Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Asus Maximus IX Extreme incelemesi "Maximus serisi sıvı soğutmayla buluştu"

Bu videoda Asus Maximus IX Extreme'i, BitFenix üretimi, kapsamlı sıvı soğutma bloğuyla tasarımını ele alıyor, komponent altyapısını değerlendiriyor, hızaşırtıyor ve değerlendiriyoruz.
Asus’un Maximus IX serisi Hero’dan başlamak üzere, geçmiş Maximus’larda da olduğu gibi uç noktalara oynayan bir seri. Z270 yongasetli Maximus IX serisi içerisinde Maximus IX Extreme’in en ayırıcı niteliği ise dev bir sıvı soğutma bloğuyla beraber geliyor olması.

Kırmızı-siyah, tematik, albenisi yüksek kutunun içerisinden anakartın kendisi, 8 tane sata kablosu, 4 fan çıkışı daha alabileceğiniz bir genişleme kartı ve vidaları, yüksek bant genişliği destekli SLI köprüsü, Q konnektörü, RGB uzatma kablosu, tematik bir bardak altlığı ve kablo etikeyleriyle Cablemods indirim kuponu.
3D yazıcılardan oluşturduğunuz eksesuarlar için vidalar ve Asus 2TR2 çift bant yayın yapabilen, MU-MIMO, 867Mbit’e kadar destekli Wi-Fi anteni var. En önemlisi de ROG Monoblock, yani sıvı soğutucu bloğu.

E-ATX form faktöründeki Maximus IX Extreme, siyah temalı ve açıkçası RGB LED’ler kapalıyken anakartın yetişkiniymiş gibi bir havası, performansının ve kalitesinin hakkını verir, oturaklı bir görünümü var. Anakartı ayrıştıran ilk detay Rog Monoblock, sıvı soğutma bloğu. Normalde blok dedik mi sadece işlemcinin soğutulduğu bir blok akla geliyor, bu blok ise fazlar ve mosfetlerin de aktif soğutulmasından sorumlu.
Bitmedi, aynı zaman da üstteki M2 sata slotunda SSD’nizi de soğutuyor, aşırı ısınıp hız düşen SSD’lerinden dert yananlar için kesin çözüm. Sıvı kaçaklarına karşı hortumların bağlandığı yerlerin etrafında sıvı sensörü var, aksi bir durumda sistemi anında kapatıyor, ayrıca bloğun içerisinde de bir akış hızı sensörleri var.

RGB LED’leri az çok hepimiz seviyoruz, giriş çıkış portları üzerindeki kaplamada, ki bizde fanın altında kaldı, güney köprüsünde ve bloğun içinde RGB LED’ler var, Aura arayüzü üzerinden teker teker ayarlayabiliyor veya uyumlu ekipmanlarla eşlenik çalıştırabiliyorsunuz, çift Aura RGB LED çıkışlarıyla da, ki 2 amper ve 2 metreyi geçmemekte fayda var, farklı efektlerle aydınlatmayı bir üst seviyeye taşıyabiliyorsunuz.

Z270 yongasetli anakart LGA1151 soketinde 7. nesil Kaby Lake işlemcilere kadar destekli. Texas instruments NexFET mosfetler, Microfine alaşım malzeme 10 fazlı kurulum ve siyah metalik kapasitörler, Digi+ EPU dijital kontrolcü ile desteklenmiş. Alışılageldik detaylı UEFI arayüzünden i7 7700K’yı 5.2GHz’e kadar hızaşırtabildim, anakart stabilite, faz kurulumu ve soğutma anlamında uygun platformu sunuyor, bundan sonrası işlemcinin yonga bazındaki kabiliyetlerine kalıyor.

Sıvı soğutma bloğu işini hakkıyla yapıyor ama tabii bağlayacağınız radyatör, pompa, fanlar; bunların hepsi değişkenlik oluşturabilecek faktörler, en nihayetinde hızaşırtma sonrasında i7 7700K’yı 1.45-1.50v aralığında rahatlıkla kontrol altına alabileceğini söyleyebilirim.

4 DDR4 RAM slotunda maksimum 64GB kapasite ve 4133MHz’e kadar hıza çıkabiliyorsunuz. Çift kanal bellek mimarisi ve XMP destekliler, ASUS’un T-Topology devre tasarımıyla hızaşırtmaya odaklılar, testlerimizde Corsair Vengeance LED RAM kitini kullandık.

Sağ yanlarında Start ve reset butonları, Debug göstergesi, hız aşırtma denemeleri için sıvı nitrojen ve işlemciyi düşük frekansta başlatan slow modu, tekrar deneme ve safe boot butonları, ayriyeten bellek kontrolü için MemOK! butonunu görüyoruz. Başlatma aygıtı, VGA, RAM ve CPU için ayrı ayrı bildirim LED’leri var, sorunlu donanımın tespitini hayli kolaylaştırıyorlar. Extreme adının, sıvı soğutma odağının hakkını verir şekilde köşede 4 radyatör fanı çıkışına yer verilmiş.

Anakart giriş çıkış portlarına elektrostatik kaçaklara dayanıklı plaka uygulanmış olarak geliyor. Yukarıdan aşağı BIOS flashback ve CMOS temizleme butonu, Wi-Fi anteninin girişleri, 4K 60Hz çıkış alabileceğiniz Display Port ve HDMI portu ardından Thunderbolt 3 standardında teorik olarak 40GB/saniye destekli bir Type C ve ikinci jenerasyon USB 3.1 bir Tip A portunu görüyoruz.
Altlarında BIOS’unuzun başına bir şey geldiği veya güncellemek istediğiniz vakit de kullanabileceğiniz işaretli USB 3.1 portu, yanında standart bir klavyeyi ROG anakartların özel fonksiyonlarını aktif edebilen, Macro atanabilir bir klavyeye dönüştüren keybot portu var. Sonrasında 6 birinci jenerasyon USB 3.1 portu ve aydınlatmalı ses giriş çıkışlarını görüyoruz, görselliği hoş. Anakart üzerinden 4 USB 2.0 çıkışı alabildiğiniz gibi, kasanızın ön paneli için anakart üzerinden ikinci jenerasyon bir USB 3.1 çıkışı da alabildiğinizi belirteyim.

RJ-45 portunun ardında Asus’un yüksek akım korumasıyla güçlendirdiği Intel’ I219-V Gigabit LAN çözümü var. Oyunların veri paketlerini önceliğe alıp gecikme sürelerini, bir yandan da işlemci yükünü azaltabiliyor ama tabii burada asıl faktör ham internet hızınız oluyor.

ROG SupremeFX S1220 kodeği arka portlara 7.1, kasanızın ön portlarına da ESS Sabre Hi-Fi ES9023P ile desteklenmiş bağımsız 2 kanal ses gönderebiliyor. Nichicon kapasitörlerle, Texas Instruments RC4580 amfi ile güçlendirilen bu kodekten 120db sinyal-gürültü oranıyla 32-bit/192kHz çıkış alabiliyorsunuz. Kulaklıkla yaptığım testlerde maksimum ses olsun, sahne ve çevresel ses performansı olsun, orta-üst segment kulaklıklarınızla keyifle oyun oynayabilir, müzik dinleyebilirsiniz.
Tekrar içeriye geçelim, üç PC-Express 3.0 x16 slotun ki bunlardan ikisi ağır kartlara karşı güçlendirilmiş, SLI ve Crossfire destekliler. Bir tane de PCI Express X4 slotu var.

2280 formu ve standart anlamında üçüncü jenerasyon PCIe x4, 32GB/saniye destekli M2 sata slotunda Corsair’ın MP500’ü var, slot sıvı soğutma bloğunun altında, hangi SSD’yi takarsanız takın, sıvı soğutma altında bir SSD’nin aşırı ısınıp hız düşmesi söz konusu bile değil. Diğeri ise güney köprüsünün altında, 22110 formuna kadar destekli. 8 adet 6GB/saniye sata konnektörünü de unutmadan ekleyelim.

Asus anakartların da özelleştirilmesinden yana, bu sebeple üzerinde 3D yazıcılarla mesela adınızın yazılı olduğu bir plaka, SLI köprüsü kapağı ve M2 sata SSD soğutucu standı gibi parçaları üretebiliyorsunuz, anakartta bunları vidalayabileceğiniz özel yuvalar var, internetteki hazır şablonları kullanabilir, kendiniz de bir şeyler tasarlayabilirsiniz.

ASUS Maximus IX Extreme hızaşırtma ve sıvı soğutma için can atan bir anakart. Yukarıdaki 4 radyatör fanına ek, sağ alt köşede 4 radyatör fanı çıkışı, 2 pompa çıkışı ve akış istatistiklerini izleyebileceğiniz bir port daha var, bir de ekstra fan genişleme kartıyla, e bu kadar olur. Fan Xpert 4 Utility yazılımıyla da fanları istediğiniz gibi kontrol edebiliyor, profiller belirleyebiliyorsunuz, misal veriyorum işlemci 60 dereceye ulaşana kadar fanlar, pompalar minimum devirde çalışsın gibi gibi.

Asus Maximus IX Extreme, mosfetleri, fazları, SSD’yi soğutan Bitspower üretimi Monobloğuyla, elektromanyetik parazitlere karşı bakır kaplı kenar kaplamaları, radyatör fanları, pompalar ve akış hızı sensörleri için bol bol çıkışları olsun, tabiri caizse “Sıvıyla soğutucam, hızaşırtmayı sonuna kadar kökleyeceğim, anakartta şu da yokmuş ama demeyeyim” diyen kullanıcılar için tepeye oynayan bir anakart olmuş, fiyat segmenti de aynen öyle “bütçeyle alakalı bir derdim yok” diyebiliyor olmanız gerek, genel olarak özel sıvı soğutma kurulumları öyle ucuz değil zaten. Uzun lafın kısası, sıvı soğutma ve hızaşırtmaya gönül vermiş biriyseniz eğer ASUS IX Extreme’e mutlaka göz atın derim.

Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim