Anlık Bildirim

Haziran ayının başında Çin hükümeti yeni siber güvenlik yasasını duyurmuş ve yasa uyarınca yabancı teknoloji şirketlerinin, Çinli bir şirketle ortak olmak şartıyla, kendi veri merkezlerini kurmalarına izin vermişti. Bu kararın ardından kendi veri merkezini kurmak için kolları sıvayan Apple, Guizhou Cloud Big Data Industry şirketiyle birlikte Çin’in Guizhou eyaletinde kendisine ait bir veri merkezi kuracağını duyurdu.

 

 

Apple sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre kurulacak veri merkezi Apple’ın 1 milyar dolarlık yatırımın bir parçası olacak. Sözcü veri merkezinin Apple’ın ürün ve hizmetlerinin hızı ve güvenilirliğini arttıracağını ve şirketin geçen ay kabul edilen düzenlemelere uyumlu bir hale geleceğini belirtti. Apple ayrıca bu veri merkezini açmakla birlikte ülkedeki yeni siber güvenlik kurallarına uygun olarak veri saklama alanında değişiklik yapan ilk yabancı şirket olacak.

 

Düzenleme Tartışmalara Neden Oldu 

Çin hükümetinin siber güvenlik alanında hazırladığı diğer yasal düzenlemelerde olduğu gibi geçen ay yürürlüğe giren yeni siber güvenlik kuralları da net ifadeler içermiyor ve aslında yabancı şirketler için anlaşılması oldukça zor ancak yetkililer, yasanın yabancı firmaları dezavantajlı hale getirmek için tasarlanmadığını ve siber saldırı ve terörizm tehdidine tepki olarak hazırlandığını ileri sürüyor. Yabancı ticari gruplar ise yeni siber güvenlik kurallarının, yerel oluşumları desteklemek adına uygulanan sanayi politikasının bir parçası olduğunu söyleyerek yasaların yerli olmayan şirketlere haksız yere ayrımcılık yaptığını iddia ediyor.

 

Çin’de yabancı teknolojiye olan güvenin simgesi haline gelen Apple, ülkede faaliyetlerini sürdürürken hükümetle karşı karşıya gelmemek adına bazı kararlar almak zorunda kalmıştı. Geçtiğimiz yıl Çin’in popüler yolculuk paylaşım uygulaması Didi’ye 1 milyar dolarlık yatırım yapan Apple, bu yılın başlarında ise ülkede iki Ar-Ge merkezi açacağını duyurmuştu.

 

Apple da Sansüre Uğradı 

Şirket bu uyumluluk hamleleri ile pek çok yabancı firmanın aksine Çin pazarında tutunup önemli kazançlar elde etse de Çin’in sansür politikasından nasibini almış ve iBooks Store ile iTunes Movies uygulamalarını Çin’de tanıttıktan sadece 6 ay sonra kaldırmak zorunda kalmıştı. Apple ayrıca sansür politikası gereği AppStore’daki bazı uygulamaları da sebebini açıklamaksızın kaldırmıştı. 

 
Yakın zamanda açılması beklenen veri merkezi Apple'ın ülkedeki ilk veri merkezi olacak ancak Amazon, Microsoft ve IBM gibi şirketler bulut servisleri sundukları için birkaç yıl önce ülkede veri merkezi açma hakkına sahip olmuşlardı ve kendilerine ait veri merkezlerini açmışlardı. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim