratejik önemi olan bir ekipman. Hareketli bir askerin kontrolüne ek olarak kara taşıtlarına hatta helikopterlere de monte edilebilen Stinger’ların menzili 1 - 4,8 kilometre.


Aselsan ile Roketsan’ın ortak olarak geliştirdiği Manpads’in 4 kilometrenin üzerinde irtifa ve 6 kilometrenin üzerinde menzil sunacağı konuşuluyor. Stinger’da olduğu gibi kızıl ötesi (IR) ve mor ötesi (UV) güdümün yanı sıra IIR güdümün de seçenekler arasında olduğu bilgiler arasında.

2018'de Hizmete Girecek

Henüz hakkında çok fazla detay bulunmayan ve üzerindeki çalışmalar gizlilikle yürütülen yerli manpads’lerin içinde bulunduğumuz yıl içerisinde testlerine başlanacağı belirtiliyor. Çalışmaların ve testlerin başarıyla tamamlanmasının ardından önemli bir aksilik olmadığı takdirde 2018 yılında hizmete girmesi bekleniyor.

Lisanslama yöntemi ile hem ABD hem de Alman şirketlerince üretilen FIM-92 Stinger’ların birim maliyeti 38 bin dolar seviyesinde. Aselsan ile Roketsan’ın projeyi ne kadarlık bir bütçe ile gerçekleştirdiğine ilişkin bir bilgi mevcut değil ancak çalışma tamamlandıktan sonra birim ve mühimmat maliyetinin çok çok aşağılara düşeceğine şüphe yok. İlerleyen günlerde konuya ilişkin daha fazla bilgi ortaya çıkacaktır. Biz de sizlere gelişmeleri sıcağı sıcağına paylaşmaya devam edeceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
39122 kez okundu.
26 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
roketsan, savunma sanayii ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim