
Kepler mimarisi ile hem performans hem de enerji verimliliğinde liderliği ele geçiren Nvidia, önümüzdeki yılı radikal bir mimari güncellemesi yerine optimize edilmiş "Kepler Refresh" tasarımını sunarak geçirebilir. Şirketin güncel yol haritasına göre Kepler mimarisi yerini Maxwell tasarımını bıracak ancak üretim teknolojilerinde yaşanan bazı sıkıntılar, Nvidia'nın Maxwell tabanlı tamamiyle yeni GPU tasarımlarını 2014 yılına kaydırmasına neden olacak gibi görünüyor. Henüz Nvidia tarafından yapılmış resmi herhangi bir açıklama olmasa da, GeForce 700 serisinin hem performans hem de yeni özellik bazında güncellemeler yapılmış Kepler Refresh tasarımını temel alması kuvvetle muhtemel görünüyor. Nvidia'nın tek grafik işlemcili en hızlı ekran kartı olan GeForce GTX 680'in önümüzdeki Mart ayı öncesinde yerini GeForce GTX 780'e bırakması, yeni tasarımın performans ve enerji verimliliği noktasında %25-30 seviyesinde avantaj sağlaması bekleniyor.
20nm fabrikasyon sürecinin kullanılacak Maxwell mimarisine sahip grafik işlemci ailesi Nvidia için büyük önem taşıyor. Yeni tasarım ile birlikte Nvidia aynı zamanda Project Denver adını verdiği gizli çalışmasını da endüstrinin beğenisine sunacak. Bu proje kapsamında şirket, ARMv8 mimarisini temel alan ve 64-bit desteği sunan işlemci çekirdeklerini de içerecek. Yeni tasarım anlayışının mobil cihazlar için geliştirilen Tegra ailesinden süper-bilgisayarları hedef alan Tesla serisine kadar geniş bir alanda kullanılması, farklı segmentlere yönelik olarak farklı adetlerde grafik işlem kümeleri ve ARM çekirdeklerine sahip, ileri seviyede ölçeklenebilir ürün gamının oluşturulması bekleniyor. Diğer taraftan Nvidia'nın mevcut Kepler tasarımını üç farklı GPU modeli etrafında şekillendireceği ve bunların masaüstü performans modelleri için GK104 GPU'su, giriş seviyesi ekran kartları ve mobil ürünler için GK107 GPU'su ve yüksek başarımlı bilgi işlem sistemleri için de GK110 GPU'su olacağı ifade ediliyor. Tabi GeForce 650 serisinde kullanılacağı düşünülen GK106 GPU'sunun akıbeti ise şu an belli değil ve GK104 adı altında çekirdek sayısı düşürülmüş yeni bir GPU türevinin oluşturulması da muhtemel.
Tekrar geleceğe yönelik ürünlere dönmek gerekirse, Maxwell mimarisinin oyunun kurallarını değiştiren radikal bir tasarım olacağı hem Nvidia hem de çeşitli endüstri kaynakları tarafından zaman zaman dile getirilmekte. Yüksek veri transferine olanak tanıyan yeni bir iç bağlantı teknolojisinin kullanılacağı konuşulan tasarım ile birlikte Nvidia'nın mevcut hedef segmentlerine yeni kategoriler ekleyerek farklı ürünlerin hazırlanmasına zemin hazırlamak istediği de ifade ediliyor. Öte taraftan ARM uyumlu Windows RT işletim sistemi de Nvidia'nın merakla beklediği gelişmelerden bir diğeri zira şirket Tegra platformu üzerinde çalışan Windows RT işletim sistemli ultra-ince dizüstü bilgisayar tasarımları için hali hazırda Microsoft ile yakın bir işbirliği içerisinde. Maxwell tasarımı ile birlikte bu tasarımların daha da yaygınlaşması ve hem performans hem de batarya kullanımında ciddi gelişmeler kaydedilmesi bekleniyor. AMD'nin Sea Islands serisi Radeon HD 8000 ekran kartlarına karşı Kepler Refresh tabanlı GeForce 700 serisini göreceğiz. İki firma için de daha radikal değişikliklere gebe gelişmeler ise 2014 yılı içerisinde yaşanacak.
Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



donanimhabercom
Instagram
Takip Et
Evcil hayvanların yerini almaya aday yapay zekaya sahip tüylü robot
Bu iddiaya pek katılmıyorum. Yani Performans/Watt konusunda Kepler'in mevcut hali üzerine %25-30 verimlilik getirecek bir yenilik sunulacağını sanmam. Zira hem Kepler'in P/W oranı oldukça başarılı hem de GK110'un oyuncu gpu'su oluşturmak amacı ile tasarlanmadığı biliniyor. Tam tersine verimliliğin düşmesi muhtemel. Tabi gpu'nun çok büyük olması sebebiyle de P/W'ın gerileyeceği kesin gibi bir şey.
Eğer burada iddia edilen şey salt performansın %25-30 artacağı ise ona da inanmıyorum. Çünkü Nvidia resmi olarak GK110'un yapısını açıklayarak, gpu'nun 7,1 milyar transistörden oluşacağını açıkladı. Bu transistör sayısı tam olarak GK104'ün 2 katı, hatta küçük bir küsüratla 2 katının üstünde. Aynı yapıda 15 SMX'e sahip, 2880 CC'lu bir gpu'dan bahsediliyor. Hemen bir önceki seriye bakalım: GF110, 512 CC'lu ve 772mhz bir gpu idi. GF114 ise 384 CC'lu 822mhz bir gpu idi. Gpu'ların transistör sayısı farkı, 3,05 milyar - 1,95 milyar = 1,1 milyar. Zar alanları farkına bakarsak 520mm^2 - 332mm^2 = 188mm^2. Performans farkı ise %40 kadardı.
Şimdi GK110'un açıklanan bilgilerine göre GK104 ile karşılaştıracak olursak, 2 kat transistör, neredeyse 2 kat zar alanı, %87,5 artan birim sayısı, en aşağı %50 kadar artacak olan bellek bant genişliği ile GK110'un kullanılacağı kartın GTX680'den en az %50 performanslı olması beklenebilir. Hatta bu beklentiyi daha da yukarı çekmek mümkündür. GK110'un zar alanının GT200'e benzeyecek olması sebebiyle bir diğer örnek olarak G92 - GT200 farkları da dile getirilebilir. GT200 sunulduğunda, G92'li 9800gtx üzerine %60 performans farkı sunmuş, sürücüler ve yeni oyunlarla bu fark daha artmıştır. Tabi G92 gpu'lu kartlardaki bellek hede hödölerini hesaba katmıyorum. Yoksa iş derinleşir. Bu bellek mevzularının bir benzerinin GK104'te de olduğu söylenebilir. Açıkça ortadadır ki GK104'e (oyuna göre) 192 GB/sn bellek bant genişliği yetmemektedir. Bu da gpu'yu sınırlandırmaktadır. Ancak artan bellek veri yolu genişliği ve bellek hızları ile GK110'da bellek bant genişliğinin sıkıntı olmayacağını düşünmek mümkündür.
Son olarak yüksek nod ilerlemelerinde her zaman eski nod'a göre yeni nod'un performansı 2 kat ve biraz üzerinde artırdığı görülmektedir. Misal, 110nm'de G70, 90nm'de G80. 80nm'de R600, 55nm'de RV770. 55nm'de RV770, 40nm'de Cayman. 40nm'de Nvidia tarafında GF110'u gördük en performanslı gpu olarak, GK110'un da 28nm'de en performanslı gpu olacağı kesin gibi bir şey. Onun da GF110'a 2 kat performans artışı getirmesi olağan bir durum olur. GF110'un performansını 100x kabul edersek, GK110'u da 200x olarak düşünebilir. Şuan GK104 için 130-135x dersek GK110 için de 200x cuk oturur.
Buarada şuna da vurgu yapmak istiyorum:
Bu radikal değişiklikleri pek sevmiyorum şahsen, iyi kartlar çıkmıyor ortaya. En azından F/P oranının berbat durumda olmasına kesin gözüyle bakabiliriz. Misal şuan GK104 gibi orta seviye bir gpu'nun kullanıldığı kartların 500-400$ gibi saçma fiyatlara satılıyor olması gibi. Zamanın G84 gpu'lu 8600gts gibi dandik bir karta 200$ istendiğinde de sövüyorduk, ama durum şuanki kadar anlamsız, mantıksız değildi. Birileri bizimle resmen oynuyor. Maxwell geldiğinde de adamlar Ar-Ge masraflarını ve 20nm'nin düşük kapasitesinin zararını bizden çıkaracaktır. Bu yıl 28nm'de yaşadığımız gibi, 2010'da 40nm'de yaşadığımız gibi... Bana göre eskiden bahar güncellemesi dediğimiz, ancak artık yeni seri şeklinde duyurulan güncellemiş seriler güzel oluyor. Misal G80'den sonra gelen G92, G94 gibi... R600 üzerine gelen RV670 gibi... Hem ucuz hem de az güç tüketen, az ısınan daha stabil gpu'lar oluyorlar.
Ne ARM'mış birader her habere ucundan kenarından sokuluyor. Tek çip üstünde çok çekirdekli (4 çekrdekden fazla yani, 8-16 vs. gibi) yapı için ARM'nin yaptığı hard macro yok. Yani sen istesende 8 çekirdekli ARM üretemezsin. Tek çip üstünde dünya kadar çekirdek olmadıktan sonra da ARM'dan hala bi cacık olmaz.
Enerji verimliliğini geliştirebileceklerine inanıyorum ben çünkü bu salt üretim teknolojisi ile yada sadece bi adımda daha çok ver işlenmesi ile alakalı değil. Enerji verimi için; bi verinin işlenirken yapılan işlemler, çip üstünde verinn taşınması, taşındığı yer, local memory'e ulaşım (GPU çekirdeklerinin bir nevi önbelleği) vs. gibi şeylerin hepsi önemli. Bill Dally nin bununla ilgili sunumu var. Ayıp ederek, bu forumda sonuna kadar izleyip annayabilecek pek fazla insan olduğunu sanmıyorum ama linki : http://mediasite.colostate.edu/Mediasite/SilverlightPlayer/Default.aspx?peid=22c9d4e9c8cf474a8f887157581c458a1d
Verinin çip üstünde taşınması için gereken enerjiden faln da bahsediyor. direk enerji ile ilgili kısıma gitmek isterseniz 17.dk / 15. slayt'a gidin. 19. slaty sonraında enerji verimi / locality kısmına geliyr. Bahsedilen şeylere kafa yorarsanız ilerideki Nvidia kartlarında da enerji verimininin artmasının mümkün olabileceği fikri kafada belirir.
@turbo-power bahsettiğin şeyler kafanda az yannış birleştirmişsin. Pyhsx için ARM gibi bişeye gerek yok. GPU içinde gereken şeyleri çok yüksek verimle gerçekleştirebliyor. Bunun için extradan GPU ile alakası olmayan şeylere gerek yok. Sırf bahsettiğin şey için özel bişey isteniyorsa, phsyx açıkken az biraz perf düşmesn diye 3-5 fazladan cuda core eklenir olur biter. Bahsettiğin şey phsx amaçlı kullanılablecek bişey deil.
Echelon denver vs. ile Nvidia kendi GPU'ları ile ARM temelli işlemciyi aynı anakart üstünde birleştrip bi tür yüksek hesap kapasiteli platform üretmek istiyor. Bu sayede Intel AMD bağımlılığından kurtulmak istiyor ve daha fazlasını verebleceğini düşünüyor belki. Echelon için 10nm teknoloji ve 2017 gibi zamanlar var, onu da hayata geçirirlerse.