Anlık Bildirim

Lazer ile meyvesineklerinin kalp atışları kontrol edilebiliyor

Bilim dünyasında insan dahil olmak üzere canlıların hareketlerini kontrol altına alabilmek en büyük hayallerden birisi ve araştırmacılar yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Son gelen bilgiler bu konuda önemli bir adımın atıldığı yönünde.

Bugüne kadar hayvanların doğrudan kontrol edilebilmesi konusunda büyük ilerlemeler kaydedildi ve bu ilerlemeler hayvanlara çeşitli yongalar yerleştirilmesi veya belirli bir yaş döneminde müdahale edilmesi ile meydana geldi. Şimdi ise herhangi bir zamanda canlı organları kontrol edebilme adımı atıldı.

Lehigh Üniversitesi bilim adamları meyve sinekleri üzerinde yaptıkları deneylerde mavi lazer ışınları ile kalp atışlarını kontrol etmeyi başardı. Lens üzerine yapıştırılmış bir meyve sineğine saniyede 10 atım olacak şekilde mavi lazer uygulandı ve sineğin kalbi senkronize olarak saniyede 10 atım ile çalışmaya başladı. Bunun öncesinde sineğin kalbi genetik yollarla ışığa duyarlı protein üretecek şekilde değiştirildi. 

Bilim adamları larva evrelerinde meyve sineklerinin kalp atımını düzenleyerek büyüdüklerinde nasıl etki edeceğini anlamaya çalışıyor. Böylece meyve sineklerindeki kalp krizi süreci daha iyi bir şekilde anlaşılabilecek. 

Bu ışık tabanlı müdahalenin insan kalp destekleri konusunda yeni bir çığır açabileceği belirtiliyor zira bugüne kadar kalp pili olarak kullanılan cihazlar elektrik iletimi ile kalp atışlarını düzenliyordu. Meyve sineklerinin DNA yapısı yüzde 80 oranında insana benzediği ve pek çok hastalığın birbiri ile bağlantısı olduğu için yapılan deneylerin gelecekte insanlığa faydalı olabileceği düşünülüyor. 

Şimdilik kullanılan mavi lazer ışınlarının insan vücuduna etki edebilmesi pek mümkün değil. Ancak iris taramada da kullanılan yakın kızılötesi ışınlarla hücreleri manipüle edebilmek mümkün olacak.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim