Anlık Bildirim

Android uygulamaların istediği erişim izinlerinin kullanıcıları bunalttığı bilimsel olarak kanıtlandı

Kullanıcılar, mobil cihazlarında ve internette kabul ettikleri izin ve gizlilik politikalarının sayısından bıkmış durumda. Araştırmaya göre %80'imiz bu durumdan şikayetçiyiz.
Android uygulamaların istediği erişim izinlerinin kullanıcıları bunalttığı bilimsel olarak kanıtlandı
 
Şuan neredesin?
Tüm tanıdıklarının bir listesini görebilir miyim? 

Telefonunda ki fotoğraflara bir bakabilir miyim?

Bu sorular doğrudan sorulduğunda münasebetsiz olarak nitelendirebileceğimiz cinsten sorular iken cep telefonlarımıza ne zaman bir uygulama indirecek olsak daha fazlası ile karşılaşıyoruz. Android kullanıcıları olarak birçok defa programı bir an evvel kullanmak için erişim izin listesine pek bakmadan evet diyoruz. Yapılan araştırma ise bu listeye müdahale etme fırsatımız olsa birçoğumuzun hayır seçeneğini daha fazla kullanacağını açığa çıkarttı.
Ekim ayında yayınlanan Marshmallow’ da durum değişmiş olsa da Google’a göre bu sistem Android cihazların şimdilik sadece %1’nde kurulu. Android kullanıcılarının %99'u  ne yazık ki ya hep ya hiç yaklaşımı ile karşı karşıya.
British Colombia Üniversitesi ve California Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, eğer fırsatları olsa Android kullananların  %80’inin uygulama indirme öncesi istenilen izinlerden en az birine hayır diyeceğini ortaya koydu. Araştırma ayrıca katılımcıların üçte birinin istenilen izinlerden programın çalışması için gerekli olanlar hariç diğer tümünü reddedeceğini gösterdi.
Araştırma sonuçlarının yer aldığı makale yazarlarından Colombia Üniversitesi Network ve Güvenlik Kıdemli Araştırmacısı Serge Egelman, asıl sorunun tüketicileri sıkmadan önemsedikleri konular hakkındaki hâkimiyeti nasıl verecekleri olduğunu ifade ediyor. Her şeyi sormak bunaltıcı olacağından en iyi çözümün kişilerin hassasiyet gösterdikleri şeylerin temel unsurlarını öğrenerek istenilen izinlerin buna göre düzenlenmesi olduğunu söylüyor. 

Burada önemli olan nokta ise bunun nasıl yapılacağı. Örneğin; fotoğraf galerisi ile işi olmayan uygulamalara farkında olmadan erişim izni veren bir kullanıcıdan bu konuda bir daha izin istenmesinin gerekmediği sonucu çıkartılamaz. Algoritmik olarak bir kullanıcı hakkında bu sonuca varılırsa mesela “ fotoğraf galerisi ile işi olmayan çok alakasız uygulamalara erişim izni verdiğinizi tespit ettik. Gerçekten telefonunuzda ki fotoğrafları kimlerin gördüğü umurunuzda değil ise bir daha sorup sizi rahatsız etmeyelim, ne dersiniz?” gibi bir sorunun sorulması gerekebilir. Tabi ki ifade edilmek istenilen şeyin daha uygun bir dil ile anlatılmasında fayda olacaktır. 
İstenilen izinlerden dolayı kurmadığınız uygulamalar oluyor mu? Oy Ver 531 kişi oy verdi. Sonuçları Göster  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8685 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Android, Cep İşletim Sistemleri ve Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim