Anlık Bildirim

Manyetik kuzey kutbunun öngörülemeyen hareketliliği navigasyon teknolojisini olumsuz etkiliyor

Gerçek kuzey artık doğru yerinde değil. Dünya’nın manyetik kuzey kutbu sürekli hareket halinde oluşu ve bu hareketlenmenin son yıllarda daha da hızlanması navigasyon sistemlerinde soruna neden oluyor.

Manyetik kuzey kutbunun öngörülemeyen hareketliliği navigasyon teknolojisini olumsuz etkiliyor
 

Dünya’nın manyetik kuzey kutbu sürekli hareket halinde, ancak bu hareketlik navigasyon teknolojisi için sorun olmaya başlamış durumda. Söz konusu durumla da ilgili olan Dünya Manyetik Modeli adlı rapor, Arktik bölgesinde meydana gelen öngörülemeyen hareketlenmeler sebebiyle Ulusal Çevresel Bilgi Merkezlerinde görev yapan bilim insanları tarafından planlanan tarihten bir yıl önce yayınlandı.

Arktik bölgesinde meydana gelen hızlı hareketlenmeler, manyetik pusulaya sahip neredeyse her cihaz için sorun demek. Bu cihazlar, akıllı telefonlardan tutun da askeri araç ve uçaklara kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip.

Manyetik kuzey 2000 yılında, yılda yaklaşık 15 km. saparken bu mesafe günümüzde yaklaşık 55 km’ye çıkmış. İnsanlık olarak bu gelişmeler karşısında uygulayacağımız tek hareket tarzı ise mevcut duruma ayak uydurmak. Gezegenin sıvı halde bulunan dış çekirdeğinde meydana gelen türbülans, Dünya’nın kutuplarında öngörülemeyen yer değişikliklerine neden oluyor. Bilim insanlarının ise bu değişiklikleri kayıt altına almaktan başka yapabileceği bir şey yok.

Dünyamızın geçirdiği ve bizim kontrolümüz dışında meydana gelen söz konusu değişikliklere özellikle askeri harekât, uzay ve havacılık alanlarında görev yapanların uyum sağlaması gerekiyor.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5232 kez okundu.
11 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
navigasyon, kuzey kutbu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim