Anlık Bildirim

CRISPR son zamanlarda bilim dünyasında bir hayli popüler bir başlık haline geldi. Tabi bu durumda tekniğin potansiyeli ve etkilerinin payı büyük. Yeni çalışmalar da bunu doğrular nitelikte.

HPV tespiti

Habere konu olan deneyler 3 farklı ekip tarafından gerçekleştirilmiş ki bunlardan ilkinde uzmanlar tek zincirli DNA yapılarını da kesebilen bir CRISPR türü olan Cas12a'yı keşfetmişler. Bunun sonucunda ise HPV'nin iki türünün tespitini gerçekleştirebilmişler.

CRISPR'ın kullanım alanları nelerdir Tam Boyutta Gör
 

Uzmanlar, aktarılanlara göre HPV'nin varlığını belirten ve floresan sinyali üretebilen DNA kısmını CRISPR'ın parçalamasıyla bunu farketmişler. Ayrıca yeni tekniğin 1 dolardan daha az bir maliyetinin olduğu ve 1 saatten biraz fazla bir süre içerisinde uygulanabildiği de gelen diğer detaylar arasında.

SHERLOCK 2.0 ile Zika virüsü ve Dang Humması teşhisi

CRISPR konusunda öncü bir diğer laboratuarda gerçekleştirilen araştırmada ise geçtiğimiz yıl yine aynı yerde geliştirilen SHERLOCK sistemi biraz daha geliştirilerek kandaki Zika virüsünü ve Dang Humması'nı tespit edebilir hale getirilmiş.

CRISPR'ın kullanım alanları nelerdir Tam Boyutta Gör
 

SHERLOCK 2.0 adı verilen sistem bunun için Cas13 ve Csm6 enzimlerini kullanırken bir önceki tekniğe göre de 3 kat daha verimli çalışmakta. Üstelik uzmanlar bilimsel gelişmeler için önemli bir kıstas olan uygulanabilirliği de enzimleri bir kağıt şerit üzerinde birleştirerek muazzam bir seviyeye çekmişler.

 

Öte yandan çalışmanın liderlerinden Jonathan Gootenberg, yaptığı konuşmada yeni tekniğin farklı enzimlerin bir arada oluşundaki avantajının yanı sıra, normalde elde edilemeyen bazı detaylara da erişme imkanı sunmasıyla oldukça büyük bir gelişme olduğuna ve biyokimyanın geldiği noktayı gözler önüne serdiğine dikkat çekti.

CRISPR'ın kullanım alanları nelerdir Tam Boyutta Gör
 

Hücrenin geçmişi öğrenilebiliyor

Son olarak Harvard Üniversitesi'nden David Liu'nun yayınladığı çalışmada ise hücrelerin başından geçenlerin ne zaman meydana geldiği dahi tespit edilebilmiş. Şu ana dek bilim dünyasında hücrelerin maruz kaldığı etkenleri belirleyebilmek bir hayli zor iken CRISPR ile artık bu da kolaylaşmışa benziyor.

Uzmanlar CRISPR'u bu amaçla iki farklı metod halinde uygulamış. İlkinde CRISPR'ın bakterinin kimyasallara ve antibiyotiklere temas eden plamidini parçalamasıyla elde edilen genetik materyal geride kalanlara oranlanarak olayın ne sıklıkla gerçekleştiği öğrenilebilmiş.

CRISPR'ın kullanım alanları nelerdir Tam Boyutta Gör
 

İkincisinde ise DNA'ın dizilimi etkenlere bağlı olarak CRISPR aracılığıyla değiştirilmiş ki böylelikle genetik materyalin incelenmesiyle hücrenin geçmişteki maruz kaldığı olayların zamanı belirlenebilmiş.

Sözlerimizi noktalarken, her üç çalışmanın da yaygın kullanıma geçmeden önce bazı testlerden geçmesi gerekiyor. Bununla birlikte hepsinin ortak noktası şu ki CRISPR hastalıkların tedavisinin ötesinde dudak uçuklatan bir kullanım potansiyeline sahip. Dolayısıyla gelecekte söz konusu tekniği bir çok alanda kullanmamız olası. İlerleyen günlerde gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim