Anlık Bildirim

 
Son gelen haberlerde bir iyi bir kötü habere yer verildi. Geçtiğimiz haftalarda 12 nm’lik Ryzen 2 işlemcilerini satışa sunan AMD görünen o ki litografi konusunda bir hayli iddalı. Intel tarafıysa mevcut planlarını bir kere daha erteledi.

7 nm GPU'lu çalışan örnek hazırlandı

İlk önce iyi haberlerle giriş yapacak olursak AMD’nin müjdeli haberine değinebiliriz. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen toplantıda yarı iletken devi, 7 nm litografiye sahip ve Vega mimarisi üzerinde şekillenen Radeon Instinct kartlarının laboratuarlarda çalıştığını belirtirken söz konusu kartların bu sene sonunda geleceğini aktardı.

Seneye bu zamanlar

Öte yandan ilginçtir yine 7 nm üretim sürecinden geçecek sunucu işlemcilerinin de ilk örneklerinin bu yıl sonunda ilk örneklerinin görücüye çıkacağı aktarıldı. İlginç olan kısıma gelirsek, normalde sunucu segmentindeki yongalarda stabilite normal masaüstü donanımlarına göre daha önplanda olduğu için yeni mimariler sunucu segmentine masaüstü kulvarından daha sonra gelir ki şu ana kadar da böyleydi. Görünen o ki AMD bu planında bir değişiklik bir yapmışa benziyor.
Buradan yola çıkarsak eğer her şey yolunda giderse ve Globalfoundries’in 7 nm nodundaki olgunlaşması tamamlanırsa gelecek yılın bu dönemlerinde 7 nm bandından çıkan Ryzen 3000 yongalarından konuşacağımızı söyleyebiliriz.

Yine rekor gelir, peki ya üretim tarafı?

Gelelim Intel tarafına. Geçtiğimiz günlerde alıştığımız üzere yine rekor gelir açıklayan firmanın ilk çeyrek geliri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %16 artarak 16.8 milyar dolara tırmanmış ki tahminlere göre yıl sonunda geçtiğimiz yıla göre 3.2 milyar dolarlık bir artışla 67.5 milyar dolara ulaşan bir gelire ulaşılacağı söyleniyor. Rakamlar firma adına oldukça güzel, peki ya üretim süreci?
AMD 7 nm’ye bu yıl geçiyor, Intel 10 nm’yi gelecek yıla erteledi
 
Üretim süreci tarafında ise durum ne yazık ki o kadar iyi değil. Spectre ve Meltdown açıklarını haber alır almaz şirketten 24 milyon dolarlık hisse satan Brian Krzanich’ın yaptığı konuşmaya göre firma 10 nm üretim sürecini bir kez daha erteleyecek.

10 nm 3. kez erteleniyor

Burada geriye dönüp bir bakmamızın yerinde olacağını düşünüyorum. 10 nm süreci aslında ilk duyuruya göre 2015 yılında bizlerle olacaktı lakin daha sonra yapılan bir ertelemeyle 2017’ye sarkan süreç en son olarak bu yılın ilk yarısına ertelenmişti.
Şimdi ise Brian Krzanich’ın konuşmasından edindiğimiz bilgiye göre 10 nm’lik modeller bu sene oldukça düşük miktarda kim olduğu paylaşılmayan üreticilere gönderilecek ve asıl üretim ise 2019 yılı içerisinde henüz bilinmeyen bir zamana sarkacak.
AMD 7 nm’ye bu yıl geçiyor, Intel 10 nm’yi gelecek yıla erteledi
 

Bu duruma sebep olaraksa yine yapılan açıklamaya göre 10 nm üretim sürecindeki üretimin verimini baltalayan sorunları gösterebiliriz ki aktarılanlara göre bu sorunların nasıl çözüleceği tespit edilmiş. Buna karşın ortaya çıkan sorunların çözülmesinin beklenenden daha yavaş olması nedeniyle bu kadar çok ertelemeye gidilmek zorunda kalınmış.

10 nm 2019'un 2. çeyreğine kaldı 

Haliyle bu yavaşlığı göz önünde bulundurursak 2019’un ikinci yarısında 10 nm sürecine adım atılacağını söyleyebiliriz. Tabi bu çözümler henüz hacimli üretimde uygulanmış değil, haliyle bir başka erteleme dahi söz konusu olabilir.
Bununla birlikte bu durum rakiplerinden yıl seviyesinde önde olan bir firma için hiç açıcı değil. Hele ki AMD’nin 2019’da 7 nm’lik Zen 2 mimarisine sahip 3. nesil Ryzen işlemcilerini satışa sunacağını göz önünde bulundurursak. Ancak Intel’in üretim tekniği pazarda bahsedilen rakamı en doğru veren üretim tekniği yani AMD’nin 7 nm’si Intel’inkinden daha başarısız olabilir, bunu da unutmamak gerek.
Diğer taraftan 14 nm’ye geçişte 2.4 katlık yoğunluk artışı hedefi geleneksel fotolitografiyle üretilen son çözümler olacak olan 10 nm’lik yongalara geçişte 2.7 kat şeklinde gerçekleşek fakat EUV litografisiyle üretilecek ilk yongalar olan 7 nm’lik modellerde ise bu rakam üretim sürecindeki zorluklar nedeniyle 2.4’e düşecek.

5. kez gelecek olan 14 nm'ye hazır olun!

Son olarak haliyle normalde bu yıl notebook segmenti için gelecek olan Cannon Lake yongalarının ve masaüstü segmentine gelecek olan Ice Lake çözümlerinin yerini dolduracak modeller gerekiyor. Whiskey Lake kod adlı çözümleri istemci tarafına, Cascade Lake çözümlerini ise veri merkezleri segmenti konumlandıracak olan firma bu hamlesiyle 2014 yılından beri kullandığı 14 nm sürecini 5. kez rafine ederek kullanıcıların beğenisine sunacak. Umarız ilerleyen günlerde Intel’den yüz güldüren gelişmeleri aktarırız. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16174 kez okundu.
26 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim