Anlık Bildirim

9.nesil GeForce ailesi yolda; ilk durak GeForce 9600GT

Grafik endüstrisinin lider ismi Nvidia, GeForce serisi ekran kartlarını anons edip grafik işlem birimi (gpu) kavramını hayatımıza ilk defa soktuğunda takvim yaprakları 1999 yılının sonlarını gösteriyordu. O günden bu yana donanım dünyasındaki değişen pek çok şey gibi GeForce serisi ekran kartı ailesi de aralıksız gelişimine devam etti ve bugünlere kadar geldi. Geçtiğimiz sene Kasım ayı içerisinde 8. jenerasyon GeForce serisini duyuran Nvidia, 4 yıllık çalışma ve ciddi bir ar-ge bütçesiyle hazırlanan G80 kod adlı yeni grafik işlemcisiyle birlikte pek çok radikal değişikliğe gitmiş ve yeni bir gpu mimarisini masanın üzerine koymuştu. Geçen Ekim ayında da "insanlık adına küçük fiyat/performans meraklıları adına büyük" bir adım ile Nvidia, 65nm üretim teknolojisiyle hazırlanan G92 kod adlı yeni grafik işlemcisini sektöre tanıtmış ve hemen ardından da GeForce 8800GT ile yakın zamanda 8800GTS 512 modellerini duyurmuştu ki hikayenin geri kalan kısmını sizler zaten biliyorsunuz.

G92 tabanlı GeForce 8800 serisi ekran kartları ile ciddi bir satış patlaması yapan ve şu an için performans anlamında rakipsiz olan Nvidia'nın 90nm üretim teknolojisine sahip G80 tabanlı ekran kartlarının üretimine son verme hazırlığında olduğunu ve EOL sürecini devreye sokacağını biliyoruz. Nvidia cephesinde gözler artık yeni nesil GeForce 9 serisi ekran kartlarına çevrilmiş durumda. Bu yazımızda Nvidia'nın yeni nesil grafik kartları ile ilgili yaşanan son gelişmelere ve Tayvan merkezli grafik kartı üreticilerinin değindiği bazı detaylara birlikte bakacağız. Öncelikli olarak Nvidia'nın GeForce 9 serisi ile birlikte değişmesi muhtemel stratejisini irdelemekte fayda var. Bilindiği üzere Nvidia genellikle her yeni nesil ekran kartı ailesini yüksek performans modelleri ile birlikte anons ederdi. Fakat ilk defa GeForce 9 serisi ile birlikte bu durum değişecek ve firma orta segment için hazırladığı D9P - G94 kodlu gpu'yu taşıyan GeForce 9600GT modeli ile birlikte yeni seriye merhaba diyecek.

Örnek resim

İlk gelen bilgilere göre, Nvidia'nın GeForce 9 serisinin lansmanı ve 9600GT modelinin piyasaya çıkışı konusunda belirlediği tarih son derece manidar. Zira 14 Şubat Sevgililer Günü olarak kulaktan kulağa dolaşan lansman tarihi ile Nvidia'nın donanım meraklılarına adeta "gerçek sevgilin kim" sorusunu sormak istediği de söylenebilir. Kız arkadaşına güzel bir gün yaşatmak için belki 1 yıldır para biriktiren pek çok donanım ve oyun sevdalısı önümüzdeki Şubat ayı içerisinde 180 derecelik bir dönüş ile kız arkadaşlarını yüz üstü bırakabilir ki bu durum yapılan bazı "2007 yılının donanım firması hangisi?" konulu anketlerinde lider olan Nvidia'yı 2008 yılında bayanların gözünde dibe çekebilir :) İşin bu kısmı bir yana AMD-ATi'nin mevcut mimariyi kullanan ve genel anlamda 55nm ile nanometrik ilerleme ve DirectX 10.1 desteği gibi bazı iyileştirmeler ile Şubat ayında pazara giriş yapacak olan Radeon HD 3600 serisini GeForce 9600GT'nin çıkışı ile birlitke zor günler bekliyor olacak.

Şimdi isterseniz birazda GeForce 9600GT modelinin teknik özelliklerini Tayvanlı ekran kartı üreticilerinin de üzerinde durduğu detaylar eşliğinde mercek altına yatıralım. Geliştirme aşamasında D9P olarak adlandırılan G94 gpu'sunu esas alması beklenen GeForce 9600GT, 65nm üretim teknolojisi ile üretilecek ki zaten Nvidia cephesinde yakın zaman daha ileri bir üretim sürecine geçiş en azından mevcut yol haritası dahilinde görülmüyor. TSMC tarafından üretilecek olan G94 gpu'sundan güç alacak GeForce 9600GT modeli ile birlikte Nvidia cephesinde orta segment için 256-bit bellek veri yolu da standartlşamaya başlıyor olacak. Kullanıcıların GeForce 8 serisi ile beklediği bu önemli gelişme Nvidia cephesinde GeForce 9 ailesi ile gerçekleşiyor ve orta segment te 256-bit yeni nesil ekran kartları ile standartlaşma yoluna giriyor. 512MB GDDR3 bellek ile gelecek olan GeForce 9600GT'nin 256MB'lık daha hafif bir versiyonunu hakkında henüz bir bilgi yok ama GDDR bellek yongalarındaki fiyat düşüşü de açıkçası üretici firmaları yüksek bellek kapasitesi konusunda adeta teşvik ediyor.

GeForce 9600GT'nin kullanıcılar özellikle ekran kartı dünyasını yakından takip eden kullanıcılar için ciddi derecede merak konusu olan detaylarından bir diğeri kuşkusuz stream processors olarak bilinen paralel işlem birimlerinin sayısı. Elimize ulaşan bilgilere göre, GeForce 9600GT modeline güç verecek G94 üzerinde 64 adet paralel işlem birimi yer alacak. Pek çok kişinin aklına GeForce 8800GT gibi popüler bir model ile mukayese ve G92'ye göre paralel işlem birimlerinin sayısındaki düşüş gelebilir ama unutulmamalıdır ki GeForce 9600GT, 150-200$ aralığında yer alacak orta segment bir çözüm olacak. Saat hızları konusunda da bazı bilgiler yok değil. Şimdilik GeForce 9600GT'nin 500MHz gpu ve 2000MHz bellek saat hızına sahip olacağı söylenmekte. GeForce 8800GT'ye benzer bir tasarımla tek slot olacak GeForce 9600GT'nin ortaya atılan ilk söylemlerin aksine GeForce 8800GT ile pin uyumu da bulunmayacak gibi gözüküyor. Ayrıca gelen bilgilere göre, GeForce 9600GT, 6-8 katmanlı PCB tasarımına ve 3-fazlı güç modülüne sahip olacak. Bilindiği gibi GeForce 8800GT için de iddialı üreticiler 3 fazlı güç ünitesi kullanımını tercih etmişlerdi. 3.boyuta yönelik gelişmelerin yanı sıra çoklu ortam açısından da GeForce 9600GT'nin getirilerine bakmakta fayda var.

9.nesil GeForce ailesi yolda; ilk durak GeForce 9600GT

Örnek resim

GeForce 9600GT ile birlikte Nvidia'nın 2. nesil PureVideo HD teknolojisi de desteklenecek. Yüksek çözünürlüklü videolara yönelik olarak donanımsal hızlandırma sağlayan ve işlemci üzerindeki yükü en aza indirmekten sorumlu olan bu teknoloji bazı uzmanlar tarafından renk kalitesi ve genel performans açısından AMD-ATi'nin UVD teknolojisi kadar başarılı bulunmasa da Nvidia'nın bu konudaki çalışmaları da aralıksız devam ediyor. Bağlantı çeşitliliği açısından GeForce 9600GT'nin referans tasarımı muhtemelen çift DVI ve VGA çıkışları ile gelecek ama zamanla üretici firmalar HDMI ve yeni bir gelişme olarak DisplayPort ara birimini destekleyen özel modelleri de anons edeceklerdir. Zira Nvidia'nın partnerleri arasında DisplayPort çalışmaları başladı bile. Haberlerimizi takip edenler ZOTAC'ın DisplayPort destekli GeForce 8800GT modelinden ve Dell'in Display Port destekli LCD monitöründen zaten haberdarlar. Bu arada GeForce 9600GT SLI desteğine de sahip olacak Triple-SLI uyumluluğu muhtemelen GeForce 9 serisinin sadece GTS ve GTX gibi olası üst modelleriyle desteklenecek gibi görünüyor.

Bu arada GeForce 9600GT'nin yurt dışı satış fiyatı konusunda ibrenin 169$'ı işaret ettiğini de belirtelim. Nvidia cephesinden doğal olarak bu bilgilere yömelik herhangi bir açıklama yada doğrulama henüz gelmiş değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim