Anlık Bildirim

İnsanoğlunu Ay'a taşıyan Apollo 11'in yazılım kodları paylaşıldı

Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins'i insanoğlunun en büyük macerasına taşıyan Apollo 11 görevinin bilgisayar kodlarına artık isteyen herkes GitHub üzerinden ulaşabiliyor. İşte o kodlar:
İnsanoğlunun en büyük uzay macerası Apollo 11'in bilgisayar kodları popüler geliştirici platformu GitHub üzerinden tarihte ilk kez yayınlandı. Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins'i Ay'a taşıyan uçuş yazılımının kodları hem günümüz geliştiricilerine 1960'ların yazılımlarına göz atma fırsatı tanıyor hem de içerisindeki popüler kültür göndermeleriyle de ilginç bir deneyim sunuyor.

MIT Instrumentation Laboratory tarafından 1960'ların ortalarında yazılan bu kodlar assembly programlama dillerinden(çevirici diller) faydalanılarak ortaya çıkarılmış. O zamanlar bir uzay aracını Ay'a taşıyacak yeterli teknoloji olmaması nedeniyle MIT geliştiricilerinin sıfırdan kodladıkları bu yazılım ayrıca assembly dilinin karışık yapısı nedeniyle de epey anlaşılması zor bir durumda. Yani özellikle bu dillerde hiç tecrübesi olmayan geliştiriciler yayınlanan yazılımdan pek de bir şey anlayamayabilir.

Kodların diğer bir ilginç tarafıysa MIT geliştiricilerinin zamanın popüler kültürüne yaptıkları göndermeler olmuş. Örneğin bu özelliğiyle adeta bir zaman makinesi görevi gören yazılım dosyalarının birisi 'BURN_BABY_BURN- - MASTER_IGNITION_ROUTINE' olarak isimlendirilmiş. Aşağıdaki görselde yer alan açıklamalardan da anlaşılağı üzere "Burn, baby! BURN!" ifadesi zamanın popüler radyo sunucusu Magnificent Montague'nin yeni parça çalmaya başlarken kullandığı ünlü sözleriymiş. Yazılım kodları, geliştiricilerin mizah anlayışını gösteren işte bu tür göndermelerle dolu.

Eski bir NASA stajyeri Chris Garry tarafından internete yüklenen Apollo Guidance Computer (AGC) yazılım kodlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kodlar her ne kadar günümüz geliştiricileri için pek bir anlam ifade etmese de teknolojinin son 50 yılda ne kadar büyük bir ivmeyle geliştiğini çok iyi bir şekilde ortaya koyuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23306 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
apollo 11, neil armstrong ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim