Anlık Bildirim

4 GHZ' e bir adım daha - Intel Pentium 4 570J 3.8GHz

3.8 GHZ, eskiden olsa sadece 200 MHZ lik bir hız dopinginden başka birşey olmazdı. Fakat Intel için işler bu sefer biraz karışık. Athlon64 3800+ ve 4000+ işlemcilere karşılık gelen herhangi bir işlemcisi olmaması ve en güçlü işlemcisi olarak adlandırdığı P4EE 3.46 GHZ' in 1066 Mhz bus hızına rağmen 64 bitlik AMD ler karşısında fazla birşey sunamamasının getirdiği telaşla, aylar sonra Prescott çekirdeğini 3.6 GHZ nin üstüne çıkararak yeni işlemcisi Pentium 4 570J 3.8 GHZ' i duyurdu.

Doğal olarak LGA775 platformuna sahip olan Pentium 4 570J yukarıda da yazdığım gibi sadece 200 MHZ lik bir hız dopingi değil. Zaten AMD' ye karşı bu şartlarda sadece hız arttırımı yaparak ayakta kalmasıda zor görünüyor. İlk olarak işlemci, AMD K8 ailesindeki işlemcilerde zaten var olan "no execute bit" i destekliyor. Tabiki aynı isimle değil, Intel buna "Execute Disable Bit" adını vermiş. Windows XP seris paketi 2 ile beraber kullanılabilen bu özellikte sistem belleğinin belirli bölgelerinde, kodların yer değiştirmesinin engellemesini önlemeye yarıyor. Teknik bilgiyi bir yana bırakırsak teorik olarak, virus ve worm tarzı programların üremesini sağlayan önbellek taşmalarını engelliyor.

Pentium 4 570J ile beraber gelen diğer bir özellik ise, çok ısınması ve güç çekmesi ile bilinen prescott çekirdeğini bu sorunlardan biraz olsun arındırmak için. İşletim sistemi tarafından idle ( hiç bir işlem yapılmayan mod) komutunu alan işlemci kendini bir durdurarak soğutmaya çalışıyor. Bir nevi, mobil işlemci mantığının masaüstüne uyarlanmış hali. Intel' e göre E serisi işlemcilerinde bu yöntem ile 10 ila 15 derece civarında sıcaklık düşmeleri görülüyor. Tabi unutmamamız gereken bir nokta, bu sadece işlemciye hiç bir yük binmediği durumlarda mümkün olabiliyor. Yapılan incelemede, idle haldeki 570J, Cool'n'Quiet açık durumdaki Athlon 64 4000+ ile aynı gücü harcarken, tam yükte rakip tanımıyor :) .

4 GHZ' e bir adım daha - Intel Pentium 4 570J 3.8GHz

Mühendislik örneği çarpan kilitsiz olan işlemci, test ortamında stabil olarak 4.26 GHZ e kadar overclock edilebilmiş. Fakat bu hıza rağmen Atlon64 3800+ ın gerisinde. 637 dolarlık fiyatı ile Athlon64 3800+ a rakip olan işlemci, bütün oyun ve 3 boyutlu uygulamalrda rakibine geçilirken, ofis ve medya uygulamalarında bir miktar önde. Gün geçtikçe " bütün uygulamalar göz önüne alındığında en iyi işlemci " özelliğini kaybeden prescott mimarisi, Intel' in değişik isim takma ve bir kaç özellik ekleyip piyasaya tekrer sürerek öne geçme çırpınışlarından ileri gidemezse, 64 bit uzantıları , daha az sıcaklık sorunu, daha iyi kayar nokta hesapları olan Athlon 64 mimarisi karşısında sadece seyirci kalacak gibi. Yada Intel bu sene yenilgiyi kabullenmiş ve seneye çıkacak olan EM64T uzantılara sahip P4 600 serisini daha iyi hazırlamak için çalışıyor olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim