Anlık Bildirim

IDF 2010: Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşması

Yarıiletken endüstrisinin merakla beklediği Intel Geliştiriciler Forumu 2010, Paul Otellini'nin açılış konuşmasıyla birlikte resmen başladı. Tüm dünyadan binlerce katılımcıya ev sahipliği yapan ve adeta bir teknoloji şovuna dönüşen IDF 2010 kapsamında Intel'deki vizyon değişikliği ile birlikte yeni nesil Sandy Bridge işlemcileri ve sektörün gidişatına yön vermesi beklenen teknik yenilikler masaya yatırıldı. Ana sunumlara ek olarak Intel'in, mikroişlemci tasarımında uzman üst düzey mühendisleri, pek çok konuda özel oturumlar düzenleyerek merak ettiğimiz soruları yanıtlıyorlar. IDF 2010 etkinliğinin ilk gününü kapsayan bu haberimizde tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşmasını sizler için özetledik.

Paul Otellini sahneye çıkıyor; Dönüşüm içerisindeki Intel'in dümeni onun kontrolünde!

IDF 2010: Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşması

Intel tepe yöneticisi Paul Otellini

Tahmin edilenin aksine Intel tepe yöneticisi (CEO) Paul Otellini, mühendislik geçmişine sahip bir yönetici değil. Ancak Otellini'yi farklı kılan, ekonomi konusundaki dehası ve şirket yönetimindeki başarısı. Intel gibi alanında lider firmalarda ortaya konan uzun vadeli planlar, yönetici değişikliklerinden pek etkilenmese ve devamlılık esas olsa bile, Otellini dönemiyle birlikte Intel'de daha önce tanık olmadığımız bir hızda dönüşüm yaşandığını ve şirketin çekirdek işlerdeki başarısını farklı alanlardaki yeni iş modelleriyle zenginleştirdiğini görüyoruz. Sadece birkaç hafta içerisinde yaklaşık 10 milyar dolarlık iki satın alma gerçekleştiren Intel'de, Paul Otellini'nin IDF 2010 konuşması, beklendiği gibi bu satın almalar ekseninde, ağırlıklı olarak şirketin dönüşümü üzerine oldu. Otellini'nin konuşması üç ana başlık altında gerçekleşti ki onları şu şekilde sıralayabiliriz;

- Intel'deki Dönüşüm
- Bilgi-İşlemin Temel Esasları
- Akıllı Evrim

IDF 2010: Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşması

Paul Otellini, adeta gelenek haline getirdiği üzere konuşmasına küresel bilgisayar pazarının son durumunu değerlendirerek başladı. Piyasa analizleri yapan bağımsız araştırma kuruluşlarından Gartner'ın son araştırmasını katılımcılarla paylaşan Otellini, 2010 itibariyle her gün 1 milyon yeni bilgisayar satıldığını, tahminlere göre 2012 itibariyle yıllık PC satışının 500 milyonu bulacağını ve ekonomik kriz sonrasında sektörün yeniden hızlı bir ivmelenme içerisine girdiğini söyledi. Bilgisayar satışlarındaki artışta, akıllı cihazların da önem arz ettiğini ve hızlı bir yaygınlaşma içerisinde olduklarını söyleyen Paul Otellini, kişisel bilgisayar deneyimlerine yönelik sürecin yeni segmentlerle hızlandığını, çalışmaların masaüstü sistemler, dizüstü bilgisayarlar ve netbook'larla birlikte, akıllı telefonlar, tabletler, akıllı televizyonlar ve gömülü sistemleri de kapsadığını açıkladı.

Intel'deki Dönüşüm: Sadece Çip Üreten Firmadan, Bilgi-İşlem Çözümlerine Uzanan Radikal Değişim

Paul Otellini, Intel'deki dönüşümü anlatırken adeta farklı bir havaya büründü. Yaşadığı heyecan salonun en arkasındaki katılımcılar tarafından dahi hissedilirken o, 2000'lerin başında en iyi işlemcilere imza atan mühendislik firmasının, bugün artık farklı bir kimliğe sahip olduğunu, çekirdek işlerdeki başarı katlanarak devam ederken, sadece silikon odaklı bir strateji yerine, servis, yazılım ve platform kapsamlı yeni bir bilgi-işlem yapılanması oluşturduklarını ve çözüm sunan ve bir yapı haline geldiklerini ifade etti.

Intel'deki dikkat çekici dönüşüm: 2000'lerde sadece çip üretimine yoğunlaşan firma bugün komple çözümler sunan bir kimliğe büründü.

Çip üretimi ve platform çözümleri, Intel'in geçmişten günümüze en büyük uzmanlık alanları arasında yer alıyor. Servis ve yazılım sağlayıcılığı ise Intel'in gelecek için büyük önem verdiği bir alan ve Paul Otellini, daha önce satın aldıkları Wind River firmasının sahip olduğu bilgi- birikiminin önemli rol oynadığını ifade etti.

Bilgi-İşlemin Esasları: Üç Ayaklı Yapı

Paul Otellini'nin konuşmasında, üzerinde durulan ikinci başlık "Bilgi-İşlem Temelleri" idi. Otellini açıklamasında, Intel için bilgi-işleminin üç ayaklı bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi ki bunlar; Enerji verimli performans, güvenlik ve internet erişimi. Enerji verimliliği konusunda iddialı açıklamalar yapan Otellini, işlemci geliştirme sürecine Moore yasası ekseninde devam ettiklerini, 65nm'den 32nm'ye olan süreçte çok daha düşük transistöre kaçaklarını mümkün kıldıklarını ve çevirme hızındaki artışa bağlı olarak daha yüksek transistör performansı elde ettiklerini ve tüm bunları yüksek enerji verimliliği içerisinde sunduklarını ifade etti. Bilgi-İşlem teknolojilerinin ikinci ayağı olan güvenlik için vPro teknolojisinin hali hazırda var olduğunu ve her yeni platform güncellemesiyle birlikte daha fazla özellik kazandığını belirten Otellini, 8 milyar dolara yakın bir bedelle satın alınan McAffee'nin firmanın geleceği için büyük önem arz ettiğini söyledi. Güvenli yazılımlar olmadan güvenli donanımlar olamayacağını söyleyen Otellini, üçüncü ayak olan internet erişiminin ise tüm bu gelişmelerin son noktası olduğunu ve geniş bant internet kullanımının sürekli arttığını dile getirdi. WiFi ve WiMAX konusunda Intel'in sektöre öncülük ettiğine dikkat çeken Paul Otellini, yakın zamanda satın aldıkları Infineon'un mobil iletişim yongaları geliştiren bölümü sayesinde 3G ve LTE (Long Term Evolution) bağlantı teknolojilerinde çok daha aktif bir rol üstlenebileceklerini de sözlerine ekledi.

IDF 2010: Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşması

IDF 2010: Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşması

Artan Platform Yetenekleri

Paul Otellini, Intel olarak mevcut platform yeteneklerini geliştirmek ve yenilerini eklemek için çok ciddi yatırımlar yaptıklarını söyledi. Kullanıcı ara birimi, depolama, medya, yönetilebilirlik ve I/O gibi konularda önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Otellini, bu konudaki gelişmelerin en iyi, entegre grafik performansındaki artış ile örneklendirilebileceğini söyledi. Üç yıl önce düzenlenen IDF 2007 etkinliğinde, entegre grafik performansını 2010'a kadar 10 kat arttıracakları söylemini hatırlatan Otellini, bugün gelinen noktada entegre grafik performansını 25 kat arttırdıklarını, 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan Sandy Bridge tabanlı işlemcilerin sunacağı gelişmiş grafik performansının, bu alandaki yatırımlara örnek teşkil ettiğini belirtti.

IDF 2010: Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşması

Akıllı Evrim

Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin gerçekleştirdiği açılış konuşmasının son kısmını, Sandy Bridge tabanlı yeni nesil işlemciler oluşturdu. Intel tarafından ikinci jenerasyon Core işlemci ailesi olarak tanımlanan Sandy Bridge kod adlı yeni nesil işlemcilerin akıllı performans ve gelişmiş görsel deneyim sunacağını ifade eden Otellini, yeni nesil işlemci ailesi için performans, güç yönetimi ve özellikle de grafik konusunda ciddi çalışmaların yapıldığına dikkat çekerken teknik detaylara çok fazla inmedi ve o kısmı Intel Mimari Grup Başkanı David (Dadi) Perlmutter'e bıraktı. Masaüstü bilgisayarların evlerdeki merkezi sistem görevini üstleneceğine değinen Otellini, geleceğin "akıllı" cihazlarda olduğunu ve bunlar arasında, akıllı bilgisayarlar ile birlikte akıllı telefonlar, akıllı kişisel cihazlar, akıllı televizyonlar, araç-içi akıllı bilgi eğlence sistemleri ve akıllı ev enerji yönetim sistemlerinin olduğunu söyledi.

IDF 2010: Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşması

ARM'ın kontrolündeki akıllı telefon ve tablet bilgisayar pazarları için hazırlıklarına devam eden ve orta-uzun vadede pazar lideri olmayı hedefleyen Intel'de, şirketin tepe yöneticisi Paul Otellini, kendi geliştirdikleri teknolojilerle fark yaratacaklarını belirtti. Hatırlanacağı üzere daha önceki bir haberimizde, Intel'in akıllı telefon pazarında Arttırılmış Gerçekçilik teknolojisini kullanarak avantaj sağlamayı hedeflediğinden bahsetmiştik. Atom işlemcili tablet bilgisayarlara büyük önem veren Intel, pazarda fark yaratmak için stratejik bir hamle ile kısaca WiDi olarak bilinen Kablosuz Görüntü Aktarma Teknolojisini tabletlere entegre etmeye başlıyor. Bu teknolojili sayesinde kullanıcılar tablet bilgisayarlarını uygun şartlar altında kablosuz olarak televizyona bağlayabilecek ve diledikleri çoklu ortam içeriğini kablosuz olarak daha büyük ekranda izleyebilecekler. Çalışmalarına devam eden Intel, WiDi teknolojili tabletlerin 2011'de yaygınlaşacağını belirtiyor.

IDF 2010: Intel tepe yöneticisi Paul Otellini'nin açılış konuşması

Intel, WiDi (Wireless Display) teknolojili tabletler hazırlıyor.

Paul Otellini konuşmasının sonunda dikkat çekici bir başka bilgi daha paylaştı. IDC tarafından hazırlanan rapor, bilgi-işlem dünyasının geleceğini gözler önüne serer nitelikte zira 2020 yılında 50 trilyon gigabyte veri, 2 trilyon finansal işlem, internete bağlı 31 milyar cihaz, internete bağlı 4 milyar insan ve 25 milyon aplikasyon olacağını öngörülüyor. İşte bu rapora değinen Paul Otellini, 2020 yılı geldiğinde Intel'in bugün olduğu gibi yarın da doğru yerde olmayı sürdüreceğini, bu yönde aralıksız bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim