Anlık Bildirim

Depresyonu mobil uygulama ile tespit edebilmek mümkün

Mobil cihazların günümüzde entegre olarak veya aksesuar yardımıyla şeker, nabız, tansiyon gibi yaşam değerlerine ölçebildiğine ve istatistik haline getirebildiğine şahit oluyoruz. Fiziksel ölçümlere dayanan değerlerin yanında anlaşılması daha zor olan psikolojik rahatsızlıklar da mobil cihazların elinden kurtulamamış görünüyor. 

Illionis Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen Purple Robot adındaki uygulama akıllı telefonlardaki sensörleri kullanarak veriler topluyor ve kullanıcıların depresyona olan eğilimlerini yüksek oranda tahmin edebiliyor. 

Dünya nüfusunun şu anda en az yüzde 17'sinin hayatlarının bir döneminde depresyona girmiş olabilecekleri tahmin ediliyor. Sayısı milyarları geçen akıllı telefonlar sayesinde depresyon riskini tahmin edebilmek ileride büyük bir kolaylık sağlayacak. 

Araştırma ekibi iki hafta boyunca 28 kişilik bir denek grubu üzerinde uygulamayı denemiş. Purple Robot bu süre zarfında deneklerin konumunu, konum değişimlerini, mesajlaşma ve konuşma alışkanlıkları gibi değerleri işleyerek 9 kategorilik bir analiz testinde toplamış. 

Örneğin deneklerin konum değiştirmelerini analiz eden uygulama yüzde 87'sinin depresyon riski taşıdığını ortaya koymuş. Telefonla hiç konuşmayan ancak mesajlaşma, oyun gibi faaliyetlerde bulunan deneklerin de yüzde 74 oranında depresyon riski taşıdığını belirtmiş. 

Elde edilen veriler şimdilik sadece ortalama depresyon risk oranını gösterdiği için kesin olarak depresyon teşhisinden bahsetmek mümkün değil. Ayrıca deneklerin telefonlarında örneğin GPS bulunmadığı takdirde ölçümler yapılamayabiliyor. Bu bakımdan yanlış sonuçlar çıkabileceği de belirtiliyor. 

Araştırma ekibi önümüzdeki aylarda daha kalabalık gruplar ile uzun süreli deneyler yapmayı planlıyor. Bu süreçte konuşma süreleri, otururken veya ayakta konuşma gibi yeni kategoriler de testlere dahil edilecek ve daha kesin sonuçlar elde edilmeye çalışılacak. Ayrıca uygulamanın bipolar bozukluk için de kullanılmasına çalışılıyor. 

Purple Robot uygulamasının ne zaman hayata geçeceğine dair bir yol haritası yok. Ancak uygulamanın gerçekten insanlığın yararına olduğunun tescil edilmesi için ABD ilaç komisyonu FDA onayından geçmesi gerekiyor. Bu da en iyi ihtimalle 2017 yılına kalabileceğini gösteriyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim