Anlık Bildirim
Yeryüzü'ndeki insanları veya herhangi bir eşyayı aniden uzaya çıkaran uzay asansörlerine özellikle bilim kurgu senaryolarında bolca rastlıyoruz. Peki uzay asansörleri sadece bir bilim kurgu öğesi olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşebilir mi?

YouTube'un popüler bilim kanallarından Kurzgesagt da işte tam olarak bu soruyu soruyor. Sorunun cevabını verebilmek için öncelikle yörüngenin nasıl işlediği anlatılan videoda uzay asansörünün yapımı için tıpkı normal asansörlerdeki gibi bir urganın kullanılması gerektiği anlatılıyor; ancak uzay asansörünün önündeki en büyük engel de yine kullanılacak olan urgan.

Kurzgesagt'ın videosuna göre uzay asansörünün yapımında kullanılacak olan urgan şu an üretebildiğimiz herhangi bir materyalden daha hafif ve daha stabil olmalı. Grafen ve diamond nanothread gibi bu alanda kullanılabilecek aday maddeler bulunsa da onlar bile uzay asansörlerin yapımı için yeterli sağlamlığa sahip olamayabilirler.

İşin aslı uzay asansörü hayalini gerçeğe dönüştürmek maalesef şu anki teknolojimizle pek de mümkün görünmüyor. Urgan yapımı dışında güç ihtiyacı gibi daha çözülmesi gereken birçok problem bizleri bekliyor. Bu fütüristik fikir hakkında daha fazla detay için Kurzgesagt'ın hazırladığı keyifli videoyu türkçe altyazılı olarak aşağıdaki pencereden izleyebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8544 kez okundu.
21 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzay asansörü, alt_slayt ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim