Anlık Bildirim

Tablet pazarında kan kaybı sürüyor

Bilgisayar pazarında olduğu gibi, tablet pazarında da derin bir düşüş söz konusu. Apple, Samsung gibi devlerin kan kaybetmesiyle pazar da kendisini toparlayamıyor.

Tüketici elektroniği pazarında, mutlak ihtiyaç olarak görülmeyen segmentlerin uzun süreli bir yükselişin ardından düşüşe geçtiğini görüyoruz. Apple’ın iPad modeli ile başlayan modern tablet pazarı da, uzun bir yükseliş döneminin ardından hızlı bir düşüşe geçti.

Phablet tarzındaki akıllı telefonların çıkışı ve tablet ürünlerinde değişim döngüsünün çok uzun olması, pazarın gerileme yaşamasına sebep oluyor. IDC tarafından yapılan ilk çeyrek analizine göre, tablet pazarı yüzde 14 civarında düşüş yaşadı.

IDC, standart tabletlerin yanında ayrılabilir klavyeye sahip Surface Book benzeri cihazları da analize dahil etmiş. Yılın ilk çeyreğinde 39.6 milyon tablet modeli satılmış ve düşüş yüzde 14 olmuş. Ayrılabilir klavyeli modeller ise 4.9 milyon adet satarak üç haneli büyüme gerçekleştirmiş. Zaten bilgisayar pazarında da, dönebilir ekranlı ve ayrılabilir klavyeli modellerin iyi bir tüketici ilgisi yakaladığı sıkça dile getiriliyor.

Tablet pazarının lideri, 10.3 milyon tablet satışı ile Apple ancak yüzde 18 civarında bir düşüş söz konusu. Samsung ise 6 milyon satış yapmış ve yüzde 28 civarında büyük bir düşüş yaşamış. Geçen yılın son çeyreğinde Samsung’un tablet satışlarında artış yaşanmıştı. İlk çeyrek itibariyle henüz yeni modellerin piyasada olmayışı, satışları düşürmüş görünüyor.

Üçüncü sıradan itibaren pazarda satışlar çok düşük rakamlara iniyor. Amazon 2.2 milyon, Lenovo 2.2 milyon, Huawei 2.1 milyon adet tablet satışı gerçekleştirmiş. Amazon yüzde 5400 gibi devasa bir büyüme rakamına imza atmış. Huawei de yüzde 80 civarında büyüme yaşamış.

Önümüzdeki dönemde tablet pazarında bir hareketlilik beklenmiyor zira satışların düşmesinin yanında, model sayısında da azalma var. Örneğin Samsung, bu yıl Tab S Pro dışında segmente bir katkı yapmadı. Xiaomi ve Huawei gibi Çinli firmaların da tablet modelleri seyrekleşti. Sadece ayrılabilir klavyeli tablet modellerinin ivmeyi biraz daha artıracağı tahmin ediliyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4119 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Tablet, tablet market ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim