Anlık Bildirim

Yeni Yoga bilgisayarlarda Linux kurulum sorunu

Lenovo’nun bir süre önce piyasaya sürdüğü Windows 10 işletim sistemli Yoga Signature Edition dizüstü bilgisayar modelinde Linux kurulumu sorunları yaşandığı rapor ediliyor.

Linux platformları halen çok düşük bir kullanım oranına sahip ancak yine de kullanıcıların Windows işletim sistemi yanına yedek olarak bir Linux dağıtımı kurmayı sıkça tercih ettiğini görüyoruz. Lenovo’nun yeni Yoga bilgisayarlarında ise Linux kullanıcılarını üzecek bir konu var.

Kullanıcılardan gelen raporlara göre Lenovo’nun Windows 10 işletim sistemli Yoga Signature Edition modelleri Linux kurulmasına izin vermiyor. Reddit platformunda ortaya çıkan raporlar sonrasında Microsoft ve Lenovo’nun bu engeli özellikle koyduğuna dair eleştiriler yoğunlaşmaya başladı.

Sorun RAID modundan kaynaklanıyor. Önceden programlanmış ve BIOS içerisine yerleştirilmiş bir RAID modu nedeniyle SSD üzerine AHCI uyumlu Linux kurulamıyor. Bundan kurtulabilmek için ise harici ROM flaşlama gibi zorlu teknikler kullanmak gerekiyor.

Tepkiler artmaya başlayınca ilk etapta Best Buy tarafından bir açıklama yapıldı. Microsoft ile yapılan anlaşma gereğince depolama alanının diğer işletim sistemlerine kilitli olduğu ifade edildi. Hemen ardından ise Lenovo devreye girdi. Firma, özel menteşe mekanizması nedeniyle kullanılan depolama kontrolcüsünün Linux tarafından desteklenmediğini ve gerekli sürücülerin kurulması ile sorunun aşılacağını belirtti.

Son olarak da Microsoft sahneye çıktı. Firma Signature Edition programında herhangi bir şekilde Linux kısıtlaması yapılmadığını ve iddiaların asılsız olduğunu duyurdu.

Sonuçta Yoga Signature Edition modellerine Linux işletim sistemi kurulamıyor ve henüz bunun çözülebilmesi için bir hamle yapılmış değil. Herkes problemin kendisinden kaynaklanmadığını savunuyor ve topu diğerine atıyor. Bakalım problem ilerleyen günlerde nasıl bir şekil alacak. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim