Anlık Bildirim
Şu anda 1 kişi burada

Google, Chrome’daki reklam engelleyicileri engelleyecek

Reklam şirketi Google’ın web tarayıcısı Chrome’da yapacağı değişiklik sonucunda reklam engelleyicilerin yetenekleri ciddi oranda kısıtlanacak. Gelişmenin detaylarını haberimizde ele aldık.

Web tarayıcı piyasasının büyük çoğunluğunu elinde tutan Chrome’un geliştiricisi Google geçtiğimiz günlerde Chromium’a yaptığı ve Chrome’a gelecek olan değişiklikle reklam engelleyicilerin elini kolunu bağlayacağa benziyor.


Hali hazırda kullanılan webRequest API’sini declarativeNetRequest API ile değiştirecek olan reklam şirketi böylelikle eklentilerin tarayıcının ağ hareketleri üzerindeki değişiklik yapma yetkisini elinden alacak.

Reklam engelleyiciler engellenecek 

Hali hazırdaki API reklam engelleyicilerinin can damarı olarak nitelendirebileceğimiz özelliklere sahip zira mevcut API söz konusu eklentilerin tarayıcının reklam alan adlarına erişimini engellemesine izin verirken, yeni API’de bu işlemlerin hepsini tarayıcı üstlenecek. Aslına bakarsak WebRequest API’si varlığını koruyacak ancak artık sadece ağ trafiğini görüntülemeye izni olacak yani işlevsiz olacak da denebilir.

Yeni API'ye karşı çıkılan yorumlar silindi 

Chrome üzerinde çalışan çeşitli reklam engelleyici ve güvenlik odaklı eklentilerin çalışma mantığına ters olan yeni gelişmenin geliştiricilere duyurulduğu Chromium bug tracker’sa bir Google mühendisi tarafından AdGuard’ınki gibi yeni API’ye karşı çıkan geliştiricilerin yorumlarının alelacele silinmesinin ardından kilitlendi.
Diğer taraftan Google’ın tarayıcının hızının ve güvenliğinin arttırılması için yapılacağını iddia ettiği gelişme bir çok internet kullanıcısı ve çok sayıda topluluk tarafından kınanırken, reklam şirketinin güvenlik endişeleri adı altında reklam işleri konusundaki çıkarlarını korumaya çalıştığı görüşü hakim. Soruna çözüm olaraksa Firefox’a geçiş önerilmekte.

Reklamlara izin veren ABP'yi az etkiliyor 

İlginçtir Google ve bazı reklam şirketlerinin kendi reklamlarını bloklamaması için ödeme yaptığı AdBlock Plus ise durumdan karışık filtrelere sahip olmadığı için oldukça az etkileniyor. Zira ABP Ublock Origin ve Ghostery gibi gelişmiş engelleme mekanizmaları yerine basit filtreleme araçları kullanıyor. Buna karşın yeni API’nin getirdiği 30 000 filtre sınırı 70 000 filtreye sahip ABP’yi de vuruyor bunu da belirtelim. İlerleyen günlerde gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
27148 kez okundu.
143 kişi, toplam 155 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, chrome ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim