Günümüzde elektronik cihazların karşılaştığı en büyük dezavantajlardan birisi sıcaklık. Elektronik cihazların devrelerinde oluşan sıcaklık belirli bir seviyeyi geçtiği zaman öldürücü sonuçlar doğurabiliyor. Ayrıca enerji tüketimine de olumsuz yansıyor. Özellikle işlemcilerde ve ekran kartlarında aşırı ısınma büyük bir sorun.
İlginizi Çekebilir
Elektrik üreten işlemciler gerçek olabilir
Teknoloji dünyasının Ar-Ge bütçelerinin belirli bir kısmı bu dezavantajı gidermeye harcanıyor. Genelde temel mantık çeşitli yöntemlerle sıcaklığı belirli bir seviyede tutmak. Bununla birlikte Kaliforniya Berkeley Üniversitesi önemli bir teknoloji geliştirdi.
Ayrıca Bkz. "DonanımHaber iOS uygulaması AppStore’da yayında!"Normalde bir maddenin iki farklı tarafındaki büyük sıcaklık farklarından elektrik üretebilen çözümler mevcut. Bunlar termoelektrik prensibi üzerinde çalışıyor ancak küçük sıcaklık farklarında işe yaramıyor.
Araştırmacı ekibinin geliştirdiği çözüm ise piroelektrik enerji dönüşümünü temel alıyor. İnce bir film devrelerden üretilen sıcaklığı elektrik enerjisine dönüştürebiliyor. Avantajı ise 100 derece altındaki sıcaklık farklarını da elektrik enerjisine dönüştürebilmek.
Bahse konu filmleri barındıran ilk prototip cihazlar sadece 50nm-100nm arasında kalınlığa sahipler. Bu bakımdan elektronik devrelere entegre edildiğinde alan sıkıntısı da yaşanmayacak. İlk örneklerin yüzde 19 civarında bir dönüştürme verimliliğine sahip olduğu ifade ediliyor ki bu bir rekor. Şimdilik bu teknolojinin ne zaman gerçek hayata geçeceğine dair bir bilgi yok.
https://newatlas.com/pyroelectric-film-energy-waste-heat/54233/ Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Yani ekrem kopyala yapıştır haber yapmış yine