Anlık Bildirim

Bilim adamları plastik yiyen mantar geliştirdi

Bilim adamları plastik yiyen mantar geliştirdi


Dünyada en büyük çevre sorunlarından birisi plastik atıklar ve plastik atıklar yüzlerce yıl doğada çözünmeden kalabiliyor. Bu da su yollarının tıkanması veya hayvanların ölmesi gibi pek çok zarara sebep oluyor. Fungi Mutarium projesi ise plastiğin çözünebilmesi konusunda önemli bir adım atmayı istiyor. 

Avusturyalı tasarımcılar ve Hollandalı mikrobiyoloji uzmanları tarafından yürütülen Fungi Mutarium projesi plastik ile beslenen mantar üretmeyi amaçlıyor. Projede cam bir fanus içerisinde mini bir mantar tarlası oluşturulmuş. Ancak burada mantarlar topraktan yetişmiyor. Aksine yapay kozalar içerisinde büyütülüyor. 

Bilim adamları şeker, nişasta ve agar gibi bileşenlerden oluşan bu yapay kozanın içerisine miselya karışımı ekliyor. Miselya mantarın iplik şeklindeki bölümlerine verilen ad ve daha önce haberini yaptığımız çözünebilir insansız hava araçlarının gövdesinde de kullanılıyor. 

Koza içerisine bu miselyalar atıldıktan sonra üzerine de küçük plastik parçaları ekleniyor. Aylar süren gelişimden sonra mantarlar bu plastikler ve yapay koza ile beslenerek büyümüş oluyor. Ayrıca bu mantarların tadı da oldukça lezzetli oluyor. 

Ekip mantarların zehirli atıkları ve plastik gibi katı atıkları çözebilme yeteneğinden yararlanıyor. Projede kullanılan iki mantar türü Schizophyllum Commune ve Pleurotus Ostreatus şeklinde sıralanıyor ve dünyanın hemen her ülkesinde bulunan veya kullanılan türler. 

Fungi Mutarium henüz dev plastik atıkları eritebilecek kadar kapasiteli bir proje değil. İlerleyen safhalarda bilim adamları hem ortamın şartlarını değiştirerek hem de mantarların genetiği ile oynayarak daha hızlı plastik tüketimi gerçekleştirmeyi umut ediyor. Tabi bunların gerçekleşmesi için ekibin finansal desteğe ihtiyacı var. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1835 kez okundu.
26 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim