Anlık Bildirim

Türk bilim insanları barutsuz silahta 1.500 metre/saniye hıza ulaştı

Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki (SDÜ) araştırmacılar, içerisine konulan metal parçaları elektromanyetik sistem sayesinde 1.500 metre/saniye hızla fırlatabilen barutsuz silah geliştirdi.
SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve beraberindeki ekip, metal cisimleri barut yerine elektromanyetik sistemle fırlatabilen silahta önemli bir hız iyileştirmesine imza attı. Yaklaşık 9 ay önce başlayan çalışmalar neticesinde 300 metre/saniye olarak açıklanan hızın 1.500 metre/saniye değerine çıkarıldığı duyuruldu.

İlk cihazda bobine verilen akım ile oluşan elektromanyetik dalga, fırlatılacak malzemeye tekrar akım sağlıyor ve meydana gelen etkileşim neticesinde fırlatma işlemi gerçekleşiyordu. Uygulanan yeni raylı sistemde ise fırlatılacak malzeme iki ray arasına yerleştirilerek akım yardımıyla manyetik alan oluşması sağlanıyor. Böylelikle direkt etkileşim neticesinde bobinli sisteme nazaran yaklaşık 30 kat daha fazla hız sağlanıyor.
Türk bilim insanları barutsuz silahta 1.500 metre/saniye hıza ulaştı
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Öksüz, 150 bin dolar harcanan barutsuz silahın hem savunma hem de saldırı amacıyla kullanılabileceğini, diğer taraftan trenlerin ve uydu fırlatma ekipmanlarının ray üzerinde gitmesini sağlayacak güç için de kullanılabileceğini dile getirdi. Benzer sistemlerin Amerika ve Rusya’da bulunduğunu söyleyen Türk bilim insanı, buradaki hızların saniyede 8-10 bin metre olduğunu söyledi. Hatırlayacağınız gibi Lütfi Öksüz ve ekibi, daha önce 30 bin dolarlık tıbbi aleti yerli imkanlarla üretmişlerdi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11142 kez okundu.
29 kişi, toplam 30 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, elektromanyetik silah ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim