Anlık Bildirim

Dosya konusu : Exynos 7420'yi anlamak - Üretim süreçleri

Bu yılın en çok konuşulan yongasetlerinden birisi hiç şüphesiz Samsung Exynos 7420 oldu. Snapdragon 810 yongasetinin aşırı ısınma probleminin gündem olduğu bir dönemde görücüye çıkan Exynos 7420, tilki ve kalın ense arasındaki ilişkiyi de en iyi şekilde ifade ediyor. 

Snapdragon 810 yongasetinin aşırı ısınmasından muzdarip olan HTC One M9, Xperia Z4, Mi Note Pro gibi modeller buna paralel olarak satışlarda bekleneni veremezken, Exynos 7420 yongasetli Galaxy S6 serisi adeta şaha kalkmış durumda. 

Samsung yeni yongasetini tasarlarken pek çok faktörü biraraya getirerek en iyisini ortaya koymaya çalıştı. Tesislerine milyarlarca dolar yatırım yaparak 14nm üretim sürecine geçmeyi başaran Samsung, yeni yongasetini de bu sürece göre tasarladı ve şimdiye kadar ki en iyi yongasetini ortaya çıkardı. İsterseniz yazımıza 14nm üretim sürecinin yongasetine etkileriyle başlayalım:

Üretim süreçleri:

Uzun yıllardır hem kendisi için hem de farklı firmalar için yonga döküm hizmeti veren Samsung, yaptığı onmilyarlarca dolarlık yatırımın meyvelerini toplamaya başladı ve geçen yılın sonlarında 14nm üretim süreci ile üretilen ilk yongasetine imza attı. 

Üretim sürecinin geliştirilmesi ile ilgili jargonda zar alanının küçüldüğü ve enerji tüketiminin minimuma indirildiği klişesi vardır. Samsung Exynos 7420 ile bu faktörleri en iyi şekilde görebiliyoruz.

Cortex-A57 ve CortexA53 çekirdeklerini barındıran Exynos 7420 aslında Exynos 5433 yongasetini temel alıyor. Mimari ve yongaseti aynı kalsa da üretim süreci sayesinde pek çok optimizasyon yapıldığı için karşılaştırma açısından da iyi bir örnek oluşturuyor.

Samsung yeni yongasetinde 14nm FinFET üretim teknolojisini kullanıyor. Yüzgeçli yapısı sayesinde bu teknoloji güç sızıntılarını en aza indirirken, enerji tasarrufuna da olumlu katkı yapıyor. Üretim süreci tüm yongasetini etkilediği için ARM çekirdekleri ve grafik birimi de bundan nasibini alıyor. 

Yapılan ölçümlere göre 20nm fabrikasyon süreci ile üretilen Exynos 5433 113 milimetrekare alan kaplarkan, 14nm fabrikasyon süreci ile üretilen Exynos 7420 78 milimetrekare alan kaplıyor. Yani yaklaşık yüzde 31 civarında bir yerden kazanım sözkonusu. 

Yongaseti üzerindeki Cortex-A53 ve Cortex-A57 çekirdekleri yüzde 59'a varan oranlarda küçülme yaşamış. 6 çekirdekli Mali-T760 grafik grubu da shader çekirdekler sayılmazsa yüzde 56 civarında alandan tasarruf ediyor. Böylece ortaya 78.23 milimetrekarelik bir yongaseti alanı çıkıyor. 
                          
Dosya konusu : Exynos 7420'yi anlamak - Üretim süreçleri
 

Samsung yeni süreç ile sadece yongasetini küçültmekle kalmadı ayrıca daha verimli hücre kütüphaneleri kullanarak veya yoğun performans için optimize ederek fiziksel yerleşimi düzenleyebilme imkanına kavuştu. Böylece önceki yongasetlerinden çok daha küçük ancak çok daha güçlü bir sistem ortaya çıktı. 

Üretim sürecinin diğer bir faydası enerji tüketimi tarafında. Zar alanı küçülen çekirdekler haliyle daha az ısınıyor ve daha az enerji tüketiyor. Samsung ayrıca Cortex-M3 tabanlı Gelişmiş Güç Yönetimi adını verdiği bir teknoloji kullanıyor. Bu sayede voltajlar dinamik olarak ayarlanabiliyor ve çekirdeklerin performansını artırabiliyor. 

Voltaj anlamında da önemli kazanımlar mevcut. Örneğin Exynos 7420 yongasetindeki Cortex-A57 çekirdeği Exynos 5433'teki karşılığına göre 220-250 milivolt arasında daha az voltaj kullanıyor. Cortex-A53 çekirdeği ise 130-160 milivolt arasında daha az voltaj kullanıyor. Grafik birimi kümesi ise en yüksek hız sınırında 250 milivolt daha az voltaj çekiyor. 

Bellek arayüzünde ise 416MHz hız sınırına kadar Exynos 7420 yongaseti 575 milivolt değerinde tutulabiliyor. Exynos 5433 aynı senaryoda 750 milivolt seviyesinden seyrediyordu. Tüm bu değerler sayesinde Exynos 7420 yongaseti büyük bir voltaj tasarrufu sunabiliyor. 

Samsung voltaj desteği için Adaptive Voltage Scaling - AVS adı verilen bir teknolojiden faydalanıyor. Bu teknoloji ısı, yük ve işlemin uzunluğu gibi değerlere göre voltajı dinamik bir şekilde ayarlayarak enerji tüketimini ciddi oranda azaltabiliyor. 

Samsung geçen yıl 20nm fabrikasyon sürecini uygulamaya başlarken, TSMC'nin 28nm yüksek güçte üretim - HPM süreci karşısında avantaj yakalayamamıştı. Ancak 6-9 ay gibi kısa bir zaman diliminde 14nm FinFET sürecine geçmeyi başaran Samsung ve üretim ortağı Global Foundries, TSMC'nin önüne geçmiş durumda. TSMC'nin de bu yıl sonuna doğru 16nm FinFET+ üretim sürecine geçmesi bekleniyor ancak en azından bu yıl Samsung işin kaymağını yiyiyor diyebiliriz. 

Buraya kadar Exynos 7420 yongasetinin 14nm fabrikasyon sürecinde zar alanı ve enerji tüketimi açısından ne tür avantajlar elde ettiğinden bahsettik. Dosya konusunun devamında yeni sürecin performansa etkisine değineceğiz. Görüşmek dileğiyle... 

   
Dosya konusu : Exynos 7420'yi anlamak - Üretim süreçleri
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7230 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim