Anlık Bildirim
Evrendeki cisimlerden yayılan ışıkların o devasa mesafeleri kat edip Dünya'ya kadar ulaşması ışığın kendisi için bile hayli zor bir iş. Bu sebeple uzayı, yıldızları veya çok çok uzaktaki bir galaksiyi gözlemlerken aslında geçmişe baktığımızı hepimiz çok iyi biliyoruz. Peki geçmiş aynı zamanda geleceği de gösterebilir mi?

Bilim insanları Güneş Sisteminin ve dolayısıyla bizlerin yok olacağı tarih için en az 5 milyar yıl sonrasını işaret ediyorlar. 5 milyar yıl sonra artık çekirdeğindeki tüm hidrojen yakıtını tüketmiş olacak olan Güneş, kırmızı dev dediğimiz aşamaya girecek ve zamanla genişleyip Merkür'ü, Venüs'ü hatta belki de Dünya'yı bile yutacak.

İşte yukarıda gördüğünüz fotoğraf Güneş'in artık ölme noktasına yaklaştığı o dönemlere ışık tutuyor. Hubble'ın 2009 yılında görüntülediği bu fotoğrafta, Kohoutek 4-55 isimli neredeyse Güneş kütlesinde olan eski bir kırmızı devi, bir ölen yıldızı görüyorsunuz.
.

Artık bir nebula formunda olan Kohoutek 4-55, Dünya'dan 4,600 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Çek astronom Luboš Kohoutec anısına isimlendirilen bu bulutsu cismin fotoğrafı üç ayrı görselin karışımından oluşuyor. Her biri farklı dalgaboylarında çekilen fotoğrafların hangi gaz atomu işaret ettiği dalgaboyları incelenerek anlaşılıyor. Kırmızı dalgaboyu nitrojene, mavi dalgaboyu oksijene yeşil dalgaboyu ise hidrojeni gösteriyor.

ESA, resmi internet sitesi üzerinden yayımladığı fotoğraf için,"Güneş'imizin ölümünün de bu fotoğrafta olduğu gibi gerçekleşeceği tahmin ediyoruz." ifadelerini kullanıyor. Fotoğrafın orjinaline ulaşmak için ESA'nın internet sitesine göz atabilirsiniz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6048 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
güneş, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim