Anlık Bildirim

GeForce 700 serisi geliştirilmiş Kepler mimarisini kullanacak

Kepler mimarisi ile hem performans hem de enerji verimliliğinde liderliği ele geçiren Nvidia, önümüzdeki yılı radikal bir mimari güncellemesi yerine optimize edilmiş "Kepler Refresh" tasarımını sunarak geçirebilir. Şirketin güncel yol haritasına göre Kepler mimarisi yerini Maxwell tasarımını bıracak ancak üretim teknolojilerinde yaşanan bazı sıkıntılar, Nvidia'nın Maxwell tabanlı tamamiyle yeni GPU tasarımlarını 2014 yılına kaydırmasına neden olacak gibi görünüyor. Henüz Nvidia tarafından yapılmış resmi herhangi bir açıklama olmasa da, GeForce 700 serisinin hem performans hem de yeni özellik bazında güncellemeler yapılmış Kepler Refresh tasarımını temel alması kuvvetle muhtemel görünüyor. Nvidia'nın tek grafik işlemcili en hızlı ekran kartı olan GeForce GTX 680'in önümüzdeki Mart ayı öncesinde yerini GeForce GTX 780'e bırakması, yeni tasarımın performans ve enerji verimliliği noktasında %25-30 seviyesinde avantaj sağlaması bekleniyor.
20nm fabrikasyon sürecinin kullanılacak Maxwell mimarisine sahip grafik işlemci ailesi Nvidia için büyük önem taşıyor. Yeni tasarım ile birlikte Nvidia aynı zamanda Project Denver adını verdiği gizli çalışmasını da endüstrinin beğenisine sunacak. Bu proje kapsamında şirket, ARMv8 mimarisini temel alan ve 64-bit desteği sunan işlemci çekirdeklerini de içerecek. Yeni tasarım anlayışının mobil cihazlar için geliştirilen Tegra ailesinden süper-bilgisayarları hedef alan Tesla serisine kadar geniş bir alanda kullanılması, farklı segmentlere yönelik olarak farklı adetlerde grafik işlem kümeleri ve ARM çekirdeklerine sahip, ileri seviyede ölçeklenebilir ürün gamının oluşturulması bekleniyor. Diğer taraftan Nvidia'nın mevcut Kepler tasarımını üç farklı GPU modeli etrafında şekillendireceği ve bunların masaüstü performans modelleri için GK104 GPU'su, giriş seviyesi ekran kartları ve mobil ürünler için GK107 GPU'su ve yüksek başarımlı bilgi işlem sistemleri için de GK110 GPU'su olacağı ifade ediliyor. Tabi GeForce 650 serisinde kullanılacağı düşünülen GK106 GPU'sunun akıbeti ise şu an belli değil ve GK104 adı altında çekirdek sayısı düşürülmüş yeni bir GPU türevinin oluşturulması da muhtemel.
Tekrar geleceğe yönelik ürünlere dönmek gerekirse, Maxwell mimarisinin oyunun kurallarını değiştiren radikal bir tasarım olacağı hem Nvidia hem de çeşitli endüstri kaynakları tarafından zaman zaman dile getirilmekte. Yüksek veri transferine olanak tanıyan yeni bir iç bağlantı teknolojisinin kullanılacağı konuşulan tasarım ile birlikte Nvidia'nın mevcut hedef segmentlerine yeni kategoriler ekleyerek farklı ürünlerin hazırlanmasına zemin hazırlamak istediği de ifade ediliyor. Öte taraftan ARM uyumlu Windows RT işletim sistemi de Nvidia'nın merakla beklediği gelişmelerden bir diğeri zira şirket Tegra platformu üzerinde çalışan Windows RT işletim sistemli ultra-ince dizüstü bilgisayar tasarımları için hali hazırda Microsoft ile yakın bir işbirliği içerisinde. Maxwell tasarımı ile birlikte bu tasarımların daha da yaygınlaşması ve hem performans hem de batarya kullanımında ciddi gelişmeler kaydedilmesi bekleniyor. AMD'nin Sea Islands serisi Radeon HD 8000 ekran kartlarına karşı Kepler Refresh tabanlı GeForce 700 serisini göreceğiz. İki firma için de daha radikal değişikliklere gebe gelişmeler ise 2014 yılı içerisinde yaşanacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3518 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kepler, nvidia ve maxwell
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim