Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Acer Aspire R14 "Fiyat/Performansıyla Dikkat Çeken" 2si1 arada dizüstüyü inceliyoruz

Bu videomuzda sizlerle beraber Acer'ın fiyat/performans oranı yüksek 2si1 arada dizüstüsü Aspire R14'ün malzeme kalitesine bakıyor, performansını değerlendiriyor, batarya performansını sınıyoruz.
Tabletler daha 3-4 sene öncesine kadar dizüstü satışlarına fark atan ve gelecekleri konusunda hayli olumlu sinyaller veren cihazlardı, ardından büyük ekranlı telefonların satışlarının patlaması tablet modasının ivmesini sektelemiş ve günümüzdeki piyasa payının şeklini almasında büyük rol oynamıştı. Büyük dokunmatik ekranlar artık 2si1 arada dizüstüler ile aramızdalar.
Acer Aspire R14, beyaz-gri temalı sade bir kutulamayla geliyor.
Kutunun içerisinden ürünün kendisi, nispeten uzun kablosuyla dizüstüyle orantılı şekilde küçük adaptörü ve görmeye alışık olduğumuz dökümantasyonlar çıkıyor, ekstra olarak dizüstüye RJ-45 portu kazandıran bir dönüştürücü mevcut, hoş bir detay olmuş.
Aspire R14, adından da anlaşılabileceği üzere 14 inçlik, taşınabilirlik odaklı bir dizüstü. 34Cm en, 24.5Cm boy ve 1.85Cm kalınlığındaki dizüstüyü ufak bir sırt çantası veya postacı çantasıyla taşımak gayet kolay, 1.9KG ağırlığıyla da aynı boyuttaki çoğu rakibinden hafif.
Kapağı ve klavye etrafında fırçalı alüminyum malzeme, kapağın üst kısmı, kenarları, menteşeler ve alt kapak plastikten imal edilmiş. Alüminyum-plastik karışık malzeme seçimini desteklediğimi belirteyim zira 2si1 arada dizüstüleri yeri geldiğinde normal dizüstü formatında, yeri geldiğinde sadece bir ekran olarak çadır modunda veya yeri geldiğinde tablet olarak kullanabiliyoruz. Bu formlarda haliyle alt kapaktaki topuklar değil, dizüstünün diğer yüzeyleri temas ediyor, hayliyle çizilebiliyorlar, Acer’ın temas yüzeylerinde plastik kullanmasını dizüstüyü uzun vadede kullanmak isteyen, kozmetik açıdan temiz saklamayı seven biri olarak haklı buldum, sevdim.
Alüminyum kısımların verdiği hissiyat o soğuk metal hissini tam veremiyor, sonuçta yekpare alüminyum bir kasa değil ancak aldığınız kalite hissiyatı yine de gayet iyi. Malzemenin tek eksi yanı, gülü seven dikenine katlanır misali biraz fazla el izi ve kir tutması, titiz kullanıcıların bilmesi gereken bir detay.
Alt kapak tamamen plastik, tutucu kauçuk bir malzemeyle kaplanmış gibi bir his veriyor. Tablet modu için kısa tutulan topukları ve hava giriş haznesini görüyoruz burada, stereo hoparlörler de kenarlara doğru konumlandırılmışlar. Batarya sıfırlama butonu sağ üstte kalıyor, 2si1 cihazların büyük çoğunluğunda olduğu gibi batarya içeride.
Giriş çıkış portlarına bakalım, sol tarafta yüksek hızlı veri ve güç aktarımı destekli, 1. generasyon standandırdaki popüler Type-C portu, HDMI çıkışı, iki USB 3.0 portu ve 3.5mm kulaklık/mikrofon kombo jack bulunuyor. Sağ tarafta güç girişi, açma kapama butonu, bir tane USB 2.0 portu, ses ayarı butonu ve kart okuyucu bulunuyor. HDMI çıkışı üzerinden 3840x2160 çözünürlükte 30Hz, 2560x1440 çözünürlüğe kadar da 60Hz görüntü alınabiliyor.
USB 3.0 portlarından soldaki daha yüksek enerji sağlıyor ama örneğin hızlı şarj destekli bir telefonu kendi hızlı şarj adaptörü kadar hızlı şarj edemiyor. Yalnız dizüstüyü kapatınca işler değişiyor, bir powerbank misali hızlı şarj destekli cihazlarınızı kendi adaptörleri kadar hızlı şarj edebiliyorsunuz.
3.5mm jacktan alınan ses temiz, çıkış gücü ise normal düzeyde, orta seviye kulakiçi ve kafaüstü kulaklıkları besleyebiliyor.
Şahsi kriterlerimden birine geçelim, kapağı tek elinizle, cihaz yalpalamadan kaldırabiliyor musunuz, evet. Çift torklu enteşeler ideal sertlikteler ve kısa topuklar yeterince tutucular, bu sayede dizüstü kaymadan tek elinizde açabiliyorsunuz dizüstüyü.
Gözler ilk klavyeye gidebilir ancak touchpad ve kenarlarda yer verilen elmas kesim, parlak kenarlar hemen dikkatleri üzerlerinde topluyorlar, dizüstünün genel görünümünü hayli güçlendirmişler. Kasaya kıyasla biraz küçük kalan klavyeye dönelim, kısa profilli, mat renkteki tuşlar dediğim gibi kasaya kıyasla biraz küçük görünüyorlar, yazma deneyimi nasıl etkiliyor peki?
En başta şunu söyleyeyim, kullandığım en sessiz klavyelerden biri, ben şahsen gayet kolay hakim olabildim klavyeye, tuşlar çok gömülmedikleri için geri bildirim hissiyatı kuvvetli değil, ufak bir alışma süreci gerektiriyor ama bir derste, bir toplantıda veya kütüphanede, ses üretmemeniz gereken bir yerde süper sessiz kalabilmesi beni gayet etkiledi. Klavye aynı zamanda fiyat segmentinde pek karşılaşmadığımız şekilde aydınlatmaya sahip, fn ve f tuşlarına atanan kısayollarla seviyesini ayarlayabiliyorsunuz.
Geri dönüt hissiyatı pek kuvvetli olmasa da, hayli ideal boyutu, süper sessiz yapısı ve aydınlatmasıyla, bol bol yazı yazan biri olarak benden tam puan aldı.
Klavyenin altında normal boyutlarda bir toucpad var. Yekpare bir yüzeyden oluşuyor ve kenarları parlatılınca belirgin hale gelmiş. Kullanması rahat, fareyi spesifik bir şey yapmadığınız sürece aratmayan akıcı yüzeye dokunarak tıklarken bekleneceği üzere ses üretmiyor, orta sertlikte yüzeye bastırarak tıkladığınızda çıkan ses normal düzeyde, yüzeyin alt kısımlarında tıklama yapmak daha kolay, içeriye pek gömülmüyor ve görüntü kirliliği de oluşturmuyor.
14 inçlik Full HD bir ekranla karşı karşıyayız, LED aydınlatmalı LCD panel aynı zamanda aynı zamanda dokunmatik bir panel, 10 parmağa kadar destek veriyor. 2si1 aradaki dizüstüyü çalışırken çoğu zaman dizüstü formunda, koltukta uzanıp dinlenirken ekran ve çadır modunda kullandım. Parlak ekranın renk profili soğuk tarafta, renkler pek canlı değil açıkçası, dizi film izlerken deneyiminizi baltalamıyor belki ama doygun renkleri görmeyi arzuluyorsunuz, siyah ve koyu renklerin gösterim gücü de pek yüksek değil haliyle.
Beyaz renkler de biraz sarıya çalıyor, beyaz renkte titiz değilseniz göz bir süreden sonra alışıyor gerçi. Bol hareketli içeriklerle yaptığım testlerde epkime süresi tarafında göze çarpan olumsuz bir şey yaşamadım.
2si1 arada bir dizüstüde olması gerektiği gibi bakış açıları gayet iyi, hangi modda olursa olsun renklerde deneyiminizi etkileyecek bir renk sapması olmuyor.
Ekranın maksimum ışığı ortalamanın altında kalıyor, kapalı alanlarda maksimum ışık kurtarıyor ama her zaman birkaç tık yukarısını arıyorsunuz bunu belirtelim, güneş ışığı veya yapay ışıkla mücadelesinin de pek güçlü olduğunu söyleyemeyiz, okunabilirlik yeterli seviyesinde seyrediyor.
Ekran tarafında genel olarak ortalama bir paket olduğunu söyleyebilirim, daha doygun renkleri aradığınız, maksimum ışığının birkaç tık daha yüksek olmasını arzuladığınız, iş gören, bakış açıları sıkıntı yaratmayan bir ekran.
Şimdi bu ekrana güç veren donanımlara gelelim, işlemci tarafında enerji verimliliği odaklı 6. jenerasyon, Skylake ailesinden 14nm mimarili i5-6200U’ya yer verilmiş. Çift çekirdekli dört izlekli işlemci baz olarak 2.3GHz’de, Turbo ile 2.8GHz’de çalışıyor. Çoğu 2si1 dizüstüde olduğu gibi harici bir grafik birimi yok, işlemciye entegre Intel HD Graphics 520 ile geliyor.
Grafik birimi bellek ihtiyacını ise RAM’lerden karşılıyor, donanımsal H.265/HEVC çözücü desteğine sahip olduğunu ekleyelim, uygun işlenmiş yüksek çözünürlüklü içerik tüketirken işlemciye binen yükü azaltıyor, enerji verimliliğini arttırmış oluyor haliyle.
R14, 4GB ram ile geliyor, 1600Mhz hızında çalışan 2x2GB çift kanal halindeki modüller anakarta gömülü, yani kapağını çıkarayım, RAM yükseltmesi yapayım diyemiyorsunuz, kompaktlığın ve inceliğin hedeflendiği çoğu dizüstünde olduğu gibi, yabancısı olduğumuz bir durum değil. 
Sistemin ana ve tek depolama birimi M2 formunda bir SSD, RAM’in aksine SSD’yi değiştirmek mümkün. Tayvan menşeili Lite-on marka 128GB’lık SSD’nin sıralı okuma performansı 480MB/s, yazma performansı ise 180MB/s civarında.
Yazma hızı açıkçası beklentimin altında kaldı, günlük kullanım senaryolarında hissedilir bir şey değil zira 480MB/s okuma hızı dizüstünün atik çalışmasını sağlıyor, hiçbir zaman teklemiyor cihaz. Dizüstünün genel paket olarak sağladığı deneyime kıyasla segmenti içerisindeki uygun fiyatı göz önüne alınca üzerinde çok durmadım diyebilirim.
Peki bu donanım paketi neler yapabiliyor? Aspire R14 günlük kullanım ihtiyaçlarınızın tümünü karşılayabilecek bir paket, internette sörf, mail takibi, büyük belgeler üzerinde çalışma, yüksek çözünürlüklü video tüketmek, müzik dinlemek, bunlardan azı beklenemezdi zaten. Birkaç tık yukarıya çıkıp Adobe Premiere üzerinden video işlemeye gelince SSD’li dizüstünden makul performans alabiliyorsunuz, videolarda hızlı geçişler yaparken teklemiyor, dizüstüyü beklemiyorsunuz ancak 4GB RAM proje uzadıkça, büyüdükçe bir limit haline gelebilir. Full HD çekimler üzerinde yaptığım renk ve ışık ayarından sonra maksimum işleme kalitesi seçili şekilde projenin çıktısını aldım, 5 dakikalık video 16 dakikada hazır hale geldi, bu arada dizüstünün tam performansından faydalanmak için ille de prize bağlamanıza gerek olmadığını ekleyeyim.
Aspire R14 fonksiyonellik, mobilite ve batarya süresi hedef alınarak geliştirilmiş bir dizüstü, oyunlar bu dizüstünün odağı değil ancak oyun oynatamadığı anlamına gelmiyor. CS:GO ve League of Legends gibi oyunları belirli görüntü ayarlarında, hatta 60FPS’e varan kare/saniye oranıyla oynatabiliyorsunuz, tabii bu oyunların giriş seviyesi grafiklere sahip olduklarını ve ayarları düşük çözünürlük ve kaliteye çektiğimizi unutmayalım, bu oyunların ve ayarların üstüne çıkmak pek mümkün değil. Oyun oynarken maksimum ekran ışığı şart, hatta daha fazlasını aradı gözlerim.
Isı ve fan sesi konusunu R14’te unuttum adeta, cihaz maksimum yük altında 70 derece civarlarında seyrediyor, ısı klavyeye yansımıyor. İşlemci 2.7GHz’de sürekli çalışabiliyor, bu esnada iki küçük fandan çıkan ses ise yok denecek kadar az, ortamdaki en ufak sesin bastırabileceği kadar az bir ses üretiyor tam yükte, yük altında olmadığı durumlarda çalıştığını duymak için kulağınızı hava çıkışına dayamanız gerek hatta.
Hoparlör performansına değinelim, benim 13-14 inç arası dizüstülerde deneyimlediğim en iyi hoparlör setlerinden biri var Aspire R14’te. 2.0 stereo kurulumuyla geliyor, hoparlörler alt kenarlara konumlandırılmışlar. Subwoofer’ı yok ama ihtiyacı da yok görünüyor zira özellikle hoparlörlerin tok seslere tepkileri bu boyuttaki bir dizüstü için gayet iyi, ilk etapta seslerin boğulduğunu fark ediyorsunuz, bunun sebebi cihazla birlikte gelen Dolby Audio yazılımı, öntanımlı olarak gelen profiller seslerin boğulmasına sebep olabiliyor, yine aynı arayüzden ekolayzır ayarı yaparak hoparlörlerin asıl performansını alıyorsunuz, bass’larla boğulduğunu sandığınız hoparlörlerin gerçek performansını alabiliyorsunuz.
Maksimum ses seviyesi film ve dizi tüketmek için gayet yeterli, odayı dolduruyor sesi, oyun oynarsanız yine aynı şekilde, hoparlörlerin tok ve tiz seslere verdiği tepki, ekolayzır ile aralarında yakaladığınız oran deneyiminizi katlıyor. Uzun lafın kısası Acer, Aspire 14’te gayet iyi bir işe imza atmış.
Böyle bir dizüstünün en önemlisi batarya süresi. Acer, Aspire R14 için 8 saatlik bir kullanım süresinden bahsediyor ancak kendi kullanımım neticesinde ben 8 saati de aştım, öncelikle Acer’ın sözünü tuttuğunu söyleyeyim. 2 saat kadar yazı yazdım, 1 saat 40 dakika Full HD  film izledim, 5 saat boyunca da internette sörf yaptım, YouTube’da video içerik tükettim, toplamda 8 saat 40 dakika sonunda bataryası tükendi, testler esnasında dizüstü %50 ekran ışığı ve %80 ses ayarındaydı. Wi-Fi açık olarak kapağını kapatıp uyku moduna aldığım R14 saatte %1 batarya tüketti, gün içerisinde dizüstüsünü kapamadan kullananlar için önemli bir detay. 9 saate yaklaşan kullanım süresi hayli iyi, dizüstüsünü metin yazmak, mail takip etmek ve internette sörf yapmak için kullananlar R14ile hafif kullanımla iki günü görürler diye düşünüyorum. Dizüstüyü prize takmadan %100 ekran ışığı ve %100 seste %100 yüke de soktum, böylesi bir kullanımda iki buçuk saatte bataryası tükeniyor, iyi bir süre. Bahsettiğim senaryoların ikisinin karışımı bir kullanımda da 5 saatin üzerinde kullanım süresi elde edebiliyorsunuz.
Wi-Fi modülü tarafında Qualcomm Atheros’tan yana bir tercih var, 2.4GHz ve 5GHz çift bant destekli modülün çekim alanı gayet iyi, çoğu dizüstünün bağlantısının koptuğu yerde Acer Aspire R14 makul hızlarda bağlı kalmayı sürdürdü.
Acer Aspire R14, 2si1 dizüstüler arasında iyi bir fiyat/perfomans ürünü. Malzeme kalitesi, parlatılmış kenarlar, geri dönütleri pek iyi olmasa da süper sessiz klavye, cüssesinden beklenmeyecek ses kalitesi ve kullanım süresiyle hayli etkileyici, bu dizüstünün tek eksi yanı parlaklığı az ekranı. Fiyat segmentinde rekabet gücü hayli yüksek bir 2si1 arada dizüstü olmuş, Acer Aspire R14, gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.
Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim