Anlık Bildirim

Günümüzde elektronik cihazların karşılaştığı en büyük dezavantajlardan birisi sıcaklık. Elektronik cihazların devrelerinde oluşan sıcaklık belirli bir seviyeyi geçtiği zaman öldürücü sonuçlar doğurabiliyor. Ayrıca enerji tüketimine de olumsuz yansıyor. Özellikle işlemcilerde ve ekran kartlarında aşırı ısınma büyük bir sorun.

Elektrik üreten işlemciler gerçek olabilir

Teknoloji dünyasının Ar-Ge bütçelerinin belirli bir kısmı bu dezavantajı gidermeye harcanıyor. Genelde temel mantık çeşitli yöntemlerle sıcaklığı belirli bir seviyede tutmak. Bununla birlikte Kaliforniya Berkeley Üniversitesi önemli bir teknoloji geliştirdi.

Normalde bir maddenin iki farklı tarafındaki büyük sıcaklık farklarından elektrik üretebilen çözümler mevcut. Bunlar termoelektrik prensibi üzerinde çalışıyor ancak küçük sıcaklık farklarında işe yaramıyor.

Araştırmacı ekibinin geliştirdiği çözüm ise piroelektrik enerji dönüşümünü temel alıyor. İnce bir film devrelerden üretilen sıcaklığı elektrik enerjisine dönüştürebiliyor. Avantajı ise 100 derece altındaki sıcaklık farklarını da elektrik enerjisine dönüştürebilmek.

Bahse konu filmleri barındıran ilk prototip cihazlar sadece 50nm-100nm arasında kalınlığa sahipler. Bu bakımdan elektronik devrelere entegre edildiğinde alan sıkıntısı da yaşanmayacak. İlk örneklerin yüzde 19 civarında bir dönüştürme verimliliğine sahip olduğu ifade ediliyor ki bu bir rekor. Şimdilik bu teknolojinin ne zaman gerçek hayata geçeceğine dair bir bilgi yok.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim