Anlık Bildirim

Ateşli silah üretmek için 3D yazıcı kullananların sayısı hızla artıyor

İnternet ortamında hızla yayılan ve 3D yazıcılarda silah üretmeye yarayan dosya paylaşımları endişe verici boyutlara ulaştı. Paylaşımları engellenmek için bir çözüm üretmek ise çok zor görünüyor.

Ateşli silah üretmek için 3D yazıcı kullananların sayısı hızla artıyor Tam Boyutta Gör

Ateşli silah hayranı kişilerin oluşturduğu ve herhangi bir merkeze bağlı olmayan bir topluluk, 3D yazıcılarda silah üretmek için gereken dosyaları internet ortamında paylaşıyor. 

Wired sitesinde yer alan bilgilere göre durum sanılandan çok daha karmaşık. Siteye göre bahsi geçen paylaşımları durdurabilecek hiçbir güç bulunmuyor.

Wired, paylaşımların yapıldığı ağın bir üyesi ile yaptığı röportaja da yer vermiş. Ivan the Troll takma adıyla bilinen üniversite çağındaki şahıs kendinden emin bir şekilde, “Eğer devlet peşime düşmeye niyetliyse, önce gerçek kimliğimi ortaya çıkarmalı.” açıklamalarında bulunmuş. Ivan, kendisinin bu işi yapan ve kendisiyle aynı fikirde olan yüzlerce şahıstan sadece biri olduğunu ifade ediyor.

ABD yasalarına göre bireysel silahlanma suç sayılmadığı için 3D yazıcılarla üretilmiş silahlar konusunda da insanlar, var olan yasaların açıklarını bulmayı öğrenmiş.

Herkese açık bir sistem 

Ortalama bir 3D yazıcıya sahip herhangi bir kimsenin indirebileceği bir CAD dosyasıyla üretebileceği silahlarla ilgili en çok endişe uyandıran hususların başında ise; söz konusu “herhangi bir kimsenin” yasal nedenlerle silahlardan uzaklaştırılan şahısları da içerebileceği gerçeği geliyor.

Ivan the Troll, mevcut yasaların etrafından dolanmakta bir beis görmediğini ifade ederken, binlerce insanın 3D yazıcılarla silah tasarladığını belirtmiş. Ivan’a göre ortada kendilerini durmaya ikna edecek bir sebep de bulunmuyor.

Ivan’a göre silah edinmek, doğal bir hak. Silah savunucusu kendini, “Polislerin seni kontrol etmek için kullandığı yasal güce, senin de sahip olabilmen gerekiyor.” sözleriyle savunuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8136 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
3d silah, Diğer Bilim ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim