Anlık Bildirim

Samsung, OLED ekranların yerine QLED ekranlara yöneliyor

Uzun süredir OLED ekranların maliyetlerinde kayda değer bir düşüş olmaması, üreticileri farklı çözüm arayışına itiyor. Quantum Dot teknolojisi bunlardan birisi.

Televizyon sektöründe OLED ekran tabiri, yıllardır gündemde ve sık sık üreticilerin yatırımlarını okuyoruz. Bununla birlikte son dönemde bazı gelişmeler yaşandı. Örneğin Samsung, 2017 yılında OLED panelli televizyon üretmeyeceğini açıkladı. OLED üretiminde problemler yaşandığı iddiaları, bu son haberle birlikte ayyuka çıkarken, bunu destekleyen yeni bir haber geldi.

OLED ekranlar, bilindiği üzere organik LED’ler sayesinde arka aydınlatmaya ihtiyaç olmadan daha canlı ve parlak renkler sunabiliyor. Ayrıca enerji tüketimi de önemli miktarda düşüyor. Bununla birlikte, organik materyalin uygulanması aşaması halen maliyetli ve bu da, OLED televizyonların fiyatlarının çok yüksek bir seviyede takılmasına neden oluyor.

Aradan geçen zaman diliminde OLED ekranların maliyetlerinde kayda değer bir düşüş olmadı ve üreticiler farklı çözüm arayışına girdi. Samsung, bir süredir QLED adını verdiği bir teknoloji üzerinde çalışıyor ve 2019 yılındaki SUHD modellerine entegre etmek niyetinde.

QLED Nedir?

QLED tabiri, Quantum Dot LED açılımını kapsıyor ve OLED’den sonraki yeni nesil ekran teknolojisi olarak gösteriliyor. Kuantum noktaları, boyutları 2 ila 10 nanometre arasında değişen küçük yarı iletken kristallerdir. Başka bir deyişle saç telinin kalınlığının on binde biri kadar.

Kuantum noktaları, boyutlarına göre farklı renkler üretebiliyor. Ayrıca inorganik olduğu için maliyetleri düşük, en canlı renklere sahip ve renk dengesi en üst seviyede. Her piksel için renklerin yeniden üretimi daha iyi ve bu sayede HDR teknolojilerinin uygulanmasında büyük avantaj sağlıyor.

Kuantum noktaları, hali hazırda yeni Samsung SUHD televizyonlarının panellerine uygulanıyor. Ayrıca Philips de, geçen yıldan bu yana aynı teknolojiyi geliştirmeye çalışıyor. Şimdi ise sırada kuantum LED ekranlar üretmek var.

Samsung, sık sık OLED panel maliyetlerinin halen istenen seviyeye gelmediğini ve gelecek yıl OLED televizyon üretmek istemediklerini dile getiriyor. Kaynaklara göre Samsung, QLED ekran teknolojisine ağırlık verecek ve 2019 yılında da ilk örneklerini piyasaya sürecek. 2019 yılına kadar da kuantum noktalar ile desteklenmiş SUHD televizyonların daha fazla pay sahibi olduğunu göreceğiz.

Televizyon pazarının uzun süredir liderliğini elinde tutan Samsung’un, OLED ekranlar üzerinde ısrarcı olması muhtemelen gereksiz kaynak harcanmasına neden olacak ve önümüzdeki yıllar için de dezavantaj oluşturacaktı. Firma, bu bakımdan kendi çapında bir tedbir almış oldu.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15060 kez okundu.
23 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, samsung qled tv ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim