Anlık Bildirim

Sadece 1000 dolara kişisel uzay aracınız olsun ister misiniz?

Teknolojinin gelişmesi ve ucuzlamasıyla birlikte uzay araştırmaları da yalnızca devletlerin ulaşabildiği bir şey olmaktan çıkıyor. İşte SunCube isimli kişisel uzay aracı:
Kendi kişisel uzay aracınızın olması muhteşem olmaz mıydı? Arizona Eyalet Üniversitesi'nden bir grup meraklı bilim insanı işte bu hayali gerçeğe dönüştürmek için SunCube FemtoSat isimli bir projeyle sadece 3 santimetre genişliğinde ve 35 gram ağırlığında kişisel bir uydu geliştirdiler. SunCube küçük boyutlarına rağmen bir uzay keşif aracı için gerekli olan tüm ekipmanlara da sahip.
Sadece 1000 dolara fırlatılabiliyor 

Kendi uzay aracınızı yapsanız dahi onu yörüngeye göndermenin hayli zahmetli ve pahalı bir iş olacağını düşünebilirsiniz; ancak SunCube'un inanılmaz küçük boyutları fırlatma işlemlerinin maliyetini de oldukça düşürüyor. SunCube geliştiricileri bu uydunun Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesi için yalnızca 1,000 doların yeterli olacağını ifade ediyorlar.

SunCube'u alçak Dünya yörüngesine göndermek için 3,000 dolar, dış uzaya göndermek içinse 27,000 doları gözden çıkarmanız gerekiyor, ancak normal bir fırlatma işleminin kilogram başına 60-70 bin dolar maliyeti olduğu düşünüldüğünde bu fiyatlar yine de epey makul sayılır 

Fırlatma masraflarının minimum düzeylere indirilmesiyle birlikte herhangi bir eğitimcinin, araştırmacının veya uzay meraklısının kendi kişisel uzay aracını geliştirebileceğini belirten araştırmacılar,"Amacımız son teknolojiyle donatılmış, tamamiyle ekonomik, fonksiyonel ve hemen bir ay içerisinde fırlatılabilecek uzay araçları geliştirmek." ifadelerini kullanıyorlar.


Yakında marketlerde görebiliriz 

SunCube'un yapımı araştırmacılar için yalnızca birkaç yüz dolara mal olmuş. Üzerinde bilgisayar, kamera, radyo, sensörler ve enerji ihtiyacı için güneş hücreleri bulunan SunCube, CubeSat programı dahilinde NASA tarafından uzaya fırlatılabilecek. SunCube'un ilk prototipinin önümüzdeki yıl içerisinde fırlatılması planlanıyor. Araştırmanın lideri Jekan Thanga ise SunCube gibi küçük boyutlu uyduların yakın zamanda Amazon üzerinden satışa çıkma ihtimalinin dahi olduğunu belirtiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9100 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzay araştırma aracı, suncube ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim