Anlık Bildirim

Nokia'nın 2001 yılındaki tableti ortaya çıktı

Nokia'nın 2001 yılındaki tableti ortaya çıktı

Şu anda akıllı telefon pazarında çok gerilerde olsa da Nokia bir döneme teknolojisi ve yenilikleri ile damga vurmayı bilmişti. Firmanı arşivlerinden çıkan son bilgiler bunu doğrular nitelikte. 

Nokia'nın arşivinden bir biyografi kitabına konu olmak üzere elde edilen fotoğraflar, firmanın 2001 yılında Nokia M510 adında bir tablet modeli hazırladığını gösteriyor. iPad'den 9 yıl önce 1000 adet üretilen tablet, pazar araştırmaları olumsuz çıkınca rafa kaldırılmış. Tabletin rafa kaldırılması kararı ise 45 dakikada alınmış. 

Tablet geliştirme ekibinin başındaki isim olan Esko Yliruusi, cihazın döneminin ilerisinde özellikler taşıdığını belirterek bundan gurur duyduklarının altını çiziyor. Tablet üretim aşamasına başladığı anda iptal edilmiş. Bu da ekibi oldukça üzmüş.

Nokia yaptırdığı pazar araştırmalarında tüketicilerin böyle bir cihaza hazır olmadığı sonucuna ulaşmış. Bu yüzden de projenin iptal edilmesine karar verilmiş. Geliştirme ekibi üretilen ilk partiden hatıra olarak birer tane kendilerine almış. Kalan tabletler ise imha edilmiş.

M510 aslında tüketicinin ihtiyaçlarına göre geliştirilen bir tablet konumunda. Email istemcisi, Opera tarayıcısı, ajanda, not alma uygulaması eksik edilmemiş. Ekran kalemi ile dokunmatik ekranı kontrol etmek de mümkün. Eğer proje devam etseydi ikinci versiyonun çok daha hafif ve çok daha iyi olacağı ifade ediliyor.

Cihazda Symbian'ın ilk hali diyebileceğimiz Epoc işletim sistemi yer alıyor. 10 inçlik LCD dokunmatik ekranda 800x600 çözünürlük bulunurken, 32MB SDRAM ve 32MB dahili depolama ile sistem tamamlanmış. 1.8kg ağırlığındaki cihazda WiFi bağlantısı da bulunuyor. 4 saat kullanım ömrü sunan cihaz o dönem bir tablet tasarım dili olmadığı için tüketicilerin kullanım şekline göre tasarlanmış.

Tabi o dönemde tablet için kullanılabilecek herhangi bir uygulama yoktu. Çünkü mobil ekosistem düşüncesi bile halen tam oturmamıştı. Nokia sonraki yıllarda internet tabletleri piyasaya sürdü. Ancak bunlar akıllı telefon fonksiyonlarından öteye gidemediği için ilgi görmedi.

Nokia tablet projesini gerçekleştirebilseydi belki pazarda Apple'ın yerinde oturuyor olurdu ancak teknoloji dünyasında doğru yerde doğru zamanda olmak büyük önem taşıyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
966 kez okundu.
36 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Taşınabilir Bilgisayarlar, nokia
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim